Για την προαγωγή της Ελληνικής

Δημοσιεύθηκε: 16/06/2021 15:40 Τελευταία Ενημέρωση: 18/06/2021 16:17 Από: Tachydromos

Μπορεί να μην επηρεάζει ουσιαστικά τη διάδοση και διάχυση της Ελληνικής γλώσσας στην Αλβανική κοινωνία, είναι όμως το πλέον ενδεικτικό των προθέσεων της Αλβανικής πολιτείας και τον προσανατολισμό των πολιτικών στον ευαίσθητο εκπαιδευτικό τομέα της χώρας.

Ο λόγος αφορά στις κρατικές απολυτήριες εξετάσεις του λυκείου. Η πρώτη αφορά την εξέταση των αποφοίτων Λυκείου στην ξένη γλώσσα. Εδώ η πολιτεία έχει την ευχέρεια στην ουσία να δείξει τη συνέπεια της προς την διαστρωμάτωση της κοινωνίας, την δυναμική του φαινομένου των ανοιγμάτων και ευρύτερων ενσωματώσεων των πολιτών της, την υποχρεωτική συνομολόγηση για την ισοπολιτεία μελών της ΕΕΜ κ.α. συναφή. Αντί αυτού παίζοντας κυριολεκτικά την αξιοπιστία της και το μέλλον της ίδιας της κοινωνίας προτιμά να ικανοποιήσει πρόσκαιρους και αβάσιμους προσανατολισμούς εξωτερικής πολιτικής τρίτων.

Ο λόγος προφανώς αφορά στην κατοχύρωση δικαιώματος κρατικής υποχρεωτικής εξέτασης της Τουρκικής γλώσσας.

Έως και λίγα χρόνια πριν οι απόφοιτη των λυκείων της Αλβανίας είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν όπως εξεταστούν και στην Ελληνική γλώσσα. Ήταν εξ άλλου εκατοντάδες οι νέοι και νεανίδες που το επέλεγαν δεδομένου ότι είχαν πολύ καλή προηγούμενη γνώση στην Ελληνική από το δίγλωσσο χαρακτήρα του περιβάλλοντος και κυρίως απ’ το γεγονός ότι έζησαν για μεγάλο ή μικρότερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα. Αυθαιρέτως καταργήθηκε όμως η δυνατότητα αυτή εξέτασης.

Παραμένει όμως η Τουρκική παρόλο που το ποσοστό των πολιτών της χώρας που θα τους ενδιέφερε να ζήσουν ή σπουδάσουν ή ακολουθήσουν σταδιοδρομία στην Τουρκία είναι αμελητέο και απαιτεί συντελεστή αναγωγής για να μπορέσει να συγκριθεί με το ποσοστό των πολιτών της Αλβανίας που βρίσκονται σε φυσιολογική κοινωνική ζύμωση με τον Ελληνικό κόσμο.

Η πολιτεία όμως ακολουθεί άλλη μια φορά στάση διακρίσεων, αδικίας και κυρίως παράβλεψης της πραγματικότητας.

Όπως επίσης και με την Ισπανική γλώσσα. Αλλά εν πάση περιπτώσει δεδομένων των εξελίξεων για την ένταξη στην ΕΕ υπάρχει μια δικαιολογία έναντι της και πάλι αριθμητικής δυσαναλογίας με τον αριθμό που κατέχουν ή θα τους ενδιέφερε να μάθουν την Ελληνική γλώσσα. Για τούτη η αμέσως μετά συγκρίσιμη είναι η Ιταλική.

Βέβαια ενώ εν πρώτοις όψης η εικόνα δείχνει τους Αλβανούς να γνωρίζουν και προτιμούν μαζικά την Ιταλική, το National Geografic, εδώ και χρόνια, αναφέρει ότι η δεύτερη μετά την Αλβανική διαδεδομένη γλώσσα στη χώρα είναι η Ελληνική.

Η διάδοση της Ελληνικής γλώσσας εν πολλοίς είναι απόρροια της μαζικής μετακίνησης πληθυσμών από την Αλβανία προς την Ελλάδα, κυρίως παρά ως οργανωμένη δράση και μέριμνα της πολιτείας. Δευτερευόντως βέβαια τα οργανωμένα εκπαιδευτικά κέντρα, το δίκτυο πνευματικών δράσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η δυναμική που δημιουργεί η ζώνη εγγύτητας και επικοινωνίας με την κοινότητα των γηγενών Ελλήνων κ.α.

Το σημείωμα εξ άλλου δεν δύναται και ούτε στοχεύει την επιστημονική προσέγγιση των γλωσσικών φαινομένων.

Το ζήτημα της κατοχύρωσης της Ελληνικής ούτως ώστε πέραν των άλλων υπάρξει συμβατότητα με την πραγματικότητα, προστατευθεί το κύρος της, δοθούν κίνητρα σε όσους με πολύ ζήλο την μαθαίνουν και άλλο τόσο στους εκπαιδευτικούς που κοπιάζουν, είναι πρωτίστως πολιτικό.

Ως εκ τούτου η προσπάθεια όπως και πάλι συμπεριληφθεί στις κρατικές εξετάσεις λυκείου στην Αλβανία θα μπορούσε να είναι αντικείμενο των διμερών επαφών και ανταλλαγών αλλά και των οργανώσεων που εκπροσωπούν την ΕΕΜ.

Ένα παράδειγμα έρχεται απ’ τα Σκόπια. Εκεί όχι η Αλβανική που αποτελεί ισάξια εξέταση με το τοπικό ιδίωμα της Βουλγαρικής (επισήμως την αποκαλούν Μακεδονική γλώσσα) αλλά η Τουρκική είναι μάθημα εξέτασης καθώς στη χώρα αναγνωρίζουν ύπαρξη τέτοιας μειονότητας. Τα νούμερα ας μην μας αποθαρρύνουν. Στα Σκόπια στη συγκεκριμένη εξέταση υποβλήθηκαν 250 νέοι και νέες…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon