ΜΠΛΟΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ!

Δημοσιεύθηκε: 01/04/2017 12:17 Τελευταία Ενημέρωση: 01/04/2017 12:16 Από: Tachydromos

Για να μπει φραγμός στην «εισαγόμενη» εγκληματικότητα από την Αλβανία ΜΠΛΟΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ! Αφύλακτη η παραμεθόριος έγινε τόπος συναλλαγών εμπόρων ναρκωτικών και πάσης φύσεως παρανομιών

• Ν’ ανοίξουν τα Στρατιωτικά Φυλάκια και να επαναλειτουργήσουν τα Τμήματα Συνοριοφυλάκων • Νέες συλλήψεις μεγάλων ποσοτήτων χασίς, αλλά και εξιχνίαση 14 κλοπών που έγιναν σε χωριά του Πωγωνίου και της Κόνιτσας Δεν προκαλεί πλέον έκπληξη στους Ηπειρώτες η είδηση ότι στα χέρια της Αστυνομίας πέφτουν σχεδόν καθημερινά τεράστιες ποσότητες χασίς από την Αλβανία (η παραγωγή φέτος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στη γειτονική χώρα).

Οι υποθέσεις που εξιχνιάζονται φαίνεται να μην έχουν τέλος, αν και οι αστυνομικοί αποδεικνύονται αποτελεσματικοί στο κυνήγι των κυκλωμάτων, εξαρθρώνοντας πολλά από αυτά. Το γεγονός όμως ότι συνεχώς… ξεφυτρώνουν νέα, μας δείχνει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην φύλαξη των συνόρων, πριν καταφέρουν να… διασκορπιστούν σε διάφορα σημεία της Ηπείρου και σε όλη την Ελλάδα, μαζί με την πραμάτεια τους!

Εξάλλου, την ανάγκη περισσότερης αστυνόμευσης στις ακριτικές περιοχές της Ηπείρου, συχνά και με κάθε ευκαιρία ζητούν κάτοικοι, τοπικοί φορείς, αλλά και απόδημοι, που πονάνε τον τόπο τους και δεν θέλουν να τον βλέπουν να μαραζώνει! Αν και δεν καταγράφονται σοβαρά περιστατικά εγκληματικότητας στα ακριτικά χωριά, το γεγονός ότι λαμβάνουν χώρα συχνά διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια και εκκλησίες, έχει θορυβήσει τους πολίτες που επιμένουν, παρά τις αντιξοότητες, να επισκέπτονται τις πατρογονικές τους εστίες.

Πολλαπλά τα οφέλη!

Με δεδομένο λοιπόν ότι σχεδόν όλες οι ποσότητες χασίς φτάνουν στη χώρα μας από την Αλβανία (μόνο χθες και προχθές εντοπίστηκαν περά τα 320 κιλά!) δεν θα ήταν πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση των διακινητών να γίνεται κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα; Σήμερα η αφύλακτη παραμεθόριος έγινε τόπος συναλλαγών εμπόρων ναρκωτικών και πάσης φύσεως παρανόμων, γεγονός που επιτείνει το αίσθημα της ανασφάλειας και για τους κατοίκους, αφού εκτός από τους εμπόρους ναρκωτικών μπορεί να περάσουν στο εσωτερικό της χώρας και άλλοι κακοποιοί που στόχο έχουν να δράσουν στα ακριτικά χωριά και εύκολα να επιστρέψουν στην Αλβανία! Είναι απολύτως λογικό λοιπόν να ικανοποιηθεί το αίτημα για λειτουργία των Στρατιωτικών Φυλακίων και των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης, κάτι που και ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας έχει υποσχεθεί στους ακρίτες, χωρίς περισσότερες χρονοτριβές και παρατάσεις. Ήδη το ηθικό των κατοίκων έχει αναπτερωθεί σημαντικά, μετά την ανακοίνωση επαναλειτουργίας του Φυλακίου στο Πληκάτι Κόνιτσας. Αλλά και ο Δήμος Πωγωνίου ανακατασκεύασε το Φυλάκιο Αργυροχωρίου και δεν μένει παρά να πάρει το «πράσινο φως» από την Πολιτεία, για να επανδρωθεί.

Επί ποδός οι απόδημοι!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόταση των Αποδήμων, οι οποίοι συχνά πραγματοποιούν συσκέψεις, με θέμα την ερήμωση της Ηπειρωτικής υπαίθρου, και με παρεμβάσεις τους επιδιώκουν να… ταρακουνήσουν την Πολιτεία. Πριν λίγες μέρες στην Αθήνα συναντήθηκαν, ως γνωστόν, οι Ομοσπονδίες που εκπροσωπούν τους χιλιάδες απόδημους 210 ακριτικών χωριών της Ηπείρου, μαζί με τους Δημάρχους Κόνιτσας και Πωγωνίου, που εκπροσωπούν τους μόνιμους κατοίκους στα χωριά αυτά και εκτέθηκαν μελετημένες και τεκμηριωμένες απόψεις για τη διάσωση των ακριτικών χωριών, με προτάσεις για την φύλαξη των συνόρων και την αστυνόμευση της παραμεθόριας περιοχής. Χαρακτηριστικά ήταν μάλιστα τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κόνιτσας κ. Μιχαήλ Μαρτσέκης, εκ μέρους των Ομοσπονδιών: «δεν θα μείνει κανείς στον τόπο του, όσο κι αν φωνάζουν οι άνθρωποι της εξουσίας για αποκέντρωση και ανάπτυξη της υπαίθρου»!

Συγκεκριμένες προτάσεις

Στην συνάντηση τέθηκαν και συγκεκριμένες προτάσεις, για να θωρακιστεί η παραμεθόριος περιοχή, όπως:

  • Φύλαξη των συνόρων με επανασύσταση στρατιωτικών φυλακίων κατά μήκος των συνόρων, ώστε να παρεμποδίζεται η ελεύθερη είσοδος Αλβανών κακοποιών στοιχείων
  • Επανασύσταση και λειτουργία αστυνομικών τμημάτων, ενισχύοντάς με τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα (οχήματα, όπλα, θερμικές κάμερες, διόπτρες, αλεξίσφαιρα γιλέκα, εκπαιδευμένους σκύλους,

  • Ένταξη όλης της παραμεθόριας περιοχής στο «θεσμό της παραμεθόριας περιοχής», που ενσωμάτωσε η Κυβέρνηση στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, όπως δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM ο Υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης και αφορά ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

  • Συγκροτείται μόνιμη Επιτροπή προώθησης της παραπάνω πρότασης, συντονισμού και ενίσχυσης κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας και εφαρμογής μέτρων συνοριακής φύλαξης και αστυνόμευσης των ακριτικών χωριών μας.

Η Επιτροπή θα αποτελείται από: 1) τους Προέδρους των Ομοσπονδιών α) Μιχαήλ Νικ. Μαρτσέκη, β) Γρηγόρη Άρμπυρο, γ) Ζωή Ντρούκα και δ) Κώστα Στεργίου, 2) τους Δημάρχους Κόνιτσας, Ανδρέα Παπασπύρου και Πωγωνίου, Κώστα Καψάλη και 3) τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. Γεώργιο Δόση. Στην Επιτροπή μπορεί να προστίθενται και άλλα άτομα, όταν κριθεί αναγκαίο.

Δεν έχουν τέλος!

Τα αλλεπάλληλα περιστατικά μεταφοράς ναρκωτικών, αλλά και οι κλοπές και διαρρήξεις που καταγράφονται κυρίως σε κλειστά σπίτια και εκκλησίες, απαιτούν μια ώρα αρχύτερα την λήψη μέτρων.

• Στο πεδίο των ναρκωτικών λοιπόν μετά τα προχθεσινά 86 κιλά χασίς, χθες μετά τα μεσάνυχτα οι αστυνομικοί της Δίωξης Ιωαννίνων συνέλαβαν στο Λυκόστομο Ιωαννίνων τέσσερις Έλληνες εμπόρους (δυο άντρες και δυο γυναίκες), να μεταφέρουν 77 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 230 κιλών και 150 γραμμαρίων! • Σε άλλη περίπτωση βραδινές ώρες σε θαμνώδη περιοχή στη Λωρίδα Σαγιάδας Θεσπρωτίας, εντοπίστηκε και περισυλλέχθηκε από αστυνομικούς ένας σάκος που περιείχε 12 δέματα με κάνναβη, συνολικού βάρους 12 κιλών και 350 γραμμαρίων. • Ένας 36χρονος ημεδαπός συνελήφθη στα Γιάννενα, διότι σε έρευνα που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του καθώς και στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: - δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας - ένα πτυσσόμενο μαχαίρι - πέντε ναρκωτικά χάπια, για τα οποία στερούνταν ιατρικής συνταγής
- το χρηματικό ποσό των 450 ευρώ. Είχαν ρημάξει Πωγώνι – Κόνιτσα! Στο άλλο μέτωπο, αυτό των κλοπών και διαρρήξεων στα ακριτικά χωριά, οι αστυνομικοί εξιχνίασαν μία υπόθεση ληστείας και δεκατέσσερις υποθέσεις διαρρήξεων – κλοπών σε σπίτια, που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου και της Κόνιτσας. Για τις υποθέσεις αυτές κατηγορούνται τρείς Αλβανοί, δύο εκ των οποίων είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης της χώρας, για παρόμοια αδικήματα. Η ληστεία, όπως ανακοίνωσε χθες η Αστυνομία, έγινε το 2015 στο Βασιλικό, όπου οι δράστες αφού διέρρηξαν την κύρια είσοδο σπιτιού 86χρονης ημεδαπής, την ακινητοποίησαν με την απειλή τσεκουριού και της αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και ένα χρυσό δακτυλίδι. Οι 14 υποθέσεις διαρρήξεων – κλοπών σε σπίτια έγιναν κατά το χρονικό διάστημα από τα τέλη του 2014 έως τον Μάρτιο του 2016, στα χωριά Τεριάχι, Παλαιόπυργος, Μερόπη, Κακόλλακος, Άγιος Κοσμάς, Βασιλικό και Αηδονοχώρι Ιωαννίνων.

Πιάστηκαν στην Κακαβιά

Στην Κακαβιά συνελήφθησαν δύο Αλβανοί μία 41χρονη γυναίκα και ένας 52χρονος άνδρας, οι οποίοι επιχείρησαν – ανεπιτυχώς - να κλέψουν ένα ατμοσίδερο από εμπορικό κατάστημα των Ιωαννίνων.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί που ενημερώθηκαν για το περιστατικό, οι οποίοι εντόπισαν λίγες ώρες αργότερα στην Κακαβιά το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δύο δράστες και τους συνέλαβαν.

Επίσης, όπως προέκυψε από την έρευνα, η 41χρονη, εμπλέκεται και σε μία υπόθεση κλοπής που έγινε τον Φεβρουάριο από το ίδιο εμπορικό κατάστημα, απ’ όπου αφαιρέθηκαν διάφορα προϊόντα.

Χέρι στο παγκάρι!

Στην Ηγουμενίτσα συνελήφθη ένας 24χρονος ημεδαπός, διότι εισήλθε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, που βρίσκεται στην πόλη της Ηγουμενίτσας και αφαίρεσε το παγκάρι.
Στην κατοχή του δράστη βρέθηκε και κατασχέθηκε χρηματικό ποσό, το οποίο και αποδόθηκε στον ιερέα του Ιερού Ναού.

Proinoslogos.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon