Ο Γενικός Εισαγγελέας ερευνά 7 Ρώσους και Τσέχους για στρατιωτική κατασκοπεία

Δημοσιεύθηκε: 01/07/2021 16:11 Τελευταία Ενημέρωση: 01/07/2021 16:11 Από: Tachydromos

Ο Γενικός Εισαγγελέας των Τιράνων ερευνά δύο Ρώσους και πέντε Τσέχους πολίτες για υποψίες στρατιωτικής κατασκοπείας που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων Defender-Europe 21.Σύμφωνα με πηγές του Euronews, οι Ρώσοι διερευνούνται για τη λήψη εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με τις επιχειρήσεις μιας ξένης κυβέρνησης.

Ενώ, οι Τσέχοι πολίτες είναι ύποπτοι ότι φωτογράφιζαν την έδρα του ΝΑΤΟ στο Kuçovë και τις στρατιωτικές ασκήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων στο Durres.Όλοι οι ύποπτοι έχουν φύγει από την Αλβανία.Κατά τη διάρκεια του Defender-Europe 21, μιας μεγάλης πολυεθνικής στρατιωτικής άσκησης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, η Αλβανική Μυστική Υπηρεσία κράτησε 10 άτομα υπό επιτήρηση για την αποτροπή τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.Ένας από τους Ρώσους ύποπτους, ο 47χρονος Vladislav Cherkasov, εισήλθε στη χώρα μέσω Μαυροβουνίου στις 12 Μαΐου. Έκανε check in σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στα Τίρανα με ψευδή ταυτότητα, πριν κατευθυνθεί στο Durrës. Έμεινε στο Durrës για τρεις ημέρες που συνέπεσε με τις στρατιωτικές ασκήσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη.

Ο άλλος ύποπτος Ρώσος για κατασκοπία, Georg Budanow, εισήλθε στην Αλβανία μέσω της Βόρειας Μακεδονίας την 1η Μαρτίου. Εισήλθε ως επιχειρηματίας που ενδιαφερόταν να επενδύσει στην παράκτια πόλη της Vloras. Ο Budanow έμεινε στην περιοχή του Orikum, ενώ η στρατιωτική άσκηση πραγματοποιήθηκε στα περίχωρά της. Απελάθηκε στις 10 Μαΐου, με την αιτιολογία ότι «δεν πληρούσε τους όρους διαμονής στην Αλβανία».Οι Τσέχοι πολίτες εισήλθαν στην Αλβανία την 1η Μαΐου.

Ένας από τους φερόμενους κατάσκοπους, ο Filip Carek, ενοικίασε ένα αυτοκίνητο για την ομάδα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, σταμάτησαν για ένα διάστημα δίπλα σε μια στρατιωτική βάση στη νότια Αλβανία όπου πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Η ομάδα έφυγε από τη χώρα στις 11 Μαΐου.

Το Defender Europe 21 ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που διοργανώθηκε ποτέ στην Αλβανία. Σχεδιάστηκε για να χτίσει την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και συνεργαζόμενων στρατιωτικών στρατευμάτων. Η άσκηση περιελάμβανε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε περισσότερους από 30 τομείς εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, των Βαλκανίων, της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Αφρικής. Ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουνίου.

ibna.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon