Σήμερα τα γενέθλια του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου:Η φιλανθρωπία του Ορθόδοξου Ιεράρχη…

Δημοσιεύθηκε: 04/11/2021 14:17 Τελευταία Ενημέρωση: 05/11/2021 09:09 Από: Tachydromos

Δεν είναι ερμηνεύσιμο με την ανθρώπινη λογική και μάλιστα με το μέτρο που χρησιμοποιούμε στη σύγχρονη εποχή τα πράγματα, από πού η θέληση, η δύναμη, η διάθεση, ώστε να συνεχίζει κανείς παρά τις εννιά δεκαετίες στους ώμους του, να προσφέρει. Να προσφέρει χωρίς φειδώ στην Εκκλησία όπου η χάρις του Θεού τον έταξε να ποιμαντορεί αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.

Λυχνάρι αναμμένο και γεμάτο φως. Λαμπάδα που σιγολιώνει για να θερμαίνει και φωτίζει ψυχές αδικημένων σε μια γωνία της γης όπου δύσκολα βρίσκει κανείς ανάλογα παραδείγματα. Είναι η εξαίρεση. Εξ άλλου όπως μεγάλες προσωπικότητες της γενιάς του ομολογούν υπήρξε πάντοτε η εξαίρεση. Κινήθηκε ενάντια στο ρεύμα.

Και τη δύναμη και την ερμηνεία την έχει δώσει ο ίδιος. Με πολλές ευκαιρίες ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αντεπιστέλλων Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Επίτιμος Διδάκτορας πανεπιστημίων και εδρών που θα γέμιζαν σελίδες στην αναφορά τους, έχει ομολογήσει δημοσίως τον αγαπημένο του Ευαγγελικό στοίχο.

Απ’ το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο… αυτόν με τον κόκκο του σίτου. Που εάν δεν πέσει στο έδαφος, και δεν πεθάνει, δεν γεννάει εύκολα γέννημα.

Αυτή είναι η κίνηση ενάντια στο ρεύμα. Εκείνος έφυγε απ’ την Αθήνα για να προσφερθεί στην ανιδιοτελή θυσία στην αδικημένη Αλβανία. Για τους Έλληνες που ζουν εδώ, για τους Ορθόδοξους, αλλά και για όλο το λαό της.

Αντιλήφθηκε τον εαυτό του ως κόκκο σίτου. Με μια ταπεινότητα που είναι ζητούμενο στην εποχή μας, αλλά και διαχρονικά στην ανθρώπινη κοινωνία, τα χαρίσματα με τα οποία πλούσια τον προίκισε ο Θεός δεν αποτέλεσαν για εκείνον αφορμές εγωιστικής έπαρσης.

Απεναντίας τα προσέφερε και τα προσφέρει καθημερινά…

Είναι μια παράδοση παλιά στα δικά μας τα μέρη. Αφορά στην φιλανθρωπική προσφορά. Την αναβίωσε στις μέρες μας με τρόπο εντελώς πρωτότυπο και σε διαστάσεις που προφανώς ξεπερνά όλου ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Διότι όλα τα παραδείγματα που γνωρίζουμε συνίστανται στην προσφορά οικονομικών μέσων.

Εκείνος όμως ακόμη και σήμερα, παρά τα ενενήντα χρόνια που βαραίνουν την πλάτη του, συνεχίζει να μην εξασφαλίζει μόνο τα απαραίτητα οικονομικά μέσα αλλά επί το πλείστον την πνοή, τη ζωτικότητα, το ουσιαστικό κίνητρο για τη συνέχεια…

Ας περιορίσουμε την προσοχή μας σε μία μόνο πτυχή της ανεπανάληπτα πληθωρικής παρουσίας του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στα εκκλησιαστικά και εν γένει στα κοινά πράγματα. Στον τομέα της παιδείας και των σχολείων…

Ας προσπαθήσουμε με τις εμπειρίες που ο καθένας μας φέρει να βάλουμε έναν αριθμό στο μυαλό μας. Ε και όμως υπάρχει πιο πέρα απ’ αυτό.

Κάθε μέρα πλέον των τριών χιλιάδων μαθητών: νήπια, δημοτικό, έφηβοι, φοιτητές δέχονται ως προσωποποιημένη υποτροφία την αγάπη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου σε όλο το γεωγραφικό εύρος. Δεν είναι κάτι αυτονόητο και προφανές.

Θα μπορούσε να αρκεστεί ως Ιεράρχης στις αμιγές υποχρεώσεις του και μάλιστα στα μέτρα μιας Εκκλησίας συμβολικής βαρύτητας και μεγεθών όπως αυτή που ο Θεός έταξε να διακονήσει.

Αλλά αυτό δεν είναι η πρόκληση στην οποία ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος θα ήθελε να γνωρίσει και αντιμετωπίσει.

Είναι εντελώς άλλο το προσδοκώμενο για εκείνον. «Σου αρκεί ο Θεός…» διερωτάται κάπου σιωπηλά την ώρα εκείνη. Με δυνατή φωνή στις μέρες μας.

Κι επειδή του αρκεί και μάλιστα του περισσεύσει συνεχίζει να θυσιάζεται και να αναλώνεται ανιδιοτελώς για να καλύπτει τις δικές μας ατέλειες και την ανεπάρκεια μας στην πίστη στο Θεό. Για να ξεχρεώνει σε ότι αφορά στη διδασκαλία της Ορθοδόξου πίστης, της Ελληνικής γλώσσας, της καταπολέμησης της φτώχειας, της υπέρβασης των εθνοτικών παρεξηγήσεων, της κάλυψης του χρέους τιμής στους πεσόντες μας…

Κι επειδή τα χρέη μας είναι τόσα πολλά εισακούει Κύριος ο Θεός μας την προσευχή μας για Έτη Πολλά στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ώστε να καλύπτει την ανεπάρκεια και αναπηρία μας…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon