Φορολογική αμνηστία πλυντήριο

Δημοσιεύθηκε: 25/06/2022 17:29 Τελευταία Ενημέρωση: 27/06/2022 16:56 Από: Tachydromos

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα επωφελούμενος μάλλον του γεγονότος ότι αλλού είναι στραμμένη τη προσοχή των θεσμών της ΕΕ και των αρμοδίων αρχών εφαρμογής του Νόμου, με νομοθετική πρωτοβουλία φαίνεται να πραγματώνει τον διακαή του πόθο να διευκολύνει αλβανούς πολίτες στη μεταφορά οικονομικών πόρων απ’ το εξωτερικό με φορολογικές ελαφρύνσεις.

Κοινώς η διαδικασία αποκαλείται αμνήστευση της πηγής των πόρων. Εξ ου και ενέχει ρίσκα σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να την εκμεταλλευτούν για τη νομιμοποίηση και ένταξη στην οικονομική δραστηριότητα τόσο πολίτες όσο κυρίως δομές του οργανωμένου εγκλήματος για να νομιμοποιήσουν ποσά που δεν είναι αμελητέα σε ότι αφορά και τα φορολογικά έσοδα. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο προβλέπει μεταφορά στο τραπεζικό σύστημα της Αλβανίας ποσών έως και 2 εκατομμύρια Ευρώ απ’ το εξωτερικό με κράτηση της τάξης του 10%. Θα μπορούν να «κρατηθούν» σε εγχώριες τράπεζες για 5 συνεχή χρόνια και να αποδεσμευτούν για οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση. Τα ίδια ισχύουν και για πολίτες της αλλοδαπής που διατηρούν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αλβανία και απ’ την οποία αποκρυπτόμενα κέρδη μπορούν να αποκαλεστούν ως πηγή.

Για τυχόν παραβίαση της προθεσμίας πενταετίας στη μετακίνηση των χρημάτων στο εξωτερικό θα φορολογηθούν με 30% του ποσού.

Μπορεί τα ποσοστά να φαίνονται υψηλά αλλά δεν είναι. Κάπου εκεί υπολογίζουν το κόστος νομιμοποίησης και επανένταξης στην οικονομική δραστηριότητα οι ομάδες που παρανομούν είτε σε ότι αφορά τη φύση των δραστηριοτήτων (ναρκωτικά, λαθρεμπόρια όπλων, καπνού, διακίνηση προσώπων κ.α.) είτε σε παρατυπίες σε ότι αφορά την νομοθεσία περί οικονομικών. Εν προκειμένω ο Ράμα επιδιώκει με ένα σμπάρο μερικά τρυγόνια: να μετατρέψει την Αλβανία σε προορισμό εσόδων, να ικανοποιήσει κυκλώματα αλβανών που ελέγχουν στην Ευρώπη κι όχι μόνο μερίδιο των παράνομων δραστηριοτήτων, να εξασφαλίσει πόρους για εγχώριους εργολάβους – πελάτες της κυβέρνησης κ.α.

Στο παρελθόν τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ειδικός οργανισμός περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης (Moneyval) είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους θεσμοθέτησης κι εφαρμογής νομοθεσίας φορολογική αμνήστευσης. Ο πρώτος οργανισμός διότι θέτει υπό ερωτηματικό δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση των φορολογικών προσώπων και ο δεύτερος διότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί μεθοδολογία ώστε να μην αφήσει παράθυρο για δομές του οργανωμένου εγκλήματος.

Ήταν οι λόγοι αυτοί – η πίεση κατ ουσία των εξειδικευμένων διεθνών φορέων και της Κομισιόν της ΕΕ – που απέτρεψαν τον κ. Ράμα στην υλοποίηση της πρόθεσης του από τότε που ανέλαβε την εξουσία το καλοκαίρι του 2013.

Πλην όμως τώρα επικαλείται «επιχείρημα» ισχυρό. Στη «λαϊκή διαβούλευση» της παρελθούσας άνοιξης υπέβαλε στους πολίτες το ερώτημα εάν πρέπει να διευκολύνει τους αλβανούς να μεταφέρουν στη χώρα το προϊόν της σκληρής του δουλείας στην αλλοδαπή; Πλέον των 330 000 πολιτών ή το 60% (σύμφωνα με το γραφείο του Πρωθυπουργού που διαχειρίστηκε τα ερωτηματολόγια) θέλει να μετατραπεί η χώρα σε ασφαλή καταφύγιο νομίμων και μη εσόδων.

Δεν παρά να λέει η ΕΕ και το ΔΝΤ: «ο λαός προστάζει και η κυβέρνηση υπακούει!» Όταν βέβαια αφορά το μικροπολιτικό της συμφέρον…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon