Πώς μεταφέρθηκε λόγω Covid η καλλιέργεια χασίς στην Ελλάδα – Οι απίστευτοι «μισθοί»

Δημοσιεύθηκε: 08/08/2022 08:41 Τελευταία Ενημέρωση: 08/08/2022 08:41 Από: Tachydromos

Στην Ελλάδα μετέφεραν οι Αλβανοί την καλλιέργεια χασίς εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού, προσφέροντας στους... καλλιεργητές «μισθούς» ακόμα και 30.000 ευρώ αλλά και ποσότητα χασίς ως μπόνους.

Στα ελληνικά βουνά έχουν μεταφέρει την καλλιέργεια χασίς μέλη εγκληματικών ομάδων από την Αλβανία, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα έρευνες της Δίωξης Ναρκωτικών (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από την Ελληνική Αστυνομία).

Λόγω κοροναϊού

Τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία και τα κλειστά σύνορα λόγω κοροναϊού – σύμφωνα με εκτιμήσεις των Διωκτικών Αρχών – ήταν οι λόγοι που αρχικά συνετέλεσαν στη μεταφορά της ιδιαίτερα κερδοφόρας καλλιέργειας ινδικής κάνναβης στην Ελλάδα, αντί της εισαγωγής από την Αλβανία και όπως αποδεικνύεται, παρά την άρση των μέτρων, οι καλλιέργειες συνεχίζονται στα ελληνικά βουνά.

Για τις ανάγκες της καλλιέργειας από τη γειτονική χώρα μετακόμισαν και οι εργάτες, οι οποίοι χρυσοπληρώνονται για να διαβιούν στα βουνά την περίοδο της καλλιέργειας.

Από την εκδίκαση παλαιότερων υποθέσεων είναι γνωστό πως συλληφθέντες στη Λάρισα έλαβαν, σε μετρητά, αμοιβή 30.000 ευρώ έκαστος, ενώ με τη συγκομιδή, εν είδει… μπόνους, θα λάμβαναν και 10 κιλά χασίς, τα οποία θα τα διέθεταν οι ίδιοι όπως ήθελαν.

Γνωρίζουν την καλλιέργεια

Οι αλβανοί εργάτες… χασίς γνωρίζουν την καλλιέργεια, αλλά κυρίως γνωρίζουν από ορεινή διαβίωση, αφού κατασκηνώνουν στο βουνό από τον Απρίλιο, καλλιεργώντας «τριμηνίτικες» ποικιλίες έως και τον Οκτώβριο.

«Χασισοφυτείες στην Ελλάδα, ελληνικά ΜΜΕ: Οι Αλβανοί αμείβονται με 30 χιλιάδες ευρώ, τους δίνουν 10 κιλά φυτά μπόνους!» είναι ο τίτλος άρθρου στην αλβανική gazetashqiptare, η οποία ανέδειξε το θέμα της «Ε»

Στις περιπτώσεις της Λάρισας και ειδικότερα στο Μαυροβούνι Αγιάς, οι καλλιεργητές όταν γίνονται αντιληπτοί από την αστυνομία «ανεβαίνουν» σε υψηλότερες περιοχές ή όταν δεν γίνονται αντιληπτοί, εκχερσώνουν δασικές εκτάσεις για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο 30χρονος συλληφθείς και «ιθύνων νους», όπως τον αποκαλεί η ΕΛ.ΑΣ., της καλλιέργειας που εντόπισαν προ ημερών αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας στο Σκλήθρο, φέρεται ως εμπλεκόμενος και στην «ορφανή» καλλιέργεια που εντοπίστηκε τον Οκτώβριο του 2020 στον Ρακοπόταμο.

Τότε που οι δράστες, φεύγοντας όπως – όπως, εγκατέλειψαν πίσω τους 40 κιλά χασίς. Στις 24 Ιουλίου του 2020, επίσης, είχε πραγματοποιηθεί επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας στην Ελαφο, όπου μέσα σε φυτεία 373 δέντρων συνελήφθησαν – σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις – δύο αλβανοί υπήκοοι.

Οργανώνουν τη διαβίωσή τους

Με την τελευταία φυτεία δηλαδή, μέσα σε διάστημα δύο ετών, εντοπίστηκαν τρεις μεγάλες καλλιέργειες στο ίδιο βουνό (Μαυροβούνι) της Αγιάς, σε τρεις διαφορετικές, ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές (Ελαφος, Ρακοπόταμος, Σκλήθρο), τις οποίες για να προσεγγίσουν οι αστυνομικοί χρειάστηκαν ώρες πεζοπορίας.

Οπως επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία φυτεία, οι δράστες οργανώνουν τη διαβίωσή τους αφού θα χρειασθεί να παραμείνουν για μήνες στο βουνό χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν εναλλάσσονται κιόλας.

Ετσι, κατασκευάζουν αυτοσχέδιες δεξαμενές για την άρδευση της φυτείας, προμηθεύονται αγροτοεφόδια (λιπάσματα, στάγδην άρδευση κ.λπ.), όπως επίσης προμηθεύονται τρόφιμα μακράς διάρκειας, ενώ ιδιαίτερα είναι τα μέτρα προφύλαξης, κυρίως από εναέρια μέσα επιτήρησης καθώς οι περιοχές της καλλιέργειας, λόγω του δύσβατου της θέσης, είναι «αδύνατο» να τις προσεγγίσει πεζός, αφού ο κοντινότερος αγροτικός ή δασικός δρόμος απέχει «ώρες» πεζοπορίας.

Στην τελευταία χασισοφυτεία του Σκλήθρου, στην περιοχή «Ελαφοκέρατο» (σε υψόμετρο 600 μέτρων από τη θάλασσα), πέρα από τα 2.193 δέντρα (τη μεγαλύτερη φυτεία που μέχρι σήμερα έχει ανακαλυφθεί στον νομό) που κατάσχεσαν αστυνομικοί, βρέθηκαν και 22 κιλά χασίς σε φούντα, χωρίς να υπολογισθεί η ποσότητα που συγκομίστηκε το προηγούμενο διάστημα.

Γερή σοδειά

Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι από τον αριθμό των κατασχεθέντων δέντρων, οι δράστες θα συγκόμιζαν περί τους 5 τόνους χασίς, αξίας 10 εκατ. ευρώ, μέγεθος που αφενός επιβεβαιώνει τα τεράστια κέρδη από την εμπορία εξαρτησιογόνων ουσιών και αφετέρου επιτρέπει αμοιβές σαν αυτές των εργατών στα βουνά.

Στο σπίτι του 30χρονου συλληφθέντα, σε χωριό του Δήμου Κιλελέρ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία διαβατήρια αλβανών υπηκόων ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τα στοιχεία τριών ομοεθνών του, και αναζητεί έναν ακόμα, ως συνεργό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο 30χρονος αρνείται την κατηγορία, ενώ από την ανακρίτρια έλαβε προθεσμία μέχρι σήμερα Δευτέρα προκειμένου να απολογηθεί.

Πηγή: eleftheria.gr, gazetashqiptare.al, echedoros-a gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon