Για έκτη χρονιά Θερινό Σχολείο για το Βυζάντιο στα Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 29/07/2022 11:46 Τελευταία Ενημέρωση: 29/07/2022 11:46 Από: Tachydromos

Ολοκληρώθηκε προχθές, Τετάρτη 27 Ιουνίου, ο προβλεπόμενος κύκλος μαθημάτων για το Θερινό Σχολείο Βυζαντινής Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού που διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Τιράνων.

Πρόκειται στην ουσία για πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο Λέκτορας του Τμήματος Άντι Ρεμπέτση σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Αγαμέμνονα Τσελίκα, ειδικό σε ζητήματα Παλαιογραφίας και Βιβλίου.

Τόσο οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Τιράνων όσο ειδικά οι υπεύθυνοι του Τμήματος Ιστορίας απ’ την αρχή υιοθέτησαν την πρότυπη ιδέα δραστηριότητα.

Βρήκαν όμως την άμεση ανταπόκριση για την στήριξη της πρωτοβουλίας απ’ το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδας καθώς και απ’ το Ωνάσειο Ίδρυμα που και φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι βασικοί χορηγοί.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί το ενδιαφέρον που προκαλεί η δεκαήμερη λειτουργία του σεμιναρίου που έγκειται απ’ την μια στις αιτήσεις συμμετοχής και απ’ την άλλη στην ποικιλία του προγράμματος και του περιεχομένου των θεμάτων που περιλαμβάνει σε συνδυασμό με επιτόπιες επισκέψεις και βιωματική μάθηση.

Και φέτος όπως και στους προηγούμενους κύκλους 40 άτομα παρακολούθησαν τα μαθήματα που επιλέχτηκαν ανάμεσα σε 120 αιτούντες που είναι μεταπτυχιακοί σπουδαστές, διδάσκοντες σε πανεπιστήμια ή τη μέση εκπαίδευση στο αντικείμενο της ιστορίας, ερευνητές, συντηρητές έργων τέχνης, αρχιτέκτονες κ.α.).

Ο χώρος της σημερινής Αλβανίας είναι πλούσιος σε ότι αφορά την υλική και άυλη κληρονομιά τόσο απ’ την αυτού καθ εαυτού περίοδο του Βυζαντίου όσο και σε Μεταβυζαντινά μνημεία. Ναοί, τοιχογραφίες, πόλεις που συγκροτήθηκαν την εποχή εκείνη, κάστρα, αρχειακό υλικό, ιερά βιβλία, ιερές εικόνες, κειμήλια των εκκλησιών κ.α. αποτελούν σπουδαία κληρονομιά και χρήσιμο πεδίο έρευνας, μελέτης αλλά και για συντήρηση και διαφύλαξη. Ο πιο σπουδαίος χώρος για την μέριμνα του αποθέματος που το Βυζάντιο κληρονομεί στο χώρο της σημερινής Αλβανίας είναι προφανώς η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία που μαζί με την φροντίδα για την διατήρηση, την ανάδειξη και την προβολή μεριμνά και για την καλλιέργεια της τέχνης της αγιογραφίας, ξυλογλυπτικής, αναπαραγωγής γραπτού κειμένου και κυρίως αρχιτεκτονικής και μουσικής που είναι εκφράσεις του Βυζαντινού πολιτισμού.

Περιττό να αναφερθεί ότι τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους διδάσκοντες που καλούνται από διάφορες ειδικότητες της Αλβανίας ή της Ελλάδας να εισηγηθούν θεματικές ενότητες είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και γνωριμίας με το σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα που είναι βαθιά επηρεασμένη απ’ το Βυζαντινό ιστορικό υπόβαθρο.

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν διάφορους ναούς και μοναστήρια, την βυζαντινή πόλη του Βερατίου, αρχεία του κράτους όπου φυλάσσονται βιβλία και άλλες γραπτές πηγές, την εθνική βιβλιοθήκη, το Ιστορικό Μουσείο Τιράνων, τον Καθεδρικό Ναό στα Τίρανα κ.α. λαμβάνοντας και πρακτικές ειδικές γνώσεις.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon