Διακρίσεις μαθητών του Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης» του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 24/09/2022 15:50 Τελευταία Ενημέρωση: 24/09/2022 15:50 Από: Tachydromos

Για όσους καλώς γνωρίζουν την ουσιαστική δουλειά που γίνεται στα σχολεία του Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης» τα οποία ίδρυσε και με πολύ μεγάλους κόπους και θυσίες συντηρεί ανά την Αλβανία ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, δεν ήταν έκπληξη τα τρόπαια με τα οποία μαθητές τους επέστρεψαν απ’ το Βουκουρέστι.

Στην 7η Ολυμπιάδα Ελληνισμού κι Ελληνικής Γλώσσας που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας της Ρουμανίας σε συνεργασία με την Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και υπό την μέριμνα της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας και του Κοινοβουλίου, για πρώτη φορά μετείχαν μαθητές απ’ το Κολλέγιο «Πνοή Αγάπης» που λειτουργεί πλέον των 15 χρόνων στην περιοχή των Αγίων Σαράντα. Πρώτη συμμετοχή κι εκπροσώπηση απ’ την Αλβανία επίσης.

Η ίδια η συμμετοχή έχει πέραν των άλλων και σπουδαία συμβολική σημασία. Ο χώρος της σημερινής Ρουμανίας, της κάποτε Βλαχίας υπήρξε το καταφύγιο ελπίδας και ανέλιξης για τους Ηπειρώτες και τους Βορειοηπειρώτες ειδικά στους αιώνες του Οθωμανικού σκότους. Στο δε Μέγαρο του Κοινοβουλίου στο Βουκουρέστι όπου διεξήχθη η φιλόδοξη μαθητική Ολυμπιάδα, Ελλήνων και Ελληνομαθών, από 13 χώρες επί το πλείστον, είχε πριν από περίπου 160 χρόνια ο γνωστός Βορειοηπειρώτης λόγιος, πολιτικός και Εθνικός Ευεργέτης Απόστολος Αρσάκης.

Αγάπησε εκείνος ειδικά την παιδεία και τις γλώσσες. Υπήρξε στο ξεκίνημα της πολιτικής του καριέρας Ιδιαίτερος Γραμματέας επί των Ξένων Γλωσσών του Ηγεμόνα της Βλαχίας. Γλωσσομαθής και θεράπων της παιδείας.

Γλωσσομαθής, ακαδημαϊκός, μέγας ευεργέτης για εκατοντάδες παιδιάς, νέους και νεανίδες σε όλη την Αλβανία, στη σύγχρονη εποχή και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Κι αυτός ακόμη ένας λόγος που δεν εξέπληξε η επιτυχία των μαθητριών του Κολλεγίου «Πνοή Αγάπης» Μεσοποτάμου. Διότι ο Αρχιεπίσκοπος ειδικά μεριμνά την κλασική μόρφωση και παιδεία στα σχολεία που τελούν υπό τη δική του μέριμνα και την καθημερινή παρακολούθηση. Φωτισμένη απ’ τη μια καθοδήγηση και πλουσιοπάροχη στο κατά δύναμη στήριξη και απ’ την άλλη ακούραστη εργασία απ’ τους διδάσκοντες καθηγητές που δεν φείδονται κόπων για την εκμάθηση των γλωσσών. Τη σωστή γλωσσική διαπαιδαγώγηση και την αγάπη για την Ελληνική γραμματεία ως ουσιαστική βάση για εν γένει πρόοδο σε όλη την εγκύκλια παιδεία. Κι επί το πλείστον την πνευματική καλλιέργεια.

Οι πρωτιές λοιπόν των μαθητών του Κολλεγίου του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Ολυμπιάδα Ελληνισμού και Ελληνικής Γλώσσας στο Βουκουρέστι αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ακριβώς αυτή την ουσιαστική εργασία και στις δύο κατευθύνσεις. Και βέβαια δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Και δεν είναι τυχαίο διότι δεν είναι το μόνο και απομονωμένο…

Θα ήταν το σημείωμα ατελές εάν δεν θα είχε και τα απαραίτητα στοιχεία του ρεπορτάζ. Οι συμμετοχές του Κολλεγίου «Πνοή Αγάπης» Μεσοποτάμου, της εν Αλβανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, ήταν: Άγγελος Φράγκος, Παντελής Κώτσας, Δήμητρα Βώκου, Μιλίτσα Σπύρου και Ευανθία Τσάβου συνοδευόμενοι οι νέοι και νεανίδες από τους καθηγητές τους φιλολόγους Αλέξανδρο Βαναργιώτη και Ελπίς Θεοφανίδου. Οι νικήτριες στο Επίπεδο Γ1 η Δήμητρα Βώκου έλαβε το πρώτο Βραβείο και η Μιλίτσα Σπύρου το δεύτερο. Ακόμη δύο μαθητές ήρθαν στην τέταρτη θέση με ίσους βαθμούς.

Και μετά τη λαμπρή τελετή στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας για την απονομή των βραβείων την ομάδα και τις νικήτριες συνεχάρη και το σύνολο της μαθητικής και διδακτικής κοινότητας του Σχολείου.

https://www.orthodoxianewsagency.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon