Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες Ράμα πάνω στη μεθόριο, η ρύπανση του Ιονίου και οι ιχθυοκαλλιέργειες της Σαγιάδας

Δημοσιεύθηκε: 17/05/2022 15:14 Τελευταία Ενημέρωση: 21/05/2022 15:11 Από: Tachydromos

Η πιο πρόσφατη περίπτωση απ’ την πληθώρα των «στρατηγικών επενδύσεων» - περιέργως αφορούν μόνο την παράκτια γραμμή του Ιονίου- που έχει σκαρφιστεί το κατεστημένο του Σοσιαλιστή Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, δια συνδρομής του νομικού Ενγκέλ Αγκάτσε (έχει εντρυφήσει στην Ιταλία όπου η Μαφία έχει κατοχυρώσει πατέντα σε τέτοιες πρακτικές), αφορά στο Ακρωτήρι του Στύλο. Είναι ακριβώς το σημείο όπου καταλήγει η μεθόριος των δύο χωρών, Αλβανίας και Ελλάδας.

Δεν έχει σημασία εάν το σημείο με ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες, άλλο τόσο με τις σύγχρονες μεθόδους ακριβείας, δεν έχει προσδιοριστεί.

Σημασία έχει ότι ο συνολικός Τουρκικός σχεδιασμός καταπιέσεως, δια της στέρησης του δικαιώματος στην ακίνητη περιουσία, την πολεοδομική λεηλασία, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που εξυπηρετεί τη σκοπιμότητα και δεν απαιτεί άμεσα απόδοση, της γηγενούς Ελληνικής και ορθόδοξης κοινότητας, ξεκινά απ’ τον Κόλπο της Αυλώνας και την ιστορική (Ν)Άρτα έως πλέον το Μουρσί στο Νότο.

Και συμπτωματικά (;!) τη μελέτη για την τουριστική μονάδα (650 βίλες) έχει εκπονήσει Τούρκος αρχιτέκτονας: EMRE AROLAT (Εμρέ Αρολάτ). Πάνω στο Ακρωτήρι του Στύλου έχοντα μάλιστα ως όριο στο νότια πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος την ίδια την επίσημη μεθόριο των δύο κρατών, θα κατασκευάσει πλέον των 650 κατοικιών φιλοξενίας με τις ανάλογες υποδομές εξυπηρέτησης.

Κωμόπολη θα μπορούσε να θεωρηθεί το συγκρότημα “Heaven on Earth” ή “Jonian Heaven» - Επίγειος Ουρανός σε μια ακτογραμμή των σχεδόν 10 χλμ και με έκταση κάλυψης 650 στρέμματα σε συνολική επιφάνεια των 7 800 στρεμμάτων «ιδιωτική περιουσία».

Η υπόθεση απασχολεί το Βαλκανικό Δίκτυο Δημοσιογράφων Έρευνας (BIRN) που το στηρίζουν Αμερικανικές υπηρεσίες με σκοπό την καταπολέμηση της κρατικής διαφθοράς των κυβερνήσεων των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και την Αλβανική εκπομπή της Φωνής της Αμερικής (Voice of America).

Η ιστοσελίδα μας επί το πλείστον διαθέτει την γελοία διαδικασία με την οποία είχε αναγνωριστεί κι αποδοθεί σε επιτήδειο η συγκεκριμένη τεράστια έκταση χωρίς κανένα εχέγγυο και αποδεικτικό. Όπως και σε άλλες καρμπόν υποθέσεις οι αποφάσεις των πρωτοδικείων, η διαδικασία στο φορέα απόδοσης ακίνητης περιουσίας και επί το πλείστον η εγγραφή στα κτηματολόγια διευκολύνονται εφόσον έχει εκ των προτέρων συμφωνηθεί η μεταβίβαση στο επιχειρηματικό σχήμα του κύκλου του Πρωθυπουργού στο οποίο έχει αποδοθεί και το προνομιακό καθεστώς του «στρατηγικού επενδυτή».

Στην προκειμένη και δεδομένου ότι η επένδυση πλέον των 78 εκατομμυρίων Δολαρίων με την εμπλοκή και Τουρκικών επιχειρηματικών συμφερόντων ο χαρακτήρας είναι κυριολεκτικά στρατηγικός.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι όπως και στην περίπτωση τούτη ότι παραβιάστηκε με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το Πάρκο του Βουθρωτού δεδομένου ότι και το Ακρωτήρι του Στύλου συμπεριλαμβάνεται στη ζώνη προστασίας του Αρχαιολογικού Πάρκου. Είναι καρμπόν πρακτική όπως και το βόρειο άκρο της Λιμνοθάλασσας του Βουθρωτού για την καταπάτηση του Κτήματος της Μονής του Αγίου Γεωργίου Δέματος.

Η εταιρεία που απέκτησε το στάτους του «στρατηγικού επενδυτή» με ότι συνεπάγεται η ευνοϊκή μεταχείριση της και διευκολύνσεις στην δανειοδότησης, φορολόγηση, κατοχύρωση έναντι οποιουδήποτε εγείρει ιδιοκτησιακά δικαιώματα (αναλαμβάνει η πολιτεία το βάρος του διάδικου) και άλλα συναφή, ανήκει στον Αρμπέν Ταϊπ, κάτοχο του βασικού πορτοφολιού μετοχών στο DigitAlb (πλατφόρμα παροχής τηλεοπτικών προγραμμάτων του Ομίλου Top Albania μαζί με τον Τηλεοπτικό Τοπ Τσάνελ, όπου και υπόλοιπα στελέχη του έχουν μετοχές. Είναι η “Jonian Heaven sh.p.k.”.

Η τοποθεσία του συγκροτήματος τα λέει και καταμαρτυρεί όλα: «Σεν Κολ ι Ντεντιτ» (Άγιος Νικόλαος της Θάλασσας)!!!

Ωστόσο όμως έχει σημασία να αναφερθεί ότι δεδομένου ότι όπως και όλες οι άλλες άδειες επενδύσεων σε μαζικές τέτοιες εγκαταστάσεις – πλυντήρια βρώμικου χρήματος επί το πλείστον- δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη ή υποχρέωση επεξεργασίας των λυμάτων. Είναι εύκολα αντιληπτό πόσο επιβαρύνεται η βακτηριολογική φόρτιση στα παράλια του Ιονίου που επί το πλείστον διακρίνεται για την υψηλής καθαριότητας γύρω απ’ την Κέρκυρα και γιατί όχι την Αλβανία.

Το γεγονός ότι και στην περίπτωση τούτη, επίσης, όπως και σε όλα τα σχεδόν αυθαίρετα και παράνομα resorts, από τον Κόλπο των Γραμμάτων έως το Ακρωτήρι του Στύλου, είναι με την υπογραφή του Γραφείου Μελετών Χωροταξικού Σχεδιασμού «ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ» δεν λέει τίποτε απ’ όσα η προπαγανδιστική μηχανή των Ράμα και Γκικνούρι κατά καιρούς διαδίδει. Αποδεικνύει απλά τη διαβρωτική δυναμική του χρηματισμού.

Ωστόσο η λεπτομέρεια ότι σε απόσταση αναπνοής απ’ το σχεδιαζόμενο “Heaven on Earth” στο Στύλο, προέκταση του Μουρσιού, στην Ελλάδα πλέον, βόρεια της Σαγιάδας, υπάρχουν εγκαταστάσεις Ιχθυοκαλλιεργειών, με πιστοποίηση και ενίσχυση της ΕΕ, κάνει την υπόθεση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Στη διάσταση της οικολογίας, των προδιαγραφών των υδάτων των εκτροφών κ.α.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon