Ενιαίο πάρκο θέλουν οι Αλβανοί τον Αώο!

Δημοσιεύθηκε: 01/10/2021 10:17 Τελευταία Ενημέρωση: 01/10/2021 10:17 Από: Tachydromos

Το ερώτημα αν ο Αώος Ποταμός μείνει ως έχει σήμερα, ή αν θα κατασκευαστούν έργα που θα αλλοιώσουν την εικόνα του, απασχόλησε το Επενδυτικό Φόρουμ που οργανώθηκε στην Κλεισούρα της Αλβανίας με τη συμμετοχή Ελλήνων και Αλβανών εκπροσώπων των δύο χωρών.

Ενδεικτικό του προβληματισμού που υπάρχει στη γείτονα χώρα, είναι το γεγονός ότι το forum έγινε με την αιγίδα του Γραφείου του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και με πρωτοβουλία της Ένωσης Αλβανικών Βιομηχανιών.

Ο Αώος ποταμός, στο τμήμα που διασχίζει την Αλβανία, έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο ενδιαφέροντος για την κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών έργων, κάτι όμως που φαίνεται να εγκαταλείπεται ή να περνάει σε δεύτερο πλάνο, καθώς επικρατούν νεότερες σκέψεις για τουριστική ανάπτυξή του, εξ ού και η συμμετοχή στο Φόρουμ της Αλβανίδας Υπουργού Περιβάλλοντος και Τουρισμού Μιρέλας Κουμπάρο.

Προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη είναι η αντιμετώπιση του Αώου με ενιαία κριτήρια και με δεδομένο ότι είναι ο μοναδικός ποταμός στην Ευρώπη που δεν έχει στη διαδρομή του μεγάλα κατασκευαστικά έργα. Όπως τονίστηκε η κατάσταση του Αώου στο εντός της Ελλάδος τμήμα του, απολαμβάνει ήδη μεγάλης προστασίας, κάτι αποτελεί και ένα καλό «βήμα» για τη συνέχεια.

Η αξιοποίηση και η συνολική προστασία του, όπως υπογραμμίστηκε στη διάρκεια της συζήτησης στο Forum, πρέπει να είναι κοινός στόχος ώστε να αντιμετωπίζεται ως ένα Εθνικό Πάρκο. Προς αυτή την κατεύθυνση- και εφόσον τελικά δεν προκύψουν άλλες σκέψεις στην Αλβανική πλευρά- θα γίνει προσπάθεια άντλησης πόρων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του ποταμού που ανήκει στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Κόνιτσας, έθεσε ο Δήμαρχος Νίκος Εξάρχου, ο οποίος πρότεινε τη διεξαγωγή και 2ου Φόρουμ, την ερχόμενη Άνοιξη στην Κόνιτσα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν σύσσωμες οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδος στην Αλβανία, ήτοι η Πρέσβης στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου, ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου Δημήτρης Σαχαρίδης και η υπεύθυνη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα Μαρίλα Αξιώτη. Από Ελληνικούς φορείς ήταν επίσης τα στελέχη της «Αναπτυξιακής Ήπειρος Α.Ε.» Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Γεωργία Κιτσάκη, Αριστοτέλης Σταγκίκας και το μέλος της Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Κόνιτσας και εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Γεώργιος Τάσσος. Από Αλβανικής πλευράς παρέστησαν και οι δήμαρχοι Κλεισούρας, Πρεμετής, Δρόπολης, εκπρόσωπος του Πολυτεχνείου Τιράνων και ο Διευθυντής το Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑP της Αλβανίας.

Η Ελληνική αποστολή, μετά το τέλος της συνάντησης, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Κλεισούρας, όπου βρίσκεται το Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο, στο οποίο ενταφιάστηκαν και αναπαύονται εκατοντάδες πεσόντες στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon