Έργο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας με την Αλβανία ξεκινάει η Βόρεια Μακεδονία

Δημοσιεύθηκε: 31/08/2021 10:36 Τελευταία Ενημέρωση: 31/08/2021 10:36 Από: Tachydromos

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι ξεκινάει την κατασκευή ενός υποσταθμού ηλεκτρική ενέργειας ισχύος 400/110 κιλοβολτ (kV) κοντά στην πόλη της Οχρίδας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα σ΄ ένα έργο ευρύτερης διασύνδεσης ισχύος με τη γειτονική Αλβανία αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ (59 εκατομμύρια δολάρια)

Η Κροατική εταιρεία Koncar Elektroindustrija έχει αναλάβει την κατασκευή του υποσταθμού ηλεκτροπαραγωγής βάσει συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2020, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουστρίμ Ραμαντάνι, διευθυντής των συστημάτων χειρισμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας MEPSO της Βόρειας Μακεδονίας, διαμέσου κυβερνητικής ανακοίνωσης.

Η συμφωνία για την δημιουργία του υποσταθμού ισχύος αξίζει 14,3 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση της Koncar. Το έργο θα περιλαμβάνει επιπλέον την κατασκευή γραμμής μεταφοράς των 400 kV -που θα συνδέει το Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας με το Αλβανικό Ελμπασάν- και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Η MEPSO υπέγραψε συμφωνία με τη Βοσνία Energoinvest για την κατασκευή της γραμμής μεταφοράς τον Φεβρουάριο του 2020. Ολόκληρο το έργο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία χορηγεί δάνειο ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ και το Επενδυτικό Πλαίσιο των Δυτικών Βαλκανίων (WBIF), το οποίο παρέχει επιχορήγηση 12 εκατομμυρίων ευρώ, είπε ο Ραμαντάνι. Το υπόλοιπο μέρος χρηματοδοτείται από την MEPSO.

Η Βόρεια Μακεδονία έχει διασυνδέσεις σε επίπεδο 400 kV με την Ελλάδα, τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βουλγαρία.

emea.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon