ΑΟΖ: Νέα προσπάθεια για συνυποσχετικό με την Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 07/12/2022 09:04 Τελευταία Ενημέρωση: 07/12/2022 09:01 Από: Tachydromos

Την ελπίδα ότι η αλβανική πλευρά «θα κάνει αυτό που της αναλογεί» προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή συνυποσχετικού Αθήνας – Τιράνων για την παραπομπή της διαφοράς που αφορά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την υφιστάμενη διαφορά ως «μια συζήτηση που συνεχίζεται μεταξύ των δύο χωρών μας, με πολλές νομικές πολυπλοκότητες», ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «αμοιβαία κατανόηση» ανάμεσα στον ίδιο και τον Αλβανό ομόλογό του Eντι Ράμα. Παρά την πολιτική συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες, το συνυποσχετικό –όπως όλα δείχνουν– θα διανύσει ακόμη κάποιον δρόμο προτού εγκριθεί από την Αλβανία. Από την Αθήνα είχε ζητηθεί τους προηγούμενους μήνες μεσολάβηση της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου προς τα Τίρανα, προκειμένου το θέμα να προχωρήσει, δίχως πάντως θεαματικά αποτελέσματα, καθώς σε τεχνικό επίπεδο δεν ακολούθησε καμία απολύτως συνάντηση. Μένει να φανεί αν οι τελευταίες επαφές στα Τίρανα μπορεί να δώσουν ώθηση στο ζήτημα του συνυποσχετικού τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι το 2009 το ζήτημα ναυάγησε όταν τα Τίρανα υποχώρησαν έπειτα από επίκληση κάποιου συνταγματικού κωλύματος, το οποίο –με διάφορους τρόπους– εξακολουθεί να υφίσταται.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για συζήτηση «με πολλές νομικές πολυπλοκότητες», ωστόσο εκτίμησε πως έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος».

Ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο, επίσης, σήμερα να μεταβεί στα χωριά που κατοικεί η εθνική ελληνική μειονότητα στα νότια της Αλβανίας, ωστόσο αυτό το σκέλος του ταξιδιού ματαιώθηκε, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την προσγείωση του ελικοπτέρου που θα τον μετέφερε εκεί. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το ταξίδι αυτό στις περιοχές όπου κατοικούν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας θα πραγματοποιηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να σημειώσει, ακόμη, ότι η επίσκεψή του είναι «η πρώτη Eλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία από το 2009 κι αυτό από μόνο του σηματοδοτεί το γεγονός και τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της αλβανικής κυβέρνησης να βάλουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε μία νέα τροχιά ακόμη μεγαλύτερης προσέγγισης».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε και την υποστήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Aλλωστε, στη χθεσινή σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων αυτή ήταν και η βασική ατζέντα, την οποία προωθεί με αρκετή ζέση το Βερολίνο. «Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προφανώς συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια έχει αντιμετωπίσει με τη δέουσα γεωπολιτική σημασία την προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon