110 χρόνια μετά η Αλβανία (ξανα)μιλάει Τούρκικα

Δημοσιεύθηκε: 29/11/2022 10:25 Τελευταία Ενημέρωση: 30/11/2022 13:18 Από: Tachydromos

Εάν ήταν ένα απομονωμένο και χωρίς το απαιτούμενο πολιτικό πλαίσιο θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς μια πονηριά εθνικιστικής έμπνευσης απ’ το προσωπικό των Τούρκων που στηρίζει τη λειτουργία του Νοσοκομειακού Κέντρου Ράμα – Ερντογκάν, στο Φίερι. Προφανώς δεν εννοούμε το γιατρικό προσωπικό αλλά τους πράκτορες της διοικητικής υποστήριξης που είναι αριθμητικά κάτι τι περισσότεροι. Δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό αφού καλύπτονται μισθολογικά από άλλα κέντρα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Το έγγραφο που φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας δεν είναι ούτε εσωτερικής χρήσης και ούτε αφορά σε επικοινωνία κρατικών φορέων. Που και πάλι θα ήταν κάτι προφανώς προκλητικό. Είναι ένα σύνηθες εξιτήριο με αποτελέσματα εξετάσεων απ’ αυτά που δίνονται σε όλους του πολίτες της χώρας που προσέρχονται να πάρουν ιατρικές υπηρεσίες στο δημόσιο αυτό ίδρυμα.

Και κάτω απ’ το επίσημο έμβλημα της Δημοκρατίας της Αλβανίας, με την αναφορά στο Υπουργείο Υγείας υφίσταται και η ανάλογη αναφορά στον τίτλο του Νοσοκομείου στην Τουρκική γλώσσα. Δίπλα βέβαια μια εξ ίσου προκλητική κουτοπονηριά απ’ αυτές που οι Τούρκοι συνηθίζουν: το έμβλημα του Νοσοκομείο δήθεν ως αφορμή να υφίσταται και η Τουρκική σημαία με την ημισέληνο.

Αυτά εν έτει 2022 στην Αλβανία που ρητορικά τουλάχιστον στοχεύει την ένταξη στην ΕΕ ενώ ουσιαστικά μετατρέπεται σε προπύργιο της Τουρκίας στην Αδριατική.

Σε μια μετάφραση διαδικτυακή θα διαπιστώσει κανείς ότι με διαφορετική ονομασία αποκαλούν το Νοσοκομείο οι Αλβανοί και με άλλο οι Τούρκοι: για την Αλβανία πρόκειται για το Περιφερειακό Νοσοκομείο Μέμοριαλ ενώ για τους Τούρκους το Νοσοκομείο Φιλία Αλβανών και Τούρκων.

Μπορεί να υποτεθεί ότι οι συγκεκριμένες διατυπώσεις έχουν κατοχυρωθεί στο σχετικό μνημόνιο που είχε υπογραφεί στην Άγκυρα παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας και του Πρωθυπουργού της Αλβανίας μαζί με άλλες έξι συμφωνίες που στην πραγματικότητα αφορούν στην παράδοση του κράτους της Αλβανίας στους Νεοθωμανικούς σχεδιασμούς του καθεστώτος του Ερντογκάν.

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη να δει κανείς ανάλογα και απ’ τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και άλλα που αφορούν σε κοινωνικής φύσης πεδία.

Χθες η Αλβανία γιόρτασε τα 110 χρόνια απ’ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της. Αλλιώτικα απ’ όλες τις χώρες της Βαλκανικής σε διάφορες δημόσιες συναθροίσεις της εποχής για την γνωστοποίηση του γεγονότος σε οικιστικά κέντρα της περιοχής παριστανόταν και Τούρκοι στρατιωτικοί και αξιωματούχοι. Η δε Προκήρυξη που τοιχοκολλήθηκε ήταν γραμμένη στα Οσμανικά τουρκικά. Ο δε Ισμαήλ Κεμάλ Βλιόρα ο πολιτικός που ανύψωσε τη σημαία και δημιούργησε προσωρινή διοίκηση του κράτους της Αλβανίας, σύμφωνα με το γενεαλογικό του δέντρο δεν ήταν καν αλβανός στην καταγωγή. Ο πρόγονος του Σινάν Πασά ήταν Τούρκος απ’ το Ικόνιο, επικεφαλής του Ναυτικού του Σουλτάνου που επιτυχώς επιχείρησε τη διέλευση του Ότραντο και εγκατάσταση στο Μπάρι. Μετά απ’ αυτό εγκαταστάθηκε στην Αυλώνα ως τοπικός διοικητής και όπως συνηθίζονταν έλαβε το προσωνύμιο – τοπωνύμιο Βλιόρα…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon