Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος για την εις Κύριον Εκδημία του Μητροπολίτη Κινσάνσας - Μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου

Δημοσιεύθηκε: 28/07/2021 13:49 Τελευταία Ενημέρωση: 29/07/2021 18:33 Από: Tachydromos

Λόγια αγάπης περιέχει λιτή δήλωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου, επί τη αγγελία της εις Κύριον εκδημίας του Μητροπολίτη ΚΙνσάνσας στο Κογκό κυρού Νικηφόρου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του καθώς επίσης και ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει αρετές του χαρακτήρα του κεκοιμημένου Επισκόπου Νικηφόρου με βάση την προσωπική γνωριμία καθώς επίσης στην διακονία και την προσφορά του στην ιεραποστολική προσπάθεια της ανασυγκρότησης απ’ τις στάχτες του διωγμού της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας. Ως γνωστό ο κυρός Νικηφόρος διετέλεσε πρώτος Διευθυντής του άρτι ιδρυθέντος τότε Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο και κατά την περίοδο 1998-2006.

Τον Σεπτέμβρη 1998 ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Νικηφόρος συλλειτούργησε με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και τους Μητροπολίτες Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο και Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στο Αργυρόκαστρο, στα πλαίσια εκδηλώσεων για την 20 Επέτειο Ιδρύσεως και λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός».

Η Δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου όπως έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας (www.orthodoxalbania.org) έχει ως εξής: «…Πληροφορηθείς την εις Κύριον εκδημίαν του Μητροπολίτου Κινσάσα κυρού Νικηφόρου, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος τέλεσε με βαθειά συγκίνηση τρισάγιο και αναφερόμενος στην προσωπική γνωριμία και την προσφορά του αοιδίμου Μητροπολίτου στην Ορθόδοξο Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Αλβανίας δήλωσε:

“Με οδύνη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του προσφιλούς εν Κυρίῳ αδελφού κυρού Νικηφόρου. Ο μακαριστός, προ της εκκλησιαστικής του διακονίας στην Αφρική, υπήρξε πολύτιμος συνεργός εν Κυρίῳ στην ανασυγκρότηση της εν Αλβανία Ορθόδοξου Εκκλησίας, ως πρώτος Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Λυκείου “Τίμιος Σταυρός” στο Αργυρόκαστρο (1998-2006). Με τον ιεραποστολικό του ζήλο, την εργατικότητα, την εκπαιδευτική εμπειρία, την απλότητα του χαρακτήρα και την ορθόδοξη πνευματικότητά του, συνεισέφερε ουσιαστικά στη μόρφωση και την πνευματική καλλιέργεια των νέων. Διατηρήσαμε πάντοτε την ἐν Χριστῷ τῷ Κυρίῳ ἡμῶν αδελφική κοινωνία.

Η Εκκλησία της Αλβανίας τον μνημονεύει με ευγνωμοσύνη. Ο Κύριος, τον οποίο με όλη του την ψυχή αγάπησε και με αυτοθυσία διακόνησε σε απαιτητικές περιοχές, ας αναπαύει ἐν σκηναῖς δικαίων την ευγενή ψυχή του».

Ο κυρός Νικηφόρος κατά την παραμονή του στο Αργυρόκαστρο βοήθησε όχι απλά στην συγκρότηση σε καλές βάσεις του Εκκλησιαστικού Λυκείου και του Οικοτροφείου Αρρένων που ήταν η άμεση ευθύνη του αλλά όπως και ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει ανταποκρίθηκε και σε πνευματικές και λατρευτικές ανάγκες των ενοριών της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου. Μαζί με τους μαθητές και καθηγητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου διοργάνωνε περιοδικές εξορμήσεις ειδικά με αφορμή τις μεγάλες γιορτές του Εκκλησιαστικού Έτους.

Επί το πλείστον με επίκεντρο το Εκκλησιαστικό Λύκειο βοήθησε ώστε να πραγματώνονται πρωτοβουλίες στα πλαίσια της μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για την υποστήριξη ευρύτερα των νέων, των μαθητών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών στη διαρκή μετεκπαίδευση τους, στην ευρύτερη περιοχή της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου.

Μνημόσυνο την Κυριακή στο Αργυρόκαστρο

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, ανακοίνωσε ήδη ότι την Κυριακή, 1 Αυγούστου, στον Καθεδρικό της Αναστάσεως του Χριστού στο Αργυρόκαστρο, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Κινσάνσα – Κογκού κυρού Νικηφόρου. Αποφοιτήσαντες του Εκκλησιαστικού Λυκείου, εκπαιδευτικοί, συνεργάτες του, κληρικοί και πιστοί που τον γνώρισαν από κοντά ήδη ενημερώνονται για το Μνημόσυνο ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά του συνολικά στην Εκκλησία και την ιεραποστολή αλλά και ειδικά στις περιοχές της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon