Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος για τις φωλιές ειρήνης και αγάπης και τον σκοπό της ζωής του χριστιανού

Δημοσιεύθηκε: 20/06/2022 13:48 Τελευταία Ενημέρωση: 20/06/2022 13:48 Από: Tachydromos

Συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον δισυπόστατο Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου και των Αγίων Πάντων στην περιοχή Κομπινάτ στα Τίρανα παρέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος ο οποίος συνεχάρη τους ιερείς του ναού για την προσπάθεια που καταβάλουν για την άριστη οργάνωση και διαποίμανση του λαού, σε μια από τις φωλιές ειρήνης και αγάπης της πρωτεύουσας. Του Νικόλαου Ζαΐμη

Σε λίγε ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος συμπληρώνει τριάντα χρόνια από την εκλογή του στον Θρόνο της Αρχιεπισκοπής Τιράνων με την Εκκλησία της Αλβανίας να διοργανώνει εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επίπονη διαδρομή για την ανασύσταση και αναδιοργάνωση της Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Ένας σταθμός αυτής της διαδρομής είναι και η πανηγυρίζουσα, χθες, ενορία της αλβανικής πρωτεύουσας. Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ ενώ συλλειτούργησαν μαζί του κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Τιράνων.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρέστη πλήθος πιστών ενώ μετά το πέρα της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας των Αγίων Πάντων στον περιβάλλοντα χώρο του ναού.

Φωλιές αγάπης και ειρήνης οι ενορίες

Στο σύντομο αγιογραφικό σχόλιο ο Μακαριώτατος τόνισε τη σημασία των ενοριών τις οποίες αποκάλεσε φωλιές ειρήνης, ενώ αναφέρθηκε και στο νόημα της εορτής των Αγίων Πάντων. “Είναι πολύ σημαντικό εδώ όλο και περισσότερες φωλιές αγάπης και ειρήνης να στηρίζουν την πρωτεύουσα. Σε αυτή την μεγάλη εορτή των Αγίων Πάντων η Εκκλησία μας θυμίζει μερικές αλήθειες θα ήθελα ιδιαίτερα να πάρουμε μαζί μας τις τελευταίες φράσεις από τον απόστολο. Ο απόστολος τονίζει την ανάγκη της πίστεως και καταλήγει ακριβώς στο γεγονός ότι έχοντας αυτό το νέφος των μαρτύρων να μας συνοδεύει στην καθημερινή μας ζωή. Των όγκων των αμαρτωλών συνθηκών που παρουσιάζονται για να μας επηρεάσουν θα πρέπει συνεχώς να τον ξεπερνούμε”.

Η σπουδαιότητα της υπομονής

Ο Προκαθήμενος της εν Αλβανία Ορθοδόξου Εκκλησίας στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της λέξης υπομονή. “Ιδιαίτερα ας προσέξουμε αυτή την λέξη, με υπομονή. Οι συνθήκες είναι πολλοί δύσκολες τον τελευταίο καιρό και πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την υπομονή και δεν πρόκειται απλώς να έχουμε υπομονή, πρέπει να τρέχουμε με υπομονή, να καταβάλουμε αυτή την προσπάθεια για να προχωρούμε στην πνευματική ζωή. Αυτή η προσπάθεια για τον αγιασμό δεν είναι δυνατόν να γίνει απλώς με τις δικές μας τις δυνάμεις, αλλά αδιάκοπα μπροστά μας υπάρχει το πρόσωπο εκείνο το οποίο μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Και σταθερά θα πρέπει να προσβλέπουμε σε Αυτόν. Αυτός είναι ακριβώς ο δικός μας αρχηγός, ο εμπνευστής, Εκείνος ο οποίος θα ολοκληρώσει την προσπάθεια μας”.

Σκοπός της ζωής του χριστιανού, η αγιότητα

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στον σκοπό της χριστιανικής ζωής ο οποίος δεν είναι άλλος από την αγιότητα. “Σκοπός της χριστιανικής ζωής δεν είναι απλώς να γίνουμε καλοί άνθρωποι. Είναι να προχωρήσουμε προς την αγιότητα. Να προχωρήσουμε σε αυτή την ένωσή μας με τον Κύριο του παντός που είναι αγάπη. Σε αυτή λοιπόν τη μεγάλη προσπάθεια έχουμε κοντά μας ένα πλήθος εκατομμυρίων Αγίων και ας ευχηθούμε ο ένας στον άλλο με περισσότερη πίστη, με περισσότερη αγάπη, με περισσότερη ελπίδα να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα”.

https://www.orthodoxianewsagency.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon