Κυβερνητικές επιδοτήσεις- πολύ λίγες και πολύ αργά για τη βιομηχανία σιταριού της Αλβανίας;

Δημοσιεύθηκε: 24/08/2022 22:33 Τελευταία Ενημέρωση: 24/08/2022 22:33 Από: Tachydromos

Οι Αλβανοί αγρότες που καλλιεργούν σιτάρι στη γη τους θα λάβουν οικονομική βοήθεια ύψους 30.000 ALL (256 ευρώ) ανά εκτάριο, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η τοπική παραγωγή, καθώς οι τιμές αυξάνονται, προκαλώντας το κλείσιμο πολλών αρτοποιείων.

Οι τιμές του ψωμιού έχουν αυξηθεί περισσότερο από 70% μέσα σε ένα χρόνο, εν μέρει λόγω της αύξησης του κόστους του σιταριού, των καυσίμων, της ενέργειας και της έλλειψης εργατικού δυναμικού που προκαλείται από τη μαζική μετανάστευση.

Η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για να βοηθήσει τους αγρότες να αυξήσουν την τοπική παραγωγή μέσω επιδοτήσεων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του σιταριού της χώρας εισάγεται σήμερα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα θα υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πύλης της κυβέρνησης e-Albania και θα μπορούν να γίνουν μεταξύ 1ης και 23ης Σεπτεμβρίου.

«Από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην e-Albania και δικαιούχοι θα είναι τόσο μεμονωμένοι αγρότες όσο και Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς και φυσικά ή νομικά πρόσωπα», έγραψε.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Αλβανία αγωνίστηκε να βρει μια πηγή αντικατάστασης των σιτηρών που κατανάλωνε από την Ουκρανία, συνεχίζοντας αντ’ αυτού να εισάγει από τη Ρωσία και τη Σερβία.

Οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα ορισμένα αρτοποιεία να κλείσουν και οι πολίτες μιας από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης να νιώσουν ακόμη περισσότερο την πίεση.

Το αυξημένο κόστος του σιταριού σήμαινε ότι για πολλά αρτοποιεία έγινε ασύμφορη η λειτουργία. Ένας αρτοποιός στην πρωτεύουσα Τίρανα που μίλησε στην Exit δήλωσε ότι δεν μπορεί να μετακυλήσει την αύξηση του κόστους στους πελάτες, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, οπότε κλείνει και μετακομίζει στο εξωτερικό.

«Αν αυξήσω τις τιμές μου, οι πελάτες μου δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Χάνω χρήματα και πετάω ψωμί. Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος με ανησυχεί επίσης», είπε.

Ένα άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζει ο τομέας των προϊόντων σιταριού είναι η μετανάστευση, καθώς τόσο οι ειδικευμένοι όσο και οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι φεύγουν μαζικά. Το 2021, πάνω από 42.000 άτομα εγκατέλειψαν επίσημα τη χώρα, αν και ο αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος αν ληφθούν υπόψη οι χιλιάδες αιτούντες άσυλο και όσοι μεταναστεύουν με παράνομα μέσα.

Ο Γκεζίμ Πεσκόπια, πρόεδρος της Ένωσης Ζύμης και Ζαχαροπλαστικής, δήλωσε: «Υποφέρουμε από το πρόβλημα των εργαζομένων επειδή οι Αλβανοί δεν θέλουν να εργαστούν στη χώρα τους. Έχουμε αυξήσει τους μισθούς και τη φροντίδα για τους εργαζόμενους. Νομίζω ότι οι Αλβανοί είναι ακόμα συνδεδεμένοι με τη νοοτροπία της δεκαετίας του ’90 να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ τα αρτοποιεία χρειάζονται ειδικούς, τόσο στους φούρνους όσο και στη ζαχαροπλαστική», δήλωσε στο Monitor.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα μπορούσε να οδηγήσει στη βιομηχανοποίηση της παραγωγής ψωμιού, κάτι που αντιβαίνει στην αλβανική παράδοση.

«Αυτό το σύστημα θα απαιτούσε μια νέα γραμμή παραγωγής- θα απαιτούσε ψυκτικούς θαλάμους και περισσότερο κόστος παραγωγής. Επιπλέον, η Αλβανία θα χάσει μια παράδοση, αυτή της παραγωγής ψωμιού σε βιοτεχνική κατάσταση», δήλωσε ο Πεσκόπια.

Επί του παρόντος, το αλβανικό ψωμί παράγεται κυρίως σε αρτοποιεία που παράγουν για τα δικά τους καταστήματα, ενώ ορισμένα παράγουν περιορισμένη ποσότητα για πώληση σε άλλα καταστήματα. Δεν υπάρχουν μεγάλα, βιομηχανικά εργοστάσια παραγωγής ψωμιού όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το νέο σχέδιο επιδοτήσεων της κυβέρνησης.

euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon