Εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στους Αγίους Σαράντα

Δημοσιεύθηκε: 15/08/2021 19:35 Τελευταία Ενημέρωση: 16/08/2021 15:24 Από: Tachydromos

Χειροτονία Ιεροδιακόνου

Αρχιερατική Θεία Λειτουργείας προεξέχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργυρόκαστρου κ. κ. Δημητρίου και συλλειτουργούντων ιερέων της περιοχής, τελέστηκε σήμερα στον ι. Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στους Αγίους Σαράντα, για την πανήγυρι της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Εξ άλλου η γιορτή της Παναγίας συμπίπτει και με την Επέτειο των Εγκαινίων του Ιερού αυτού Ναού, απ’ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο. Ο Μητροπολίτης Δημήτριος στην προσπάθεια για την συνεχή ενδυνάμωση και σταθεροποίηση των τοπικών ενοριών και κοινοτήτων Ορθοδόξων πιστών επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή στην κατά το τυπικό μνημόνευση των επισήμων εγκαινίων των ναών στην περιοχή αρμοδιότητας του.

Πιστοί, μεγαλύτεροι και νεότεροι, απ’ την περιοχή αλλά και Ορθόδοξοι που βρίσκονται περιστασιακά για τις θερινές τους διακοπές, κατέκλυσαν τον Ναό και τον προαύλιο χώρο του- επιβεβλημένα προκειμένου τηρηθούν αποστάσεις λόγω πανδημίας- για να τιμήσουν την Παναγία Μητέρα. Εξ άλλου ειδικά για τους Έλληνες και εν γένει τους Ορθόδοξους η ευλάβεια για την Υπεραγία Θεοτόκο είναι γνωστή.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Δημήτριος χειροτόνησε στο βαθμό του Διακόνου, τον Μοναχό Λουκά, εκ της Ιεράς Μονής του Αγίου Δημητρίου στο Κηπαρό. Ο Ιεροδιάκονος Λουκάς κατάγεται μεν από την περιοχή του Αίγιου, ωστόσο η συμμετοχή του σε προηγούμενα χρόνια σε ιεραποστολικές δραστηριότητες σε περιοχές της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, τον επηρέασε ώστε μονίμως να εγκατασταθεί και εργαστεί εδώ. Ο Μητροπολίτης Δημήτριος τον παρότρυνε ώστε με τον ίδιο ζήλο που μέχρι σήμερα έχει επιδοθεί στον πνευματικό αγώνα να συνεχίσει και με φόβο Θεού και προσοχή στην τέλεση των καθηκόντων του.

Για τον πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, την Κοίμηση και τη θέση της μέσα στην Εκκλησία και την Ορθόδοξη λατρεία μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Σωτήριος (Τσιάφος), πνευματικός εξ άλλου του Ιεροδιακόνου Λουκά, αλλά κυρίως ανθρώπου που από τα πρώτα χρόνια της προσπάθειας του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για την ανασύσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία, βοήθησε με φυσική παρουσία σε περιοχές της Χιμάρας, της Αυλώνας κλπ. Επίσης ο Μητροπολίτης προέβης στην χειροθεσία εις Υποδιάκονο του κ. Γρηγόρη Παπασάβα, από Δρυμάδες Χιμάρας. Ο Υποδιάκονος είναι σπουδαστής στο ιερατικό Σεμινάριο στην Ορθόδοξη Ακαδημία «Ανάστασις» στην Νέα Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο.

Ακολούθησε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ι. Ναού δεξίωση που είχε προετοιμάσει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και οι κυρίες του Κύκλου Γυναικών της Ενορίας κατά την οποία ενορίτες κι εκπρόσωποι φορέων της ΕΕΜ αντάλλαξαν ευχές με τον Μητροπολίτη και επίσης συνεχάρησαν τον νέο Ιεροδιάκονο Λουκά. Από πλευράς του ο Μητροπολίτης επεσήμανε την ανάγκη για περισσότερη ενότητα που μέσα στο χώρο της Εκκλησίας έχει μεγαλύτερη σημασία αλλά και την συ στράτευση για ουσιαστική συμμετοχή στις κοινές υποθέσεις και τον πνευματικό αγώνα. Ιδιαίτερα στάθηκε στη δημογραφική αποψίλωση που λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Εξ άλλου για δεύτερη χρονιά φέτος λόγω της Πανδημίας η έλευση απ’ την Ελλάδα στα χωριά μας υπήρξε υποτονική. Επί το πλείστων η νέα τάση μετακίνησης των νέων Βορειοηπειρωτών από την Ελλάδα για εγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ είναι λόγος ανησυχίας για το μέλλον των περιοχών αυτών.

Με τη φροντίδα του Μητροπολίτη και παρά τις περιορισμένες δυνατότητες για ιερείς λειτούργησαν επίσης οι ενορίες που ο ναός τους τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου, και μοναστήρια ενώ σε άλλες υπήρξε μέριμνα ώστε να γίνουν ακολουθίες την προηγούμενη ή σήμερα. Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Καθεδιρκό Ναό στο Αργυρόκαστρο, στη Χιμάρα, τη Δερβιτσάνη, το Φοινίκι, τη Δίβρη, τη Μονή της Σορωνιάς, της Κοσίνας κλπ.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon