Το ανολοκλήρωτο ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου

Δημοσιεύθηκε: 08/11/2022 14:15 Τελευταία Ενημέρωση: 08/11/2022 14:15 Από: Tachydromos

Ο μακαριστός από χθες, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, ταξιδεύει ήδη να συναντήσει τον Κύριο της Ζωής!

Άφησε όμως ένα ταξίδι στα δικά μας τα μέρη ως υπόσχεση. Διότι όταν του δόθηκε η ευκαιρία του προσκυνήματος στις περιοχές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, με ένα τρόπο ολίγον τι αυθαίρετου περιορισμού της ελευθερίας κίνησης απ’ τις αρχές της Αλβανίας, έμεινε κάπως ανολοκλήρωτο…

Ήταν τον Ιούνιο του 2014 όταν έχοντας ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου είχε εκπροσωπήσει την Εκκλησία της Κύπρου στα Εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού. Στη συνέχεια και υπό τη συνοδεία του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου ήθελε αντί για το Αεροδρόμιο των Τιράνων να αναχωρήσει από την Κακκαβιά, διερχόμενος απ’ την Χιμάρα και με επίσκεψη και την επόμενη μέρα σε άλλες περιοχές της Μητροπόλεως.

Μόνο που οι αρχές του Πρωτοκόλλου της φιλοξενούσας Αλβανίας – ο Οικουμενικός Πατριάρχης και υπόλοιποι αρχηγοί των τοπικών Εκκλησιών έχαιραν επίσημης αντιμετώπισης με τιμές αρχηγού κράτους – επιβλήθηκαν και σχεδόν απέλασαν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Διότι εκείνος όντας γαλουχημένος με την αγάπη για τον Ελληνισμό και σηκώνοντας το βάρος της επισήμου εκπροσώπησης του Ελληνισμού της Κύπρου που ζεστά πόνεσε και αγκάλιασε τον Ελληνισμό στη Β. Ήπειρο, ενοχλούσε. Έγινε όμως και η μικρή αυτή περιπέτεια του ταξιδιού μαρτυρία καταγεγραμμένη ότι στο κομμάτι τούτο του Ελληνισμού δεν έχει ακόμη ανατείλει πλήρως η ελευθερία… Και την αναμένει. Στην καρτερία αυτή και την αντοχή έχει σίγουρα και τις πρεσβείες του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου!

Ενώ επέμενε δεν πέτυχε να του επιτραπεί η διανυκτέρευση στο Αργυρόκαστρο. Είχε δηλωθεί ότι θα έφευγε απ’ την Αλβανία στις 2 Ιούνη και ήταν ανένδοτοι οι άντρες της ασφάλειας, που κατά πάσα πιθανότητα θα είχαν και τις δικές τους ενημερώσεις από τις κατοχικές υπηρεσίες του Νησιού.

Έγινε συνοδεία του επιχώριου Μητροπολίτη στάση σε ξενοδοχείο στην κεντρική πλατεία του Αργυροκάστρου. Υπήρξαν ορισμένοι ομογενείς – ο γράφων μεταξύ αυτών – που πήραν την ευχή και ευχήθηκαν στον Αρχιεπίσκοπο το καλωσόρισμα. Η συγκίνηση του ήταν έκδηλη και ίσως αντίδοτο στο να ξεπεράσει το θυμό για την παρεμπόδιση στο σταυροδρόμι του Φίερι να πάρει λίγο πιο δυτικά και στην επίσης άρνηση να διαμείνει για περισσότερες ώρες στο Αργυρόκαστρο και στη Δερόπολη.

Επισκέφθηκε επίσης το Ορθόδοξο Συγκρότημα και συνάντησε τους μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου και καθώς ο ήλιος έφευγε και έρχονταν το όμορφο καλοκαιριάτικο δειλινό έβγαινε στην Κακκαβιά.

Αφήνοντας την υπόσχεση να ξανάρθει και να μείνει περισσότερο…

Καλό ταξίδι Μακαριώτατε, στην αγκαλιά του Θεού!

Το ότι ήμασταν στις προσευχές σας είναι παρηγοριά και στήριγμα!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon