Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος: Μείναμε λίγοι για αυτό επιβάλεται περισσότερη ενότητα και συμμετοχή

Δημοσιεύθηκε: 22/06/2021 09:49 Τελευταία Ενημέρωση: 22/06/2021 20:14 Από: Tachydromos

«…Ας δοξάζουμε τον Θεό που με την υποχώρηση της επιδημίας επέτρεψε σήμερα τους πιστούς απ’ όλη την περιοχή της Δερόπολης να ανταμώσουμε στη λατρευτική αυτή σύναξη» -, είπε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, που χθες, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και άλλες ακολουθίες στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στην Πέπελη.

Όντως επωφελούμενοι της χαλάρωσης των μέτρων που επιτρέπουν οι επιδημιολογικοί δείκτες καθώς επίσης και η σχετική αναθάρρηση των ηλικιωμένων μετά απ’ τους εμβολιασμούς, μετά από πολλούς μήνες, οδήγησε περισσότερους ανθρώπους ώστε να μεταβούν στο Μοναστήρι αψηφώντας και αποστάσεις και καιρικές συνθήκες.

Όντως για τον καθένα και την καθεμιά και κυρίως για τον ιεράρχη της περιοχής αποτελεί παρηγοριά το γεγονός αυτό. Απ’ όλα τα χωριά της περιοχής αλλά και του Βούρκου και Δελβίνου πιστοί κάθε ηλικίας, ακόμη και μικρά παιδιά, μετείχαν στην κοινή προσευχή τόσο στη Θεία Λειτουργία όσο και στη στο Μνημόσυνο που κατά την παράδοση τελείται για τους κεκοιμημένους μοναχούς, πατέρες της Μονής αλλά και τους επιτρόπους της μετά τους διωγμούς καθώς και τους κληρικούς που διώχθηκαν απ’ το αθεϊστικό καθεστώς λόγω της πίστης και της αποστολής τους.

Ωστόσο ο Μητροπολίτης παρατήρησε το γεγονός ότι η κοινότητα των κατοίκων της περιοχής φθίνει χρόνο με το χρόνο αριθμητικά. Ο δε περιορισμός της κίνησης στα σύνορα και η σχετική απομόνωση απ’ την Πανδημία δείχνει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

Επισημαίνοντας ότι «μείναμε λίγοι» ο Μητροπολίτης έκανε έκκληση για περισσότερη συμμετοχή των κατοίκων στα κοινά ζητήματα. Κυρίως όπως είπε περισσότερο ζήλο και διάθεση προσφοράς αλλά πάντα σύμφωνα με όσα η Εκκλησία μας ορίζει και σε πνεύμα υπακοής, στις υποθέσεις της Ορθόδοξης πίστης και κοινότητας. Ο καθένας και καθεμιά σύμφωνα με την κλήση του, τις δυνατότητες και τις δυνάμεις του. Έτσι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε δυσκολίες που γίνονται πιο επικίνδυνες και με μορφές που δεν είχαμε φανταστεί την προηγούμενη περίοδο. Άλλες οι προκλήσεις όταν ξεκινούσε η ιεραποστολική προσπάθεια ανασύστασης της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ανάστασης της πίστης στις αρχές της δεκαετίας του ’90 περασμένου αιώνα και άλλης φύσης οι σημερινές.

Ιδιαίτερα ο Μητροπολίτης διαβλέποντας το μέλλον και την προοπτική στάθηκε στο ζήτημα έλλειψης κληρικών στην περιοχή και ειδικά της απουσίας νέων που θα προσφερθούν στην Εκκλησία και στο λειτούργημα του Ορθόδοξου ιερέα. Απεύθυνε δε κάλεσμα έκτακτο σε κληρικούς, μοναχούς και μοναχές που κατάγονται απ’ την περιοχή και βρίσκονται (ορθά επισήμανε) σε μοναστήρια ή ενορίες στην Ελλάδα να αρχίσουν να σκέφτονται πιο έντονα τον τόπο. Την δυνατότητα να γυρίσουν ή έστω παροδικά να συνδράμουν στην μεγάλη ανάγκη της τοπικής Εκκλησίας στον τομέα της ιεραποστολής. Χωρίς ιερείς δεν μπορεί να υπάρξει Εκκλησία και χωρίς Εκκλησία δεν νοείται η διαιώνιση της ιστορικής μαρτυρίας του Ελληνισμού στα πατρώα αυτά εδάφη του…

Είναι λόγια ψυχής του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου που αποτελούν στην ουσία συνέχεια των λόγων του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου που είχε φροντίσει τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν κάθε χρονιά να βρίσκεται στο Πανηγύρι αυτό της Αγίας Τριάδας.

Σαν μια δυνατότητα εκτός απ’ την πνευματική σύναξη να συναντάει ανθρώπους και να αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία. Εξ άλλου πολλές απ’ τις σημαντικές παρεμβάσεις του στον ιεραποστολικό και κοινωνικό τομέα δρομολογήθηκαν στο Μοναστήρι αυτό.

Επί το πλείστον ο Μητροπολίτης συνεχάρη άλλη μια φορά την φροντίδα της Μοναστηριακής Επιτροπής, του π. Ιωάννη ως Αρχιερατικού Επιτρόπου της περιοχής Δριϋνούπολης, των πιστών που περιβάλλουν με την ευλάβεια τους τη Μονή, για την πρόοδο που σημειώνεται εκεί τόσο στον πνευματικό τομέα όσο και στην συντήρηση με τα πενιχρά έστω μέσα του περιβάλλοντος της.

Ειδικά δε αναφέρθηκε στον από την περιοχή καταγόμενο ζωγράφο-αγιογράφο Γιώργο Μήτση για την απεικόνιση σε ειδική υπόστεγο τμήμα του εξωτερικού τοίχου της σκηνής υποδοχής στην Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού κατά την περιοδεία του σ’ αυτές τις περιοχές.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon