Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων καθορίζεται στις Βουλγαρικές εκλογές

Δημοσιεύθηκε: 11/11/2021 10:04 Τελευταία Ενημέρωση: 11/11/2021 10:04 Από: Tachydromos

Το αποτέλεσμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία θα επηρεάσει τον ρυθμό της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, ο Ρούτε συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, η οποία συνδέεται με την ένταξη της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας. Το ασκηθέν βέτο της Βουλγαρίας λόγω πολιτιστικών και εθνοτικών ζητημάτων σημαίνει ότι η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ έχει σταματήσει.

«Για να μπορέσει η Αλβανία να πραγματοποιήσει την Πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψή της, είναι απαραίτητο να επιλυθούν τα ζητήματα μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. Ελπίζω ότι αυτό θα επιτευχθεί. Έχετε κάνει πολλά. Για να είμαστε δίκαιοι, [η Αλβανία] έχει κάνει την ορθή ποσότητα προόδου», δήλωσε ο Ρούτε.

Τον Ιούνιο του 2021, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ απέτυχε να συμφωνήσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες.Κάτι τέτοιο απαιτεί ομόφωνη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών και των 27 κρατών, οπότε το βέτο της Βουλγαρίας το κατέστησε αδύνατον. Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ έθεσε τρεις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει η Βόρεια Μακεδονία πριν άρει το βέτο.

Ο πολιτικός επιστήμονας Γκεόργκι Κιριάκοφ σχολίασε στη EURACTIV ότι οι πιθανότητες σχηματισμού μιας σταθερής κυβέρνησης στη Σόφια είναι πολύ μικρές. «Η Βουλγαρία οδεύει προς τέταρτες βουλευτικές εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο Κιριάκοφ.

Εάν η Βουλγαρία δεν καταφέρει να εκλέξει σταθερή κυβέρνηση, τότε οι αρχές στη Σόφια δεν θα μπορέσουν να δώσουν το πράσινο φως για τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ.

Τις εκλογές πιθανότατα θα τις κερδίσει το κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά είναι απίθανο να λάβει πάνω από το ¼ των ψήφων. Ο Μπορίσοφ βρίσκεται επί του παρόντος σε πολιτική απομόνωση και δεν φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψει σύντομα στην εξουσία.

Η αντιπολίτευση στον Μπορίσοφ είναι κατακερματισμένη, με κυρίαρχα θέματα την πανδημία και τον εμβολιασμό. Η εξωτερική πολιτική δεν αποτελεί ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας.

Η εναλλακτική λύση σε νέες εκλογές θα ήταν η συγκρότηση μιας αδύναμης κυβέρνησης που θα υποστηριζόταν από τέσσερα κόμματα. Μια τέτοια κυβέρνηση θα ήταν δύσκολο να αποφασίσει να δώσει το πράσινο φως στα Σκόπια, καθώς μια τέτοια απόφαση θα ήταν πολύ αντιδημοφιλής.

Εν τω μεταξύ, στη Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακάλεσε τη δέσμευσή του να παραιτηθεί, επικαλούμενος τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στη χώρα. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά την ανακοίνωση της αντιπολίτευσης VMRO-DPNE για ψήφο δυσπιστίας την Πέμπτη (11 Νοεμβρίου), την οποία η αντιπολίτευση ανέμενε να κερδίσει με 61 ψήφους σε ένα κοινοβούλιο 120 εδρών.

https://www.euractiv.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon