Αναβλήθηκε η δίκη του προέδρου Ιλίρ Μέτα λόγω COVID

Δημοσιεύθηκε: 19/01/2022 11:27 Τελευταία Ενημέρωση: 19/01/2022 11:27 Από: Tachydromos

Η δίκη, με πρόταση μομφής κατά του Αλβανού προέδρου Ιλίρ Μέτα αναβλήθηκε για την 1η Φεβρουαρίου, αφού ο δικαστής της υπόθεσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο βρέθηκε θετικός στον COVID-19. Η διαδικασία είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Τρίτη (18 Ιανουαρίου).

Σε μια ιστορική πρωτιά, το αλβανικό κοινοβούλιο καθαίρεσε τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα τον περασμένο Ιούνιο για «σοβαρές παραβιάσεις» του Συντάγματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Απριλίου. 105 βουλευτές στο 140μελές κοινοβούλιο ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του Μέτα, 7 βουλευτές ψήφισαν κατά και 3 απείχαν.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Απριλίου, ο Μέτα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προετοίμαζε νοθεία των εκλογών, ότι συνεργάστηκε με εγκληματικές συμμορίες για την εξαγορά ψήφων και κάλεσε τους πολίτες να υπερασπιστούν την ψήφο τους.

Η σοσιαλιστική πλειοψηφία κίνησε διαδικασίες για την αποπομπή του αμέσως μετά την κατάκτηση της τρίτης θητείας στις γενικές εκλογές του Απριλίου 2021.

Η πλειοψηφία απαίτησε να απομακρυνθεί ο Μέτα για «σοβαρές παραβιάσεις» του Συντάγματος, που είναι η μία από τις δύο πιθανές προϋποθέσεις για την αποπομπή του Αλβανού προέδρου – η άλλη είναι η «διάπραξη σοβαρού εγκλήματος».

Η απόφαση διαβιβάστηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για επανεξέταση. Για να οριστικοποιηθεί η αποπομπή, θα πρέπει 5 από τα 7 μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου να υποστηρίξουν την αποπομπή του Μέτα, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός δικαστή που προτείνει ο ίδιος.

euractin.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon