Η κατάρα της “Μακεδονίας”: Το βουλγαρικό όχι στην ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρασύρει και την Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 24/06/2022 07:18 Τελευταία Ενημέρωση: 24/06/2022 07:17 Από: Tachydromos

Στην εφημερίδα La Croix, ανάλυση με υπογραφή της Marie Verdier και τίτλο “Ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η “μακεδονική κατάρα” σημειώνει ότι μετά την Ελλάδα, που στάθηκε εμπόδιο για χρόνια και ακολούθως τη Γαλλία που αντιτάχθηκε, η Βουλγαρία άσκησε βέτο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) με παράπλευρο θύμα την Αλβανία.

Η πτώση της βουλγαρικής κυβέρνησης χθες το βράδυ, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής για τα Βαλκάνια στις Βρυξέλλες, θέτει περαιτέρω σε κίνδυνο το ξεμπλοκάρισμα της κατάστασης.

«Η Βουλγαρία έχει υπερβολικές απαιτήσεις, όσον αφορά την ιστορία, αλλά και τη γλώσσα, θεωρώντας τη “μακεδονική” ως βουλγαρική διάλεκτο και απαιτώντας να εγγραφεί η βουλγαρική μειονότητα ως συστατικό στοιχείο του λαού στο “μακεδονικό” Σύνταγμα», επισημαίνει ο Goran Sekulovski, ειδικός στον γιουγκοσλαβικό χώρο στο Inalco.

Επιπλέον, η πτώση του Πρωθυπουργού χθες ανοίγει μια μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας, με φόντο τη συστημική πολιτική αστάθεια στη Σόφια, εγείροντας φόβους για νέο αδιέξοδο στην ενταξιακή πορεία.

«Ωστόσο, καμία χώρα δεν έχει κάνει τόσες προσπάθειες και θυσίες όσες η Βόρεια Μακεδονία στη διαδικασία εκδημοκρατισμού και επίλυσης των διαφορών με τους γείτονές της», σημειώνει ο Florent Marciacq, συνδιευθυντής του Βαλκανικού Παρατηρητηρίου στο ‘Ιδρυμα Jean-Jaurès.

«Η δυσαρέσκεια επηρεάζει όλες τις βαλκανικές χώρες που νιώθουν περιθωριοποιημένες, ενώ, επιπλέον, η Ουκρανία απορροφά όλο το διπλωματικό κεφάλαιο», συνεχίζει ο ερευνητής.

Αρχίζει κανείς να πιστεύει ότι μια κατάρα έχει πέσει στη Βόρεια Μακεδονία, μια χώρα που έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για ένταξη από το 2005 και η οποία εξακολουθεί να βλέπει εμπόδια στον δρόμο της προς την ολοκλήρωση.

Για είκοσι χρόνια, τα Σκόπια δέχτηκαν την (δικαιολογημένη) οργή της Ελλάδας, η οποία ζήτησε από την “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” να αλλάξει το όνομά της για να ξεχωρίζει από την ελληνική περιοχή και το λαμπρό αρχαίο βασίλειο.

Μόλις διευθετήθηκε αυτή η ιστορική διαμάχη το 2018, η Γαλλία ανέλαβε τη σκυτάλη αντιτιθέμενη στη διεύρυνση το 2019. Ο ορίζοντας φαινόταν τελικά να ξεκαθαρίζει την άνοιξη του 2020, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε μια νέα μεθοδολογία ένταξης και έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και με την Αλβανία. Έκτοτε, η Βουλγαρία ασκεί το βέτο της, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: La Croix,hellasjournal.com

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon