Ένα έργο που δεν θέλει θαυμαστές αλλά ενίσχυση

Δημοσιεύθηκε: 06/06/2022 14:42 Τελευταία Ενημέρωση: 07/06/2022 12:08 Από: Tachydromos

Του Ορφέα Μπέτση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία αποτελεί μια πραγματικότητα, κάτι που μόλις πριν τριάντα χρόνια δεν ήταν αυτονόητο. Οι διώξεις που είχε υποστεί απ’ το αθεϊστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα, σε συνδυασμό με άλλους ιστορικούς παράγοντες και εθνικο-θρησκευτικές στοχεύσεις στην εγγύς περιοχή, αποτελούν ουσιαστικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την προσπάθεια που ανέλαβε ακριβώς πριν από τριάντα χρόνια, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Ωστόσο, εν πολλοίς χάριν στην σπάνια χαρισματική του ηγεσία, τα πράγματα εξελίχθηκαν ενάντια σε όσα θα μπορούσαν να προβλεφθούν με την ανθρώπινη λογική. Οι εορτασμοί του φετινού Πάσχα, μετά την διετή στέρηση λόγω των μέτρων αντιμετώπισης και διαχείρισης της Πανδημίας, αποτελεί μια πολύ καλή απόδειξη της δυναμικής παρουσίας και μέσα από συγκροτημένη δομή της Ορθοδοξίας σε μεγάλο τμήμα της γεωγραφίας της Αλβανίας.

Εκείνο που θα καταγράψει η σύγχρονη ιστορία με αναφορά στην έστω περιορισμένη, πλην όμως σύνθετη- περιοχή μας, είναι η συμβολή του Αναστασίου στην προαγωγή δυνατοτήτων ειρηνικής συνύπαρξης και κατανόησης μεταξύ των λαών της. Το κοινωνικό έργο, το οποίο, παρά τα περιορισμένα μέσα που η τοπική Εκκλησία διαθέτει- που όμως πολλαπλασιάζονται χάριν της κυριολεκτικά «επαιτεία» του Προκαθημένου της – απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους της σύνθετης αλβανικής κοινωνίας. Και εκεί είναι το μεγαλείο του.

Εάν αναφερθούμε σε έναν τομέα της δράσης αυτής, το Ίδρυμα Παιδείας «Πνοή Αγάπης», ίσως γίνει πιο χειροπιαστό αυτό που λέμε. Το Ίδρυμα θεμελίωση σχεδόν 22 χρόνια πριν ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος προκειμένου να υλοποιήσει πρωτοβουλίες στον τομέα της παιδείας. Σήμερα υπό την ομπρέλα του λειτουργούν 30 νηπιαγωγεία, 3 δημοτικά – γυμνάσια, 5 λύκεια, 1 επαγγελματικό λύκειο. Αυτά συμπληρώνουν πλέον των 15 ετών λειτουργίας και αυτό έχει τη δική του σημασία, διότι απαιτούν όχι μόνο τις κτιριακές υποδομές και δαπάνες εξοπλισμού. Με δεδομένο ότι αφορούν περιοχές της υπαίθρου, η οικονομική συμβολή των οικογενειών των μαθητών είναι περιορισμένη και δεν καλύπτει πλέον του 30% της δαπάνης λειτουργίας. Εκ των 1650 νηπίων και μαθητών δημοτικού, 500 γυμνασίου και σχεδόν 850 νέων και νεανίδων στα λύκεια, σημαντικό ποσοστό αφορά στα μέλη της γηγενούς ελληνικής κοινότητας σε κοινότητες και πόλεις υποβαθμισμένες δημογραφικά κι οικονομικά.

Στην προσφορά συστηματικής παιδείας περιλαμβάνονται και οι κύκλοι των συγκροτημένων πνευματικών κέντρων σε πόλεις και χωριά, ειδικά οι θερινές κατασκηνώσεις, τα κατηχητικά κ.α. Δραστηριότητες που αφορούν τη διαρκή εκπαίδευση κι επαγγελματική κατάρτιση που αναπτύσσεται με κέντρο και πρωτοβουλία τα συγκεκριμένα σχολεία και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο «Λόγος» είναι αυτονόητο ότι απευθύνονται στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, λοιπόν, παράλληλα με την φροντίδα για την ανασυγκρότηση της Εκκλησίας από τις στάχτες των διωγμών μερίμνησε με ιδιαίτερη φροντίδα για τον τομέα της κοινωνικής αναγέννησης. Η παιδεία συμβάλει όσο τίποτε άλλο στην κατεύθυνση αυτή και γι αυτό η ίδρυση και λειτουργία πρότυπων εκπαιδευτηρίων αποτελεί κεντρικό σημείο της μέριμνας του. Τα σχολεία «Πνοή Αγάπης» αποτελούν στην ουσία εργαστήρια προαγωγής της κατανόησης, της ειρηνικής συμβίωσης, των αξιών του ευρωπαϊκού ανθρωπισμού. Εν τέλει της προόδου προς μια κοινωνία αλληλεγγύης. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος με την τεράστια πείρα και γνώση του επισημαίνει συχνά ότι δεν έχει ανάγκη από θεατές. Εκείνο όμως που πραγματικά χρειάζεται είναι συμπαράσταση. Γι’ αυτό και η άρνηση για βοήθεια από εκείνος που μπορούν να το κάνουν και έχουν τη θεσμική ευθύνη δεν μπορεί να έχει καμιά δικαιολογία.

(το κείμενο δημοσιεύθηκε στη στήλη «Γνώμες» της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στο φύλλο της 26-05-2022, σελ. 14)

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon