Η ελληνική πρεσβεία κατασκευάζει το «Ελληνικό Πάρκο» στα Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 09/06/2021 14:31 Τελευταία Ενημέρωση: 09/06/2021 14:31 Από: Tachydromos

Στις 18 Ιουνίου τα εγκαίνια του πάρκου.

Συνέντευξη στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό TopChannel παραχώρησε ο σύμβουλος της Ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, Κωνσταντίνος Καραμουσαλής ο οποίος αναφέρθηκε στην υλοποίηση του έργου "Ελληνικό Πάρκο" (Parku Helen) στη λίμνη Φάρκα των Τιράνων. Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε προ δυο ετών και θα ανοίξει τις πόρτες στο κοινό στις 18 Ιουνίου ώστε στη συνέχεια να φιλοξενήσει το αθλητικό γεγονός Tiranaθlon. Το θεματικό πάρκο θα χωρίζεται σε δυο τμήματα, αυτό του πολιτισμού και του αθλητισμού και το κόστος των εργασιών έχουν αναλάβει ελληνικές εταιρίες που εδρεύουν στην Αλβανία.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

-Είναι ένα σχέδιο για τον λαό, το οποίο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Είχαμε την ιδέα να δημιουργήσουμε ένα θεματικό πάρκο στη λίμνη της Φάρκας. Όπως ξέρετε και όπως θα δείτε, είναι ένας τόπος ανέγγιχτος, με καθαρό νερό, στους πρόποδες του βουνού Ντάιτι. Είναι φανταστικό.

Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε ένα θεματικό πάρκο που θα διαχωρίζεται σε ένα τμήμα πολιτισμού και σε ένα αθλητισμού, το οποίο θα απολαμβάνουν, θα το θέλουν και θα το σέβονται οι κάτοικοι των Τιράνων.Όσο προχωράμε βλέπουμε πως κτίζεται. Τα πράγματα παίρνουν μορφή, ώστε καθετί να τελειώσει και να είναι όλα έτοιμα για τα εγκαίνια, τα οποία θα γίνουν στις 18 Ιουνίου.

Πολλά πλεονεκτήματα έχει και η εκπληκτική συνεργασία με το Δήμο των Τιράνων, ειδικά με την Υπηρεσία Πάρκων και Αναψυχής. Πιο σωστά με την γενική διευθύντρια κυρία Ερίντα Φίνο.

Λίγο λίγο αυτή η ιδέα άρχισε να υλοποιείται και τώρα παίρνει μορφή. Πρέπει να ευχαριστήσουμε και τις ελληνικές εταιρείες που εδρεύουν στην Αλβανία. Είναι χορηγοί για το «Ελληνικό Πάρκο». Σε μια περίοδο, όπως ξέρετε δύσκολη, λόγω του Covid – 19, αυτές έχουν συνδράμει, με όσο μπόρεσαν, για να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρο.

-Πώς νιώθετε γι' αυτόν τον κήπο;

-Νιώθω πολύ καλά, αλλά ταυτόχρονα πολύ νευρικός, γιατί είναι ένα μεγάλο έργο και εμείς πρέπει να τοποθετήσουμε τα πρώτα διεθνή πρότυπα, για τον αγώνα του Τρίαθλον στην Αλβανία.

Το πάρκο σχεδιάστηκε από το μηδέν, για να προσαρμοστεί σε ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι παρέχει ένα δυνατό θεμέλιο για την ενοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Ελπίζουμε να μετατραπεί σε μια παράδοση για να προσελκύει κόσμο, όχι μόνο από την περιοχή και τις γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και από άλλες περιοχές.

-Άρα έχετε τρία αθλήματα σε ένα μόνο αγώνα. Πόσο δύσκολο είναι αυτό για τους αθλητές;

-Είναι πολύ δύσκολο, αλλά και πολύ ικανοποιητικό. Το Τρίαθλον αποτελείται από τρεις τομείς, την κολύμβηση, την ποδηλασία και το τρέξιμο. Είναι μία εκδήλωση με μία ευρεία κοινωνική απήχηση. Οι άνθρωποι στη μέση ηλικία, νιώθουν ακόμη δραστήριοι και θέλουν να ασχολούνται ακόμη με τα αθλήματα.

-Δεν είναι μόνο για τους αθλητές;

-Δεν είναι για να επιτευχθούν μόνο καλά αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο γι' αυτό. Το σκεπτικό του Τριάθλου, είναι να είσαι αθλητής, να ανταγωνιστείς, να επισκεφθείς άλλα μέρη, να συναντήσεις ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος.

-Εσείς μοιράζεστε το ίδιο πάθος με αυτούς. Εσείς είστε ένας από τους αγωνιστές, είστε έτοιμος για τον αγώνα;

-Προσπαθώ να προετοιμαστώ διανοητικά, διότι όλες αυτές οι εργασίες εδώ και η εργασία στο γραφείο είναι λίγο δύσκολο να προπονείσαι κάθε μέρα. Αλλά στο παρελθόν, όταν ήμουνα πιο νέος, υπήρξα αθλητής και είχα αγωνιστεί στο Δέκαθλο.

-Δεν είναι η πρώτη φορά που αγωνίζεστε στο Τρίαθλο, ή μήπως όχι;

-Είναι η πρώτη φορά. Τότε έκανα το Δέκαθλο, αλλά ο καιρός περνά. Απέκτησα οικογένεια και παιδιά. Θα έπρεπε να κάνω μια μεγάλη εκπτώση, από τα δέκα, στα τρία αγωνίσματα. Αλλά όσον αφορά το Τρίαθλο, θα πρέπει να είμαι έτοιμος, περίπου σε ένα μήνα.

Έχουμε ανακοινώνει την επίσημη γνωστοποίηση και είμαι σίγουρος πως θα έχει συμμετοχή, όχι, μόνο από Αλβανούς αθλητές, αλλά και από το εξωτερικό. Ελπίζουμε να έχει επιτυχία και πως θα μετατραπεί σε έναν θεσμό για τα επόμενα χρόνια.

-Στην εκπομπή μας συνήθως ρωτάμε τους ξένους τι τους αρέσει περισσότερο στην πρωτεύουσα. Εσείς έχετε κάποια συγκεκριμένα μέρη που προτιμάτε στα Τίρανα; Μέρη που πηγαίνετε για να τρέξετε, ή για φυσική άσκηση;

-Για να είμαι ειλικρινής μου αρέσουν πολύ τα Τίρανα, γιατί είναι μια πρωτεύουσα που θυμίζει την Αθήνα κατά κάποιον τρόπο. Ο καιρός είναι παρόμοιος, μπορείς να βγεις έξω, στη φύση, να συνοδεύεσαι από φίλους κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, όταν δεν βρέχει. Η νυχτερινή ζωή, ο τρόπος με τον οποίον διασκεδάζουν οι άνθρωποι, είναι λίγο πολύ ο ίδιος. Εκτός από το αστικό στοιχείο το οποίο είναι ενδιαφέρων, σε κάποια μέρη της πόλης νιώθεις πως γυρίζεις πίσω στο χρόνο. Αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο σε μένα είναι το φυσικό στοιχείο των Τιράνων.

Είναι ένας τόπος περικυκλωμένος από το βουνό Ντάιτι, ένας τόπος για να πας εκδρομή, για περίπατο με το ποδήλατο κ.α. Με τους συναδέλφους του Τριάθλου, παίρνουμε τα ποδήλατα και ανεβαίνουμε στο Κοράμπ, κάνουμε μεγάλες αποστάσεις, πηγαίνουμε στο Δυρράχιο για να κολυμπήσουμε, δεν έχεις να ζητήσεις κάτι περισσότερο εάν σου αρέσουν τα αθλήματα.

Tiranaθlon - Αγώνισμα τριάθλου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας - himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Himara.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon