Προχωρά η διαδικασία πώλησης της Alpha Bank

Δημοσιεύθηκε: 09/11/2021 13:20 Τελευταία Ενημέρωση: 10/11/2021 23:27 Από: Tachydromos

Και η τελευταία ελληνικών συμφερόντων Τράπεζα στην Αλβανία, η Alpha Bank, προχωρά τις διαδικασίες για την διάθεση του συνόλου των μετοχών της. Προ μηνών η ανακοίνωση της διοίκησης της μητρικής Τράπεζας στην Αθήνα ώστε να κλείσει τις δραστηριότητες στην Αλβανία, έτυχε ιδιαίτερης δημοσιότητας και ανάλογων εκδηλώσεων ανησυχίας από επιχειρηματικούς που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.

Δεν φαίνεται όμως να έχουν επηρεαστεί οι αποφάσεις.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η φάση της εξέτασης των προσφορών που υπεβλήθησαν από ενδιαφερόμενες τράπεζες για την εξαγορά της. Προκρίνονται πέντε:

FiBank, AbiBank, Tirana Bank, OTP και Union Bank. Σλοβενικός τραπεζικός όμιλος που υλοποιεί πρόγραμμα επέκτασης στην αλβανική τραπεζική αγορά αποκλείστηκε με την προσφορά του ενώ οι κανόνες δεν επιβάλουν τη γνωστοποίηση των λόγων αποκλεισμού. Εκ των προσφορών που έχουν προκριθεί για την τελική φάση επιλογής οι δύο αφορούν σε σχήματα που έχουν εξαγοράσει προηγουμένως ελληνικής ιδιοκτησίας τράπεζες: αυτή της Εθνικής Τραπέζης και της Πειραιώς.

Τα τεκταινόμενα σε ότι αφορά στην απομάκρυνση της Alpha Bank απ’ την Αλβανία αφορούν όχι μόνο στο ελληνικό ενδιαφέρον. Η επιλογή του αγοραστή εν πολλοίς θα προσδιορίσει και εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο στη χώρα. Η προς πώληση Τράπεζα διαθέτει μερίδιο της τάξης του 5% της αγοράς όπως εκτιμά η Τράπεζα της Αλβανίας. Οποιαδήποτε απ’ τις υποψήφιες αγοράστριες τράπεζες αυξάνει σημαντικά το πορτοφόλι της και καθίσταται συστημική τράπεζα.

Οι λόγοι της αποχώρησης δεν είναι ξεκάθαροι καθώς με όλες τις εκτιμήσεις η δραστηριότητας δεν προκύπτει με απώλειες. Ακόμη και την περασμένη χρονιά με τις γνωστές της Πανδημίας οικονομικές ανωμαλίες η Τράπεζα της Αλβανίας εκτιμά κέρδος στις εργασίες της Alpha Bank Albania.

Η απομάκρυνση απ’ τη Βαλκανική αγορά των Ελληνικών τραπεζών υπήρξε στόχος των θεσμών της ΕΕ από τότε που λόγω της όξυνσης της κρίσης του Ελληνικού χρέους εφαρμόζεται πρόγραμμα εξυγίανσης του τομέα. Παρά τις κάποιες χρονικές παρατάσεις η ντιρεκτίβα των φορέων της Κομισιόν φαίνεται να ολοκληρώνεται.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon