Διχασμένη η Αλβανία από την επίσκεψη Ερντογάν!

Δημοσιεύθηκε: 19/01/2022 18:01 Τελευταία Ενημέρωση: 19/01/2022 18:01 Από: Tachydromos

Παρά τις φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν δημόσια για την προσωπική τους φιλία ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αλβανία άφησε «μαύρες σκιές» και δίχασε τον πολιτικό κόσμο της γείτονος χώρας. Ο Έντι Ράμα, έκανε ό, τι περνούσε από το «χέρι» του για να ικανοποιήσει τον «φίλο» του, τον νεοσουλτάνο Ερντογάν. Μέχρι και το όνομά του ανακοίνωσε ότι θα δώσει σε πλατεία των Τιράνων. Όμως το αποτύπωμα της επίσκεψης είναι μάλλον αρνητικό. Την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου φρόντισαν να «υποβαθμίσουν» ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, τον οποίο επιδεικτικά αρνήθηκε να συναντήσει ο Ερντογάν κάνοντας το χατίρι του Ράμα, αλλά και άλλοι πολιτικοί παράγοντες. Την ώρα που γινόταν η τελετή παράδοσης των κατοικιών στους σεισμόπληκτους, ο Ιλίρ Μέτα συμμετείχε σε εκδήλωση στο μνημείο του Γεωργίου Καστριώτη, με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου. Την ιστορική αυτή μέρα για την Αλβανία φρόντισε να θυμίσει και ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, «προκαλώντας» τον Τούρκο Πρόεδρο με δεδομένο ότι η τουρκική προπαγάνδα επιχειρεί να «εξαφανίσει» από το προσκήνιο τον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων που είχε κάνει ο Σκεντέρμπεης.

«Καταπέλτης» ο Βαγγ. Ντούλες

Την πολιτική όμως απομυθοποίηση της επίσκεψης Ερντογάν, έκανε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο οποίος αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Αλβανικής Βουλής πριν μιλήσει ο Τούρκος Πρόεδρος. Ο κ. Ντούλες, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel αναφέρθηκε στον τρόπο άσκησης της εξουσίας στην Τουρκία, στη Νεοοθωμανική πολιτική που επιχειρεί να προωθήσει, αλλά και για την απομάκρυνση της Αλβανίας από την ευρωπαϊκή της προοπτική. Ο κ. Ντούλες είπε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων, ότι ο Ερντογάν αποτελεί ένα από τα χειρότερα παραδείγματα αυταρχικής διαχείρισης της εξουσίας, έχοντας κάκιστη σχέση με το δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Αναφέρθηκε στις περιπτώσεις φυλακισμένων ηγετών και αντιπάλων του Ερντογάν και αναρωτήθηκε αν ο Ράμα βρίσκεται σε συναγωνισμό μαζί του για την καλύτερη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.

Προωθεί το Νέο-Οθωμανισμό!

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ- κι ενώ νωρίτερα ο Ερντογάν ζήτησε από το Ράμα τη διάλυση των οργανώσεων των Γκιουλέν που υπάρχουν στην Αλβανία και την παράδοση των στελεχών τους στην Τουρκία- τόνισε ότι το δόγμα του Νέο-Οθωμανισμού (σ.σ. το Ισλαμικό τόξο για το οποίο έκανε λόγο χθες ο Π.Λ.») αποτελεί το βασικό πολιτικό εργαλείο του καθεστώτος του Ερντογάν. Ο κ. Ντούλες αναφέρθηκε ευθέως στην πρόσδεση της Αλβανίας στο άρμα της Τουρκίας και στα στρατηγικά της σχέδια εκτιμώντας ότι αυτό ενέχει ορατούς κινδύνους για την Αλβανία και ιδίως την απομακρύνει από την ατζέντα ένταξης στην Ε.Ε. «Τα συμφέροντα του Ράμα και της ομάδας του με την οποία μοιράζεται την εξουσία και τα οφέλη της μπορεί να εξυπηρετούνται στην ανάπτυξη της σχέσης του αυτής με τον Ερντογάν αλλά η χώρα και η κοινωνία της θα βρεθούν μπροστά σε δύσκολα αδιέξοδα», προειδοποίησε ο Βαγγέλης Ντούλες.

Παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου

Στα αξιοσημείωτα της τοποθέτησης του Προέδρου του ΚΕΑΔ είναι και οι αναφορές στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από το καθεστώς Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, που την φέρνουν σε ευθεία αντιπαράθεση με τις αρχές της Ε.Ε. και την περιφερειακή της πολιτικής ασφάλειας. Η επισήμανση αυτή του κ. Ντούλε έγινε μάλιστα σε μια ημέρα που ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για την Αλβανία, δεν έκρυβε τη «χαρά» του για την Αμερικανική παρέμβαση κατά της κατασκευής του αγωγού EastMed, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να προμηθευτεί φυσικό αέριο μόνο από την Τουρκία.

proinoslogos.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon