Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Η Θεία Ευχαριστία είναι το κέντρο ζωής και ενότητας της Ορθοδοξίας»

Δημοσιεύθηκε: 20/12/2021 09:26 Τελευταία Ενημέρωση: 23/12/2021 10:07 Από: Tachydromos

Στο θεμέλιο και το κέντρο ζωής της Ορθοδοξίας, την Θεία Ευχαριστία, αλλά και την ταπείνωση η οποία θα παραμένει για πάντα το μυστικό για να προσεγγίσουμε τον Θεό αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος. Του Νικόλαου Ζαΐμη

Στον σύντομο αγιογραφικό σχολιασμό τον οποίο έκανε χθες, πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στην αλβανική πρωτεύουσα, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις μέρες αυτές που μας προετοιμάζουν για τα Χριστούγεννα, λέγοντας ότι: «η Εκκλησία και πάλι μας θέτει μπροστά σε αυτή την ασύλληπτη ταπείνωση μπροστά στην οποία συντελείται η σωτηρία του ανθρωπίνου γένους» και αυτό διότι βλέπουμε «ο Άπειρος Θεός να προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση σε αυτές τις ταπεινές και απλές συνθήκες».

Οι ταπεινές και απλές αυτές συνθήκες κορυφώνονται αδιάκοπα κάθε φορά που προσερχόμαστε να λάβουμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, δηλαδή στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αιώνες τώρα. «Και η Εκκλησία μέσα στους αιώνες πορεύεται μέσα σε μια αδιάκοπη ταπείνωση η οποία εκφράζεται και κορυφώνεται κάθε φορά που εμείς οι αμαρτωλοί και αχρείοι δούλοι του τολμούμε να λέμε «τούτο εστί το σώμα σου, τούτο εστί το αίμα σου» και με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και πάλι να ζούμε αυτή την εκπληκτική και ασύλληπτη ταπείνωση», ανέφερε ο Μακαριώτατος.

Θεμέλιο της Ορθοδοξίας η Θεία Ευχαριστία Για την Εκκλησία το βασικό θεμέλιο είναι το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Αυτό αποτελεί το κέντρο της. Αυτό είναι το βασικό συστατικό που θεμελιώνει την ενότητα της Ορθοδοξίας. «Για αυτό ακριβώς η Θεία Ευχαριστία παραμένει το θεμέλιο και το κέντρο της ζωής και της ενότητας της Ορθοδοξίας. Ιδιαίτερα δε θα μας καλέσει αυτές τις ημέρες και πάλι να προσέλθουμε «μετά φόβου Θεού, πίστεως» για να μείνουμε εν αυτό και εκείνος εν ημίν», θα σημειώσει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Κάτι, άλλωστε, που τονίστηκε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα, καθώς, ορισμένοι κύκλοι, έσπευσαν να προβούν στην αμφισβήτηση του μυστηρίου.

Κατακλείνοντας τον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας απηύθυνε κάλεσμα για να βιώσουμε πραγματικά τις αλήθειες που πηγάζουν από την Εκκλησία, έτσι ώστε τα Χριστούγεννα να αποκτήσουν το βαθύτερο νόημα που απαιτείται. «Θα παραμένει πάντα το μυστικό η ταπείνωση για να προσεγγίζουμε τον Θεόν που έγινε τόσο ταπεινός για να έλθει. Η ταπείνωση παραμένει πάντοτε το θεμέλιο για την αγάπη και την ειρήνη. Ας ζήσουμε πιο βαθιά αυτές τις αλήθειες καθώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα», κατέληξε.

https://www.orthodoxianewsagency.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon