Καταστολή του παραμεθόριου λιανεμπορίου

Δημοσιεύθηκε: 10/12/2021 15:02 Τελευταία Ενημέρωση: 13/12/2021 10:45 Από: Tachydromos

Ακόμη σε ένα ύπουλο μέσο που είχε εν τούτοις δοκιμαστεί κάποια χρόνια πριν προσφεύγουν οι κρατικές δομές της Αλβανίας προκειμένου ελέγξουν και καταστείλουν στην ουσία την οικονομική κι εν τέλει κοινοτική δραστηριότητα στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ωστόσο όμως ενέχει και άλλες ευρύτερες διαστάσεις που αφορούν στην εμπορική ανταλλαγή μεταξύ των παραμεθόριων περιοχών της αλβανικής επικράτειας με την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα με περιοχές της Ηπείρου και τα Ιωάννινα.

Έχει γίνει αισθητή η εδώ και μέρες μόνιμη παρουσία κλιμακίου της υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας του Κράτους της Αλβανίας, σε απόσταση μόλις 800 μ απ’ τον Μεθοριακό Σταθμό και το Τελωνείο Κακκαβιάς. Ελέγχουν κυρίως αυτοκίνητα πολιτών και μικρά μεταφορικά τύπου κλούβας. Επιλέγουν αυτά των μονίμων κατοίκων της μεθορίου που επί το πλείστον δεδομένου ότι είναι κι Έλληνες πολίτες κινούνται πολύ συχνά από και προς την Ελλάδα. Πρόκειται για μια παράμετρο που ενδεχομένως να ενοχλεί την διοίκηση της Αστυνομίας όπως και κάποιες άλλες παρεμφερείς υποστάσεις της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, που δυστυχώς τεκμηριώνεται από τα γεγονότα.

Το κλιμάκιο αυτό που κατά κανόνα επανδρώνεται από στελέχη χωρίς γνώση των ιδιαιτεροτήτων των περιοχών Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα κ.α. εκτός των σχολαστικών ελέγχων (σε κάποιες περιπτώσεις και προκλητικά ενώ στα αυτοκίνητα προέκυπτε καθαρά ότι ταξίδευε η οικογένεια) συνόδευσαν εν συνεχεία τον ιδιοκτήτη για απροειδοποίητο έλεγχο στην οικία.

Δυστυχώς οι περιπτώσεις είναι αρκετές επιβεβαιώνοντας την σκοπιμότητα της παρουσίας του μονίμου κλιμακίου της Αστυνομίας του Κράτους της Αλβανίας…

Για άλλη μια φορά οι ανώτεροι αξιωματικοί της διαβεβαιώνουν –δυστυχώς- τα αφεντικά τους ότι κατά την εκπαίδευση στην Τουρκία έχουν εμπεδώσει καλώς το μάθημα ότι οτιδήποτε αφορά στους Έλληνες πρέπει αντιμετωπιστεί εχθρικά.

Είναι βέβαια ευνόητο γιατί ακόμη μια φορά η κοινότητα των παραμεθορίων περιοχών της ΕΕΜ καταπίνει σιωπηλά το ζήτημα. Αφορά σε πόνο που δεν συμμερίζεται αναλόγως η τοπική αυτοδιοίκηση. Προσδεμένη πολλαπλώς και όχι μόνο κομματικά στην υπηρεσία του κράτους δεν δύναται να αντιδράσει. Εξ άλλου δεν αντιλαμβάνεται τη διάσταση του ζητήματος. Προφανώς σε «επίσημη» όπως οι κανόνες επιβάλουν συνδιαλλαγή με τις διπλωματικές αρχές αντιπροσώπευσης της Ελλάδας καταφέρνουν να τις πείσουν για τις «άνευ ουσιαστικής σημασίας μεθοδεύσεις των αστυνομικών αρχών». Με συνέπεια να μην υφίσταται αντίδραση για το πασιφανές.

Ότι δηλαδή καταπιέζεται με ένα πολύ ύπουλο μέσο η Εθνική Ελληνική Μειονότητα και επιβάλλεται παράνομο κι αυθαίρετο στεγανό στις παραμεθόριες ανταλλαγές. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Γεγονός είναι ότι για άλλη μια φορά οι φορείς της επίσημης εκπροσώπησης της Ελλάδας υστερούν στις υποχρεώσεις προστασίας της ΕΕΜ αλλά και άμεσου ελληνικού συμφέροντος.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon