Πάσχα στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε: 17/04/2023 20:39 Τελευταία Ενημέρωση: 17/04/2023 20:38 Από: Tachydromos

Με όλη τη λάμψη και τη χαρά γιορτάστηκε η Ανάσταση του Χριστού, το Άγιο Πάσχα στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία. Επίκεντρο ο Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Χριστού, οι άλλοι αφιερωμένοι στην Ανάσταση στην Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο, στις υπόλοιπες Μητροπόλεις αλλά και σε δεκάδες ενορίες ανά τη χώρα που έχει συγκροτημένες Ορθόδοξες κοινότητες. Είτε αυτές αποτελούν ιστορικά μαρτυρούμενες είτε πρόκειται για νέες καρπό της τριακονταετούς ιεραποστολικής εργασίας του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Αναστασίου. Επί το πλείστων δε όπως και άλλες μεγάλες γιορτές της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετατρέπονται σε ευκαιρία συμμετοχής για την ευρύτερη κοινωνία απόδειξη της ανεκτικότητας της Ορθοδοξίας αλλά και του ρόλου της σε μια υπό διαμόρφωση κοινωνική κατάσταση όπως στην Αλβανία.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος συμπαραστατούμενος υπό του Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ και του Επισκόπου Βύλλιδος κ. Άστη, με τη συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής προεξήχε της Ακολουθίας της Αναστάσεως ενώ στη συνέχεια προεξήρχε της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας. Οι εικόνες από φωτογραφικό υλικό μαρτυρούν την μαζική συμμετοχή των πιστών τόσο κατά την περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή όσο και στην Ανάσταση.

Ανάλογες εικόνες και σε πολλές άλλες πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας όπως την Κορυτσά, την Αυλώνα, το Φίερι, το Δυρράχιο, το Αργυρόκαστρο, το Ελμπασάν, τους Αγίους Σαράντα κ.α. Ιδιαίτερα συγκινητικές ωστόσο είναι οι στιγμές αυτές των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Αναστάσεως σε μικρότερα χωριά και μάλιστα σε περιοχές που έχουν εξισλαμισθεί έντονα τους προηγούμενους αιώνες. Εκεί μαρτυρείται ουσιαστικά η Ορθόδοξη πίστη αλλά και η ιστορία. Με τη φροντίδα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και των κατά τόπο υπευθύνων αρχιερέων υπήρξε για άλλη μια φορά η δυνατότητα της παρουσίας των ιερέων για τις ακολουθίες αλλά και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στη συνέχεια της περίοδο του Πάσχα.

Εξ άλλου η έλευση εκατοντάδων πιστών από την Ελλάδα, όπου ζουν κι εργάζονται για πολλά χρόνια αφενός τονώνουν την πνευματική ζωή των ενοριών αυτών και αφετέρου δίνουν στους ίδιους ανεπανάληπτες ευκαιρίες κι εμπειρίες ειδικά στους νέους και τα μικρότερα παιδιά. Πρόκειται για κάτι μοναδικό ώστε να βιώνουν και στον τόπο καταγωγής τους όσα ζουν στην ελληνική πραγματικότητα βοηθώντας έτσι την αναγέννηση μιας άλλης προοπτικής στην Αλβανία.

Οι επισκέψεις στο Συνοδικό Μέγαρο

Με την ευκαιρία του Πάσχα κατά την παράδοση που έχει δημιουργήσει ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος απ’ τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, την Κυριακή οργανώθηκε δεξίωση στους χώρους του Συνοδικού Μεγάρου για την τιμητική παρουσία των εκπροσώπων των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων:

Συμμετείχαν ως απόδειξη της ειρηνική συνυπάρξεως και συνεργασίας προκειμένου να εκφράσουν τις ευχές τους ο Αρχημουφτής Αλβανίας-επικεφαλής της Μουσουλμανικής Κοινότητας κ. Μπουγιάρ Σπαχίου, ο επικεφαλής των Μπεκτασί κ. Εντμόντ Μπραχίμι, εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας, της Ευαγγελικής Αδελφότητας κλπ.

Δεκάδες πιστοί, κυρίως όμως προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης, του δημοσίου βίου κ.α. είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές με τον Μακαριώτατο. Να αναφερθεί ειδικά η επίσκεψη και ανάλογες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ιδιαίτερα θερμά λόγια της Προέδρου της Βουλής κα. Λιντίτα Νικόλα, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα και της συζύγου του, του Δημάρχου Τιράνων κ. Εριόν Βελίαϊ, στελεχών της μείζονος αντιπολίτευσης κ.α. Επίσης μετείχαν των εορτασμών και της δεξίωσης διαπιστευμένοι διπλωμάτες της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Τίρανα με επικεφαλής τον Σύμβουλο Πρεσβείας κ. Αθανάσιο Αστρακά.

Στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου

Ανάλογα εορταστική η ατμόσφαιρα και στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου και την ευρύτερη περιοχή που καλύπτει με την πλειοψηφία των ενοριών της να συνίσταται στις ιστορικά και ουσιαστικής αριθμητικής μαρτυρούμενες κοινότητες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, ειδικά δε τη Μεγάλη Παρασκευή και κατά την Ακολουθία της Ανάστασης και την Θεία Λειτουργία που ακολούθησε ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος.

Με την δική του εξ άλλου παρότρυνση και καθοδήγηση και παρά το ιδιαίτερα βεβαρυμμένο πρόγραμμα οι ιερείς της Μητρόπολης προσπάθησαν και ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες ακόμη και μικρών και απομακρυσμένων ενοριών . Εξ άλλου εκεί, με τους ολιγάριθμους και υπερήλικες κατοίκους που επιμένουν να κρατούν ανοιχτή την Εκκλησία τους: στο ορεινό Πωγώνι, τη Ζαγοριά, τα Ριζά του Βούρκου, την Άνω Δερόπολη, την Τσρτσώβα κ.α., το «Χιρστός Ανέστη!» είναι κυριολεκτικά ότι πιο παρήγορο και τονωτικό της ελπίδας…

Ιδιαίτερα δε στα σημαντικά αστικά κέντρα της περιοχής της Μητρόπολης Αργυροκάστρου όπως η Πρεμετή, η Χιμάρα, οι Άγιοι Σαράντα, το Αργυρόκαστρο η Πασχαλινή ατμόσφαιρα συνεπαίρνει το σύνολο της κοινωνίας. Σε πολλές ενορίες εξ άλλου τα τοπικά πανηγύρια που ακολουθούν όλη την Διακαινήσιμο Εβδομάδα συντηρούν τον χαρμόσυνο τόνο.

Στιγμιότυπα από την Κορυτσά

Στιγμιότυπα από το Ελμπασάν

Κείμενο: Ορφέας Μπέτσης

orthodoxianewsagency.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon