Πρόβλημα για την ελευθερία του Τύπου στην Αλβανία τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Δημοσιεύθηκε: 21/11/2022 12:00 Τελευταία Ενημέρωση: 21/11/2022 12:00 Από: Tachydromos

Euractiv Greece ΑρχικήΝέαΠολιτικάΕσωτερικές ΥποθέσειςΠρόβλημα για την ελευθερία του Τύπου στην Αλβανία τα επιχειρηματικά συμφέροντα Πρόβλημα για την ελευθερία του Τύπου στην Αλβανία τα επιχειρηματικά συμφέροντα Από Alice Taylor | exit.al | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

7:29

Οι εταίροι της Πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και άλλοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, ταξίδεψαν στα Τίρανα για μια διήμερη αποστολή. [Shutterstock/eldar nurkovic]

Χρειάζονται επείγουσες μεταρρυθμίσεις για να βοηθηθεί το έργο των Αλβανών δημοσιογράφων, σύμφωνα με έναν συνασπισμό εκπροσώπων της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος ανέδειξε επίσης την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης από μεγαλοεπιχειρηματίες με συμφέροντα ως το κύριο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα το επάγγελμα.

Οι εταίροι της Πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και άλλοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, ταξίδεψαν στα Τίρανα για μια διήμερη αποστολή διερεύνησης μεταξύ 17-18 Νοεμβρίου.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι συνολικά η Αλβανία συνεχίζει να βιώνει επιδείνωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Ενώ το νομικό πλαίσιο παραμένει γενικά επαρκές, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος τα τελευταία χρόνια στη βελτίωση του περιβάλλοντος για την ανεξάρτητη και επιτηρούμενη δημοσιογραφία ή τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης», σημειώνεται σε κοινή δήλωση μετά την επίσκεψη.

Συναντήθηκαν με την ένωση δημοσιογράφων, συντάκτες και δημοσιογράφους, κυβερνητικούς αξιωματούχους, μέλη του κοινοβουλίου, τον πρωθυπουργό, τις δικαστικές αρχές, την αστυνομία, την υπηρεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών, τη ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης, το συμβούλιο τύπου, ΜΚΟ και τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, καθώς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Αλλά δεν ήταν μόνο κακά νέα. Στο δελτίο τύπου σημειώνεται ότι η αμφιλεγόμενη δέσμη μέτρων κατά της δυσφήμισης αποσύρθηκε επισήμως από την ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου στις 15 Νοεμβρίου.

Χαιρετίζουν επίσης «την προθυμία της κυβέρνησης να λάβει υπόψη της τις ανησυχίες των διεθνών οργανισμών, των οργανώσεων και της δημοσιογραφικής κοινότητας που αντιτάχθηκαν στο νόμο, καθώς και την ευρύτερη προθυμία να εφαρμόσει τα διεθνή πρότυπα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης, ιδίως του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής της Βενετίας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

Άλλες θετικές εξελίξεις περιλάμβαναν περισσότερες συνεντεύξεις Τύπου με τον πρωθυπουργό, παρέχοντας στους δημοσιογράφους περισσότερες ευκαιρίες να υποβάλλουν απευθείας ερωτήσεις για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, καθώς και βελτιώσεις όσον αφορά τη διαφάνεια.

Παρά αυτά τα ενθαρρυντικά βήματα, η συντριπτική αντίληψη των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης με τους οποίους συναντήθηκε η αντιπροσωπεία ήταν ότι το κλίμα για την ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση επιδεινώνεται στην Αλβανία.

Η αντίληψη αυτή αντικατοπτρίζεται από την αύξηση του αριθμού των ειδοποιήσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης που δημοσιεύονται στην πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων κατά δημοσιογράφων, της απαξιωτικής ρητορικής από πολιτικούς και των ανησυχιών σχετικά με το περιοριστικό κλίμα για την πρόσβαση στην πληροφόρηση, σημειώνεται στην έκθεση.

Ωστόσο, η κύρια απειλή για τη δημοσιογραφία στην Αλβανία είναι η ιδιοκτησία και η άλωση από ισχυρούς επιχειρηματίες και όχι από την κυβέρνηση.

«Αυτοί οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, πολλοί από τους οποίους έχουν διασταυρωμένη ιδιοκτησία σε βασικούς κρατικά ρυθμιζόμενους κλάδους που εξαρτώνται από δημόσιους διαγωνισμούς, χρησιμοποιούν συστηματικά τα περιουσιακά τους στοιχεία για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους ιδιωτικές ή πολιτικές ατζέντες και όχι το δημόσιο συμφέρον», γράφει η δήλωση.

«Η συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης υπό τον έλεγχο τέτοιων επιχειρηματικών ομίλων έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια», προσθέτει.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια κατάσταση όπου η άμεση παρέμβαση των ιδιοκτητών των μέσων ενημέρωσης στη συντακτική ανεξαρτησία είναι υψηλή και ορισμένα ευαίσθητα ζητήματα ή θέματα θεωρούνται απαγορευμένα για τους δημοσιογράφους, καθώς και «χρόνια αυτολογοκρισία και έλλειψη ποιοτικών ερευνητικών ρεπορτάζ».

euracriv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon