Επίσκεψη στο Αργυρόκαστρο του Υποστράτηγου Ιωάννη Δημητρέλλου

Δημοσιεύθηκε: 07/06/2022 20:39 Τελευταία Ενημέρωση: 11/06/2022 09:12 Από: Tachydromos

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο, πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, ο Υποστράτηγος Ιωάννης Δημητρέλος (Τ/Θ) που επισκέπτεται την περιοχή ως Προεδρεύων της Διακρατικής Επιτροπής Υλοποίησης της Συμφωνίας για τον Εντοπισμό, Ταυτοποίηση, Ενταφιασμό και Δημιουργία Στρατιωτικών Κοιμητηρίων για τους Έλληνες Πεσόντες στον Πόλεμο κατά της φασιστικής Ιταλίας 1940-41.

Ο Υποστράτηγος ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Β Κλάδου ΓΕΕΘΑ είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση της υλοποίησης της εν λόγω διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας και Αλβανίας.

Η συνάντηση με τον Μητροπολίτη είχε πέραν της συμβολικής σημασίας και ουσιαστικό περιεχόμενο δεδομένου ότι η Εκκλησία με πρωτοβουλίες του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου έχει συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των πιστών και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής όπου εξελίχθηκαν οι μάχες του Έπους του ’40 -’41 για να συμβάλουν στην ανεύρεση σημείων ταφής και προσωρινά νεκροταφεία απ’ τη μια και απ’ την άλλη στην απότιση φόρου τιμής στους Πεσόντες. Επί το πλείστον προσέφερε οικόπεδα και μέσα για την δημιουργία των Στρατιωτικών Κοιμητηρίων συμβάλλοντας στην έμπρακτη υλοποίηση της αξιοπρεπούς ταφής των κεκοιμημένων και στην αντιμετώπιση ευαίσθητο ανθρωπιστικού ζητήματος που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο παρεξήγησης μεταξύ των δύο χωρών.

Επί το πλείστον δε και όλα αυτά τα χρόνια η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι τοπικές της δομές συνεχίζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανιδιοτέλεια να φροντίζουν τα Στρατιωτικά Κοιμητήρια, να μεριμνά την τακτική τέλεση των υπέρ των ψυχών αναπαύσεως ακολουθιών, την φιλοξενία επισκεπτών, την περιποίηση των χώρων, τη φύλαξη, κ.α.

Στην επίσκεψη του συνοδεύονταν επίσης απ’ τον Ακόλουθο Αμύνης της Ελλάδας στα Τίρανα, Συνταγματάρχη Ευθύμιο Ντάλα, τον υπεύθυνο για τη Συμφωνία Υποπλοίαρχο Σπυρίδωνα Σκουρτσίδη και τον Υπεύθυνο της Μεικτής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Πεδίου κ. Νικόλαο Κύργο.

Ο Υποστράτηγος κ. Δημητρέλος επιθεώρησε το χώρο εργασίας της Μεικτής Ομάδας στο Ντραγκότ, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στα Στενά της Κλεισούρας όπου και το Στρατιωτικό Κοιμήτηριο, όπου τελέστηκε επί της ευκαιρίας και Μνημόσυνο για τους Πεσόντες (Ψυχοσάββατο εξ άλλου σε λίγες μόλις μέρες και οφείλουμε η προσοχή και προσευχή μας για τους ανθρώπους που αναπαύονται μακριά ίσως απ’ τους συγγενείς και τις οικογένειες έχοντας θυσιάσει τη ζωή τους για την Πατρίδα), καθώς και το σημείο στην Πρεμετή όπου αυτή την περίοδο εξελίσσονται εργασίες εκταφής σε προσωρινό κοιμητήριο.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon