Συνέντευξη Ράμα στους «Financial Times»: Η Αλβανία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Ευρώπη και την ΕΕ!

Δημοσιεύθηκε: 19/01/2022 11:30 Τελευταία Ενημέρωση: 19/01/2022 11:30 Από: Tachydromos

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων να απορρίψουν προτάσεις από εξωτερικές δυνάμεις και να διατηρήσουν την πίστη στο όνειρό τους για ένταξη στην ΕΕ. Ο Έντι Ράμα ανέφερε ότι η Αλβανία «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Ευρώπη και την ΕΕ, όποια κι αν είναι η μορφή της ΕΕ στο μέλλον».

Μιλώντας στους Financial Times, παραδέχτηκε ότι η αναμονή είναι απογοητευτική. Όμως, καθώς η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία προσελκύουν την περιοχή, ο Ράμα είπε ότι τέτοιοι εραστές, τους οποίους δεν κατονόμασε, ήταν ακατάλληλοι.

Ο Ράμα είπε ότι ανησυχεί για τον αυξανόμενο εθνικισμό στη Βοσνία, αλλά ότι ο εθνικισμός στην ΕΕ αποτελεί πλέον μεγαλύτερο εμπόδιο στις φιλοδοξίες των ατόμων στην περιοχή να ενταχθούν στην ΕΕ. Η ΕΕ δεν είχε «αναρρώσει» από την προσφυγική κρίση του 2015, είπε, όταν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη, κυρίως Σύροι. Έκτοτε, η ΕΕ «οδηγήθηκε από φόβο και όχι από φιλοδοξίες», και οι κυβερνήσεις «που δεν είναι ακραίες από μόνες τους» «επηρεάζονται από τα άκρα».

Όταν η Αλβανία ξεκίνησε τη διαδικασία ένταξής της πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, το κλειδί ήταν να απομακρυνθεί από τον βαλκανικό εθνικισμό, αλλά «σήμερα, το πρόβλημά μας δεν είναι οι βαλκανικοί εθνικισμοί, αλλά οι εθνικισμοί της ΕΕ. Αυτό που εμποδίζει την ένταξή μας στην ΕΕ. . . είναι η επιρροή των εθνικισμών της ΕΕ στην πολιτική ζωή των σημαντικών χωρών της ΕΕ». Από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Αλβανία μαζί με τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ, ενώ το Κόσοβο και η Βοσνία είναι πιθανές υποψήφιες.

Όσο για την Αλβανία, η οποία τα τελευταία 30 χρόνια έχει υποστεί μια οδυνηρή μετάβαση για να ανοικοδομήσει την οικονομία της μετά το τέλος του αυστηρού κομμουνιστικού καθεστώτος της, είπε «μπορεί να είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν τη ζωή. Ποτέ 100% πειθαρχημένα, όπου όλα θα λειτουργούν όπως ένα ελβετικό ρολόι ή ένα γερμανικό, αλλά ποτέ βαρετά».

rtsh.al

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon