Σχεδόν 50.000 παράτυπες διελεύσεις συνόρων από τα Δυτικά Βαλκάνια το 2021

Δημοσιεύθηκε: 26/11/2021 08:48 Τελευταία Ενημέρωση: 26/11/2021 08:48 Από: Tachydromos

ΤΙΡΑΝΑ

Κατά τους πρώτους μήνες του 2021, η συνοριακή αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου επαναπροώθησε 1530 μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική πίσω στην Αλβανία, αφού πέρασαν παράνομα τα σύνορα, ενώ χιλιάδες άλλοι πέρασαν και συνέχισαν προς την Ευρώπη χωρίς να εντοπιστούν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, της συνοριοφυλακής της ΕΕ, τους πρώτους 10 μήνες του έτους, διαπιστώθηκαν 48.500 παράνομες διελεύσεις συνόρων μέσω της λεγόμενης «διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων». Τον Οκτώβριο, διαπιστώθηκαν περισσότερες από 9.000, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 140% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, το 40% των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην ΕΕ το έκαναν μέσω των Δυτικών Βαλκανίων τον ίδιο μήνα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Αλβανία έχει καταστεί πρωταρχικός διάδρομος διέλευσης για τους μετανάστες και τους διακινητές ανθρώπων που επιδιώκουν να φτάσουν στην ΕΕ. Συντονισμένα δίκτυα Μαροκινών, Κούρδων και Αλβανών εγκληματιών έχουν μεταφέρει χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, από τα σύνορα με την Ελλάδα και μερικές φορές τη Βόρεια Μακεδονία στο Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο.

Από εκεί, το ταξίδι συνεχίζεται ως τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου προσπαθούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου ή να περάσουν κρυφά ώστε να βρουν μια εργασία και να ζήσουν παράνομα.

Ορισμένοι, ωστόσο, καταφέρνουν να βρουν τον δρόμο τους. Αν επισκεφθείτε τα περίχωρα των Τιράνων ή της Σκόδρας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, μπορείτε να δείτε ομάδες ανδρών από τη Μέση Ανατολή να πορεύονται κατά μήκος της εθνικής οδού με τσάντες περασμένες στους ώμους τους.

Το BIRN, μια πλατφόρμα ερευνητικών ρεπορτάζ για τα Βαλκάνια, αναφέρει ότι οι οδηγοί ταξί στα Τίρανα συχνά συχνάζουν σε περιοχές όπου βρίσκονται μετανάστες, προσφέροντάς τους διέλευση προς τα σύνορα έναντι 50 έως 100 ευρώ. Οι οδηγοί ταξί που μίλησαν στο BIRN υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν ότι η ζήτηση για ταξίδια αυξάνεται καθημερινά.

Ανέφεραν επίσης ότι ορισμένοι ταξιδεύουν στην Αλβανία με βίζα από τις αντίστοιχες πρεσβείες τους και στη συνέχεια εισέρχονται παράνομα στην Ευρώπη.

Ένας Αλβανός υπήκοος, ο οποίος είχε δώσει συνέντευξη στο Exit.al αρκετές φορές λόγω της εμπλοκής του στη διακίνηση μεταναστών, δήλωσε ότι οι δουλειές παίρνουν και πάλι τα πάνω τους μετά από μια καλοκαιρινή ανάπαυλα.

«Ήταν πιο ήσυχα το καλοκαίρι, έγιναν κάποιες συλλήψεις, οπότε ο κόσμος σταμάτησε, αλλά τώρα αρχίζουν και πάλι. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση», εξήγησε.

Ο άνδρας είπε στην Exit ότι οι μετανάστες μπορούν να πληρώσουν για ένα «πακέτο»: να έρθουν από τη Θεσσαλονίκη, να διασχίσουν τα αλβανικά σύνορα και να συνεχίσουν για το Κοσσυφοπέδιο. Όταν τους παραλαμβάνει ένας από τους οδηγούς του στην Αλβανία, εξηγεί ότι φροντίζει να τους δίνουν φαγητό και νερό.

Στη συνέχεια το ταξίδι συνεχίζεται για τα Τίρανα. Εξηγεί ότι έχουν γίνει συμφωνίες με την αστυνομία ορισμένων περιοχών για να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση σε συγκεκριμένα τμήματα του δρόμου. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν, οι διακινητές βρίσκουν άλλους τρόπους.

«Τους αφήνω, συνεχίζω και περνάω το σημείο ελέγχου και στη συνέχεια στέλνω σε μία από τις ομάδες τη θέση μου στο WhatsApp. Στη συνέχεια περιμένω και τους φορτώνω ξανά», εξηγεί.

Μόλις φτάσουν στην πρωτεύουσα, μεταφέρονται σε ένα «ασφαλές σπίτι» σε ένα προάστιο, όπου έχουν χρόνο να κάνουν ντους και να ξεκουραστούν πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους. Κάθε παράδοση μεταξύ οδηγών περιλαμβάνει την αποστολή τοποθεσιών και φωτογραφιών των μεταναστών για να αποδείξουν ότι όλα είναι εντάξει. Η πληρωμή γίνεται μέσω της Western Union και οι διακινητές χρησιμοποιούν νέους από το δρόμο για να πάνε να παραλάβουν τα μετρητά.

Ενώ οι συλλήψεις προβάλλονται συχνά στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, οι στατιστικές δείχνουν ότι πολλοί περνούν απαρατήρητοι. Μπορεί η Λευκορωσία να χρησιμοποιεί ως όπλο τους μετανάστες στα σύνορα με την Πολωνία, αλλά σχεδόν 50.000 μετανάστες σε δέκα μήνες από μια περιοχή με κράτη που ελπίζουν να γίνουν μέλη της ΕΕ, αποτελεί επίσης λόγο ανησυχίας.

(Alice Taylor | Exit.al/en)

https://www.euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon