Συνοδικό Συλλείτουργο επί τη 29η Επέτειο Εκλογής του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 24/06/2021 19:08 Τελευταία Ενημέρωση: 26/06/2021 10:33 Από: Tachydromos

Μετά την υποχώρηση των παραμέτρων της επιδημίας του Covid-19 και τη σχετική χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης του πληθυσμού, σήμερα καθώς η Εκκλησία μας τιμά το Γεννέθλιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ενώ για την Ορθόδοξο Αυτοκέφαλο Εκλλησία της Αλβανίας αποτελεί ημέρα σταθμό για την κανονική της επανίδρυση, στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάχοντος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου. Συλλειτούργησαν επίσης οι Μητροπολίτες: Κορυτσάς κ. Ιωάννης, Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, Φίερι κ. Νικόλαος, Ελμπασάν κ. Αντώνιος, Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, ο Επίσκοπος Βύλλιδος κ. Άστης καθώς και ιερείς και διακόνοι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Σαν σήμερα πριν 29 χρόνια διαχειριζόμενην την κατάσταση και απαντώντας σε σχετικό αίτημα του Ορθοδόξου ποιμνίου της Αλβανίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η περί Αυτώ Ιερά Σύνοδος, εξέλεξαν αρμοδίως τον κ. Αναστάσιο, Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε αφηχθεί τον Ιούλιο 17 του προηγούμενου έτους (1991) στα Τίρανα ως Πατριαρψικός Έξαρχος και στο διάστημα του ενός έτους είχε περιοδεύσει όλη τη γεωγραφία των Ορθοδόξων κοινοτήτων για να διαπιστώσει τις τραγικές συνέπειες του διωγμού που στην ουσία είχε εξαφανήσει δομικά την Εκκλησία.

Πολλοί πιστοί των Τιράνων, νέοι, καθηγητές των εκπαιδευτηρίων της Εκκλησίας, φοιτητές και φοιτήτριες, είχαν την χαρά της συμνετοχής στη λατρευτική σύναξη αλλά και να ευχηθούν από κοντά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο.

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης μίλησε για τον τιμώμενο Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, την προσωπηκότητα και τη θέση του στον Χριστιανικό κόσμο και την Ορθόδοξη Εκλλησία. Εν ονόματι της Συνόδου, του κλήρου και του λαού που ήταν παρόν εξέφρασε θερμές ευχαριστίες κι ευχές στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Η εκλογή του απ το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεπάγονταν φόρτο δυσβάστακτο, ανέφερε. Η Εκκλησία ήταν ανύπαρκτη και με παντελή έλειψη μέσων έπρεπε να ανασυγκροτηθεί. Ο άνθρωπος που θα αναλάμβανε έπρεπε να είχε αγάπη ανυπέρβλητη για το Θεό και κατά συνέπεια αγάπη για τους ανθρώπους. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αποδεδειγμένα πλέον αγαπωντας μοναδικά το Θεό ανταποκρίθηκε στην πρόκληση. Την δε αγάπη του για την Εκκλησία, τον τόπο και τους ανθρώπους του μαρτυρά η μοναδική πρόοδος που έχει γνωρίσει σε όλους τουα τομείς η αναστημένη Εκκλησία μας. Ο Θεός ευλογεί το έργο του καθημερινά και προσφέρει μοναδικές εκπλήξεις διότι ακριβώς είναι άνθρωπος θυσισστικής αγάπης.

Ευχήθηκε δε ακόμη έτη πολλά και με υγεία στον Μακαριώτατο διότι όπως επεσήμανε σε καιρούς τρυκιμιώδεις χρειάζεται καπετάνιος που θα βγάλει το καράβι-την Εκκλησία, σε ήρεμο λιμάνι.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαριστώντας ανέφερε με τον χαρακτηριστικό μεταφορικό τρόπο του λόγου του ότι όσοι γνωρίζουν από μαραθωνοδρόμιο ξέρουν τια δυσκολίες των τελευταίων χιλιομέτρων. Άλλο τόσο όταν συνδυάζονται με απρόοπτους αιφνιδιασμούς, περιπέτειες, προβλήματα όπως αυτά που απορρέουν απ την Πανδημία κ.α. Υπογράμμισε ότι ενώ τα χρόνια που παρατείνεται ο βίος μας είναι ζήτημα του Θεού στο χέρι του πιστού είναι να ζει το χρόνο του αγωνιζόμενος εν πίστη, να προσεύχεται ώστε να τον χαρακτηρίζει η χάρις κι οι δωρεές του Αγίου Πνεύματος.

Όπως εξ άλλου συνηθίζει ανακοίνωσε ορισμένα σχέδια του άμεσου χρονικού διαστήματος: επέκταση για τα πρωτοπόρα εκπαιδευτήρια "Πρωταγωνιστές", ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Προκοπίου που στο διωγμό μετατράπη σε εστιατόριο καθώς κι επέκταση των χώρων και δραστηριοτήτων του Διαγνωστικού Κέντρου "Ευαγγελισμός".

Ακολούθησε στο Συνοδικό Μέγαρο συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon