Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Κάλεσμα για την επικείμενη απογραφή

Δημοσιεύθηκε: 11/10/2021 20:55 Τελευταία Ενημέρωση: 11/10/2021 22:29 Από: Tachydromos

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Να μην αδιαφορήσουν σχετικά με την καταγραφή του θρησκεύματος τους στην απογραφή που πρόκειται να γίνει στην Αλβανία το 2022 κάλεσε τους Ορθόδοξους πιστούς από τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, χθες, Κυριακή 10 Οκτωβρίου, όπου και ιερούργησε.

Το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Εκκλησία της Αλβανίας καθώς στην προηγούμενη απογραφή οι αρμόδιες υπηρεσίες του αλβανικού κράτους έκαναν αναφορά ότι οι Ορθόδοξοι στη χώρα αποτελούν ένα 10%, γεγονός το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. “Η προηγούμενη απογραφή, δυστυχώς, δεν πήγαμε καλά. Διότι υπήρξε μια αδιαφορία εκ μέρους πολλών Ορθοδόξων. Δεν θέλω τώρα να αναφερθώ στο ότι πάρα πολλοί αποφάσισαν απλώς να μην μετάσχουν. Δεν λύνονται τα θέματα με την αποφυγή μετοχής. Όπως, επίσης, οι ερωτήσεις δεν ήταν πολύ σαφείς. Προσέξτε, λοιπόν, πάρα πολύ, να δείξετε ενδιαφέρον για να δώσετε τα στοιχεία τα σωστά σε αυτή την απογραφή. Και παρακινήστε και τους άλλους. Πρέπει με πολύ προσοχή να δούμε αυτή την περίπτωση”, τόνισε. Όπως έχει αναφέρει και σε παλαιότερες τοποθετήσεις του ο Προκαθήμενος της εν Αλβανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι Ορθόδοξοι μπορεί να μην είναι πλειοψηφία στη χώρα, αλλά όμως δεν είναι μειοψηφία. Αποτελούν μια ισχυρή φωνή η οποία αγγίζει το 30 %.

Ο Μακαριώτατος εξήγησε ότι για να αποφευχθεί το λάθος του παρελθόντος θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε οι πιστοί να πέσουν στην παγίδα του προαιρετικού στο ερώτημα για την καταγραφή του θρησκεύματος. “Προσοχή και σε αυτή την έννοια του προαιρετικού. Το συμβούλιο το θρησκευτικό, όλων των κοινοτήτων στην Αλβανία, είχαμε πει ότι αυτό είναι περίεργο. Μια τέτοια απογραφή θα πρέπει να δείχνει ποια είναι η πραγματικότητα όχι εάν θέλω απαντώ δεν θέλω δεν απαντώ. Γιατί αργότερα τα αποτελέσματα όπως βγαίνουν παρουσιάζουν ότι οι Ορθόδοξοι είναι χαμηλότερα από το 10%. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Και κυρίως δεν βοηθεί τη χώρα να παρουσιάζεται ότι δεν έχει την πολυθρησκευτικότητα που έχει”.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος κάλεσε τους πιστούς να δώσουν αυτή τη φορά τις απαντήσεις και να επιμείνουν σε τυχόν παραπλανητικές ερωτήσεις για την αποφυγή της καταγραφής του ότι είναι χριστιανοί Ορθόδοξοι. “Ας φροντίσουμε εμείς να κάνουμε το χρέος μας. Να δώσουμε τις απαντήσεις και να επιμείνουμε όταν έρχεται αυτή η ερώτηση να λέμε το τι είμαστε. Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Γιατί πολλές φορές και αυτοί που ρωτούν σου λέει «προαιρετικό είναι. Θέλεις; Χρειάζεται;» Παρασύρουν δηλαδή στο να είμαστε σιωπηλοί. Δέστε με πολύ προσοχή αυτό το θέμα. Μην ξανά κάνουμε πάλι το λάθος της προηγούμενης φοράς”, κατέληξε.

https://www.orthodoxianewsagency.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon