Υποδοχή Τασούλα στους προέδρους των κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε: 21/10/2021 12:41 Τελευταία Ενημέρωση: 21/10/2021 12:41 Από: Tachydromos

Συναντήσεις του προέδρου της Βουλής με τους ομολόγους του της Αρμενίας, της Αλβανίας και της Γεωργίας.

Αρχίζουμε τη διάσκεψή μας με μια έκθεση που έχει τίτλο Portals/Πύλες, γιατί έχουμε την αίσθηση ότι μετά την πανδημία κάποιες πύλες ανοίγουν και μας καλούν να τις διασχίσουμε, να περάσουμε μέσα από αυτές και να μην συνεχίσουμε τον ίδιο τρόπο ζωής που είχαμε πριν την πανδημία». Με αυτή την επισήμανση ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδέχθηκε στον εκθεσιακό χώρο του κτηρίου της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, τους προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ήρθαν στη χώρα μας προκειμένου να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που πραγματοποιείται 21 και 22 Οκτωβρίου, στην Αθήνα.

Καλωσορίζοντας τους ομολόγους του, ο κ. Τασούλας επεσήμανε πως η διοργάνωση της συγκεκριμένης διάσκεψης και η άφιξή τους στη χώρα μας «συμπίπτουν με ένα σπάνιο ιστορικό έτος για την Ελλάδα, καθώς γιορτάζουμε τους δύο αιώνες από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, του πολέμου για την απελευθέρωσή μας».

«Ξεκινάμε τη φιλοξενία μας φέρνοντάς σας σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη» υπογράμμισε ο κ. Τασούλας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο κτήριο του πρώην Δημοσίου Καπνεργοστασίου που περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Κοινοβουλίου πριν από περίπου είκοσι χρόνια και στην πρόσφατη συνεργασία της Βουλής με τον Πολιτιστικό Οργανισμό ΝΕΟΝ και τον ιδρυτή του Δημήτρη Δασκαλόπουλο για την αξιοποίηση του κτηρίου αυτού και τη μετατροπή πολλών χώρων του σε μια αίθουσα τέχνης, όπου φιλοξενούνται έργα 59 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

«Είναι ευτυχής συγκυρία που βρίσκονται στην Ελλάδα πολλοί Πρόεδροι Κοινοβουλίων για να συμμετάσχουν σε αυτή τη Διάσκεψη η οποία θα ασχοληθεί με κρίσιμα θέματα όπως η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία του περιβάλλοντος και το μέλλον των λαών της Ευρώπης» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην έκθεση με τίτλο Portals/Πύλες, απ' όπου ξεκινά το καλωσόρισμα των Προέδρων των Κοινοβουλίων, πριν την έναρξη της Διάσκεψης, τόνισε πως μετά την τεράστια δοκιμασία της πανδημίας «θεωρούμε ότι θα διασχίσουμε αυτές τις "πύλες" και θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε τις ζωές μας με έναν διαφορετικό, πιο ρεαλιστικό και προσγειωμένο τρόπο, με άλλες αξίες, προσπαθώντας να περάσουμε προς μια νέα κανονικότητα, η οποία μπορεί να ιδωθεί μέσα από αυτά τα έργα τέχνης, που μπορούν να ερμηνευθούν με πολύ προσωπικούς τρόπους».

«Ο ελληνικός τρόπος για να ξεκινήσει μια τέτοια σοβαρή πολιτική Διάσκεψη είναι απολαμβάνοντας την τέχνη και την ελευθερία της ερμηνείας της. Απολαύστε την λοιπόν και νιώστε πιο δυνατοί για τη Διάσκεψή μας που αρχίζει αύριο, γιατί τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε και τα καθήκοντα που έχουμε ενώπιόν μας είναι πολύ σοβαρά και οι "πύλες" που έχουμε να διασχίσουμε είναι πολύ θετικές, αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα νέα μας καθήκοντα» κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ακολούθησε ξενάγηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην έκθεση σύγχρονης τέχνης Πύλες/Portals.

Συναντήσεις Κων. Τασούλα με τους ομολόγους του της Αρμενίας, της Αλβανίας και της Γεωργίας

Διαδοχικές συναντήσεις είχε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας με τους ομολόγους του προέδρους των Κοινοβουλίων της Αρμενίας Alen Simonyan, της Αλβανίας Lindita Nikolla και της Γεωργίας Kakha Kuchava, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι διήμερες εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα.

Κατά τις συναντήσεις με τους ομολόγους του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας με πρωταρχικό στόχο την άμεση και αποφασιστική προστασία του περιβάλλοντος «σαν μια άσκηση στοιχειώδους επιβίωσης και του πλανήτη και των λαών μας».

Στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας, ο κ. Τασούλας υπογράμμισε τις «κοινές επιδιώξεις και προοπτικές» και τις «παρόμοιες ιστορικά δοκιμασίες». Αναφέρθηκε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων από την Αρμενία. Ανέδειξε επίσης την υποδειγματική συνεργασία των δύο κοινοβουλίων σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα αδελφοποίησης όπου η ελληνική πλευρά συμβάλλει στη διεύρυνση και την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την υλοποίηση της εταιρικής σχέσης της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλουμε από κοινού στην προώθηση, τη βελτίωση και την εμβάθυνση των σχέσεων των χωρών μας και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση» απάντησε ο κ. Simonyan.

Υποδεχόμενος την Πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου, ο κ. Τασούλας τόνισε πως «τις δύο χώρες σήμερα τις ενώνουν η εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, με ιστορικές ρίζες, και ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών που έπλασαν τον μύθο της σύγχρονης ζωής τους στη χώρα μας. Η φροντίδα γι' αυτές τις δύο πληθυσμιακές κατηγορίες είναι ένα στοιχείο που θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις».

Η κυρία Nikolla, στην αντιφώνησή της, εξέφρασε τις ευχαριστίες της «για τη συνεργασία των δύο χωρών, ως δύο στρατηγικοί εταίροι στο ΝΑΤΟ, αλλά και για τη στήριξη από την Ελλάδα της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας». Επισήμανε ότι «η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι γέφυρες συνεργασίας, για την καλύτερη ποιότητα της ζωής των οποίων δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε». Ευχαρίστησε δε τη χώρα μας για τη βοήθεια που προσέφερε στον αλβανικό λαό μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2019, αλλά και για την αποστολή εμβολίων προς αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Αμέσως μετά, ο κ. Τασούλας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής της Γεωργίας, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα συμπαρίσταται στις ευρωατλαντικές επιδιώξεις της Γεωργίας» εξαίροντας και «τα πολύ καλά και μεθοδικά βήματα της φίλης χώρας προς την ευρωπαϊκή της πορεία», ενώ αναφέρθηκε επίσης στους «ιστορικούς δεσμούς που ενισχύονται από την παρουσία Ελλήνων στη Γεωργία και Γεωργιανών στην Ελλάδα». Την αισιοδοξία του εξέφρασε εξάλλου ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων για τους «νέους πολιτικούς, ευρωπαϊστές, σε σύγχρονες δημοκρατίες», που μπορούν να αντιμετωπίσουν με θετικό τρόπο τα δύσκολα προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

«Αισθάνομαι ότι επισκέπτομαι φίλους, οι οποίοι υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μου και την ενταξιακή πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Kuchava. Τόνισε δε πως «η Γεωργία ζει πολύ ενδιαφέροντες καιρούς και ο λαός της έχει κάνει την ιστορική επιλογή να στραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνοντας ότι «θα χρειαστούν πολύ γενναίες μεταρρυθμίσεις και φιλόδοξα βήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε, ως το 2024, να είμαστε έτοιμοι για να υποβάλουμε την αίτησή μας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μετά το πέρας των διμερών συναντήσεων, ο κ. Τασούλας μετέβη στον εκθεσιακό χώρο του πρώην Καπνεργοστασίου, για να υποδεχθεί τους προέδρους κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα συμμετέχουν στις εργασίες της Διάσκεψης..

Real.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon