Νέοι κανόνες ταξιδιού στην Ε.Ε. για τους Αλβανούς

Δημοσιεύθηκε: 17/11/2021 18:34 Τελευταία Ενημέρωση: 17/11/2021 18:34 Από: Tachydromos

Έως το τέλος του 2022, όλοι οι κάτοχοι αλβανικών διαβατηρίων που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε από τις χώρες που ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να αποκτήσουν ETIAS.

Το ETIAS σημαίνει Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδοτήσεων και είναι ένα νέο σύστημα που εφαρμόζεται για την εγγραφή ταξιδιωτών κατά την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης όταν εισέρχονται και εξέρχονται από χώρες της Ζώνης Σένγκεν.

Αν και είναι μέρος της Ευρώπης, η Αλβανία δεν είναι χώρα μέλος της Ζώνης Σένγκεν ούτε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη στιγμή. Για αυτόν τον λόγο, οι Αλβανοί υπήκοοι, αν και είναι Ευρωπαίοι πολίτες, θα απαιτήσουν απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης ETIAS όταν σχεδιάζουν να επισκεφθούν χώρες που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν.

Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης ETIAS για τις χώρες της Ζώνης Σένγκεν εφαρμόζεται από τις αρχές μετανάστευσης με σκοπό την ενίσχυση των συνόρων και της εσωτερικής ασφάλειας καθώς και την προστασία της περιοχής από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι αυτό θα έχει «ελάχιστη επίδραση» στους ανθρώπους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Οι επιλέξιμοι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική αίτηση πριν από την άφιξη, η οποία κοστίζει 7 ευρώ και είναι δωρεάν για ηλικίες κάτω των 18 και άνω των 70 ετών.

Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να συμπληρώσετε τη φόρμα, η οποία θα απαιτήσει βιομετρικά στοιχεία διαβατηρίου και στοιχεία ταξιδιού, καθώς και ορισμένες βασικές ερωτήσεις ασφαλείας. Ωστόσο, συνιστάται στους ταξιδιώτες να κάνουν αίτηση τουλάχιστον 72 ώρες πριν ταξιδέψουν. Μόλις εγκριθεί η αίτησή σας, διαρκεί για τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον «κανόνα των 90 ημερών», οι πολίτες αυτών και πολλών άλλων χωρών επιτρέπεται να περνούν μόνο έως και 90 ημέρες, κάθε εξάμηνο στην ΕΕ. Εάν θέλουν να μείνουν περισσότερο, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα.

https://rti.rtsh.al/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon