Η παρέμβαση Ντούλε στην Ολομέλεια της Βουλής για το κυβερνητικό πρόγραμμα

Δημοσιεύθηκε: 17/09/2021 13:14 Τελευταία Ενημέρωση: 20/09/2021 11:33 Από: Tachydromos

Επί της ουσίας του Κυβερνητικού προγράμματος στην ολότητα του και για συγκεκριμένα θέματα τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες κατά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή στα πλαίσια της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Έντι Ράμα στην τρίτη θητεία του.

Για το ρεπορτάζ να αναφερθεί ότι επικαλούμενη τις συνθήκες της Πανδημία η κυβερνητική πλειοψηφία επέβαλε τη συντομότερη δυνατή συζήτηση σε μόλις 20 ώρες συνεδρίαση. Τελικά η Κυβέρνηση του κ. Ράμα που αύριο ορκίζεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο με αίτημα καθαίρεσης τον έχει παραπέμψει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, έλαβε 77 ψήφους επί συνόλου 140 ενώ την καταψήφισαν 53 βουλευτές.

Ο κ. Ντούλες εστίασε στις αδυναμίες του Κυβερνητικού προγράμματος, την έλλειψη συνοχής στο περιεχόμενο του- δημιουργική ασάφεια ,δηλαδή- προκειμένου να μην διευκρινίζονται οι δεσμεύσεις και να μπορεί να προσαρμόζεται στην πορεία.

Εστιάζοντας μάλιστα στην υποχρέωση της Κυβέρνησης για τη διασφάλιση συνθηκών βελτίωσης της δημοκρατίας και του ομαλού εσωτερικού πολιτικού κλίματος επεσήμανε ότι τίποτα απ’ αυτά δεν περιέχει το κακώς και πρόχειρα συναρμολογημένο κείμενο των 68 σελίδων. Μάλλον οιωνός ότι ο αυταρχισμός του κ. Ράμα θα συνεχίζει να ταλαιπωρεί την διακυβέρνηση αλλά και να καθιστά την ένταση στην σχέση συγκυβέρνησης – αντιπολίτευσης βασικό γνώρισμα του πολιτικού βίου στη χώρα. Βεβαίως συνδεδεμένη είναι η ποιότητα των εκλογικών διαδικασιών που εφαρμόζονται στην Αλβανία και όπου οι πρόσφατες της 25 Απρίλιου αποτελούν το προς αποφυγή παράδειγμα για υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα. Μάλλον στις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις καμιά αναφορά δεν υπάρχει για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο και την πρακτική εφαρμογή του και που επισημαίνονται από ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς παρατηρητές.

Συναφώς επίσης ανέφερε ότι οι υπουργοί δεν διαθέτουν πολιτική προσωπικότητα και είναι απλά υπάλληλοι διεκπεραίωσης των βουλών του Πρωθυπουργού. Και προφανώς αποτελεί μια διαιώνιση των πρακτικών με τις οποίες κυβερνάται η χώρα εδώ και 8 χρόνια.

Τονίζοντας τη συνεπή αντιπολιτευόμενη στάση του έναντι της Κυβέρνησης του κ. Έντι Ράμα και προφανώς όμως υπογραμμίζοντας ζητήματα ειδικού ενδιαφέροντος του πολιτικού σχηματισμού ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, αναφέρθηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ένταξης των μειονοτήτων και επίσης αυτά που αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σε ότι αφορά στην εξωτερική πολιτική επεσήμανε ότι ο πρόγραμμα της Κυβέρνησης Ράμα δεν έχει ειδικές αναφορές για την τόνωση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. Μάλιστα αντικαθιστά την βασική αυτή στρατηγική επιδίωξη με άλλες ατζέντες μικρών περιφερειακού ενδιαφέροντος συνεργασίες. Στην ουσία δηλαδή αντί βελτίωσης και αναβάθμισης σχέσεων με την Ελλάδα που δύναται ουσιαστικά συμβάλει στην επίσπευση της ένταξης το πρόγραμμα Ράμα αναλύει την πρωτοβουλία της συμμαχίας του με τον Βούτσιτς και τον Ζάεφ.

Η πλατφόρμα του προγράμματος διακυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν ενέχει καμιά αναφορά στις εθνικές ή άλλες μειονότητες στη χώρα, προμηνύοντας ότι έναντι της προσέγγισης με ειλικρίνεια και σεβασμό στις ιδιαιτερότητες τους θα συνεχίσουν λογικές που στοχεύουν την καταπίεση και αφομοίωση τους. Εξ άλλου ανέφερε ο κ. Ντούλες έχουν ουσιαστικά αθετηθεί δεσμεύσεις της Κυβέρνησης προς τους διεθνείς οργανισμούς σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα των εφαρμοστικών διατάξεων για τον Περί προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων Νόμο της Αλβανίας. Ψηφίστηκε το Νοέμβριο 2017 και η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί το πλαίσιο των εφαρμοστικών Κυβερνητικών Αποφάσεων έως το καλοκαίρι 2018.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ υπογραμμίζοντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αναφερθεί στην ανάγκη μιας άλλης στάσης σε ότι αφορά το ζήτημα της απόδοσης των περιουσιών στις θρησκευτικές κοινότητες, δεδομένου ότι στην Αλβανία είχε ασκηθεί ολοκληρωτική δήμευση τους, τόνισε ότι ούτε στην επόμενη τετραετία υπάρχει κάποια πρόβλεψη για αλλαγή της κατάστασης. Ειδικά η αδικία, σύμφωνα με τον κ. Ντούλε, είναι καταφανή στην περίπτωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και σε ότι αφορά στην εγγραφή των ιδιοκτησιών της και την τακτοποίηση των τίτλων ιδιοκτησίας. Η Κυβέρνηση εφόσον θα υπήρχε πολιτική βούληση και ευαίσθητη προσέγγιση τουλάχιστον σε ότι αφορά τους ιερούς λατρευτικούς χώρους θα έπρεπε να το θέσει ως άμεση προτεραιότητα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon