Ουσιαστικές προτάσεις για την Απογραφή από το Ντούλε στη Βουλή

Δημοσιεύθηκε: 05/04/2022 22:47 Τελευταία Ενημέρωση: 05/04/2022 22:47 Από: Tachydromos

Σημαντική και επί της ουσίας ήταν χθεσινοβραδινή παρέμβαση του Προέδρου της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα-ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλη Ντούλε στην Ολομέλεια της Βουλής της Αλβανίας.

Επίκαιρη και στα δύο σκέλη της η συζήτηση πέραν των άλλων μπορεί να αποτελέσει και οδηγό για την άμεση πολιτική παρουσία και δραστηριοποίηση του πολιτικού φορέα της ΕΕΜ αλλά και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ως βασικός πυρήνας τους.

Ο κ. Ντούλες συνεπής στην φυσιογνωμία του ΚΕΑΔ για την καταπολέμηση της κοινωνικής εξαθλίωσης που προσβάλει την ουσία της ανθρωπίνης διάστασης και κάθε έννοια των δικαιωμάτων του πολίτη, αναφέρθηκε εκτενώς κι επικριτικά στην αδιαφορία της Κυβέρνησης του Ράμα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη διαχείριση της κρίσης. Η κρίση των τιμών στα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα αποτελεί χαριστική βολή για το βασικό όγκο της κοινωνίας της Αλβανίας που ζει στα όρια της φτώχειας και κάτω απ’ αυτά. Ενδεικτικά να αναφερθεί η αναλγησία της παρούσης στη συζήτηση Υπουργού Οικονομικών που δήλωσε ότι με 140 Δολάρια το μήνα τα καταφέρνεις να ζήσεις!!!

Ο ίδιος δε ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επίδομα αλληλεγγύης κατά της ακρίβεια της τάξης των 25 Δολαρίων το μήνα. Ενώ στις εκκλήσεις της κοινωνίας των πολιτών να αναβάλει έστω κάποιο απ’ τα έργα που έχει παραχωρήσει σε πελάτες του ή κάποιας «σύμβαση αντιπαροχής» ώστε να χρησιμοποιηθούν τα δημόσια έσοδα για την διαχείριση της κοινωνικής κρίσης, σφυρίζει αδιάφορα.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ή ότι δεν καταλαβαίνει την πραγματική κατάσταση που έχει περιέλθει η κοινωνία ή χαρακτηρίζεται από αναισθησία αποτέλεσμα της πολυτελείας την οποία βιώνουν ομάδες πολύ κοντά στην εξουσία – το λεγόμενο Πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Το δεύτερο σκέλος της ομιλίας του κ. Ντούλε παρουσιάζει άμεσο πολιτικό ενδιαφέρον για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα δεδομένου ότι αφορούσε στην προετοιμασία της προς φθινόπωρο προγραμματισμένης Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών – Cens21. Αφορμή έλαβε από το προ συζήτησης Νομοσχέδιο για τις «Κρατικές Στατιστικές» που υπέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο υπάγεται τυπικά η στατιστική αρχή της Αλβανίας – Ινστιτούτο Στατιστικών.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ εκφράζοντας στην ουσία και ευρύτερο προβληματισμό της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ σχετικά με την Απογραφή στα ευαίσθητα σημεία του ερωτηματολογίου για την Εθνική καταγωγή, τη Θρησκευτική πίστη και την Μητρική γλώσσα, παρατήρησε ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η διατύπωση των σχετικών ερωτημάτων. Άλλο τόσο που απόδειξη της μη ειλικρινούς και με θετική πρόθεση προσέγγιση του όλου ευαίσθητου αυτού ζητήματος από πλευράς της Κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι στην Κρατική Επιτροπή Απογραφής δεν υπάρχει καμιά έστω άτυπη ή με καθεστώς παρατηρητή εκπροσώπηση των μειονοτήτων ή των θρησκευτικών κοινοτήτων. Ως πρακτική πρόταση θα μπορούσε να είναι μέλη της όπως οι σχετικοί με το αντικείμενο Υπουργοί ο Κρατικός Επίτροπος για τις Θρησκείες και ο Κρατικός Επίτροπος για τις Μειονότητες.

Επί το πλείστον δε η δημόσια διαβούλευση που θα πρέπει να προσεγγίσει τις μειονότητες ώστε αφενός να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους για τη διαδικασία και αφετέρου να προσκομίσει και συμπεριλάβει στις πρακτικές ανησυχίες, προτάσεις και προβληματισμούς των μελών των μειονοτήτων, η υπόθεση αντιμετωπίζεται τυπικά. Γι άλλη μια φορά ο κ. Ντούλες επεσήμανε ότι από τέτοιες πρακτικές, αδιαφορία και αντιλήψεις εθνικισμού και ολοκληρωτισμού που εμφορείται ο κρατικός μηχανισμός οι διαδικασίες απογραφής 2001 και 2011 δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις προδιαγραφών που ορίζει η Ευρωπαϊκή εμπειρία και τα αποτελέσματα τους βρίσκουν αντίθετες τις μειονότητες και τις θρησκευτικές κοινότητες στη χώρα.

Δεδομένου ότι η Υπουργός Οικονομικών που έλαβα το λόγο για να απαντήσει στις παρατηρήσεις του Προέδρου του ΚΕΑΔ υπεραμύνθηκε της κατάστασης που επικρατεί στην προπαρασκευή της Απογραφής και ειδικά σε ότι αφορά τις ευαίσθητες ερωτήσεις για τις μειονότητες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας συμπεριλαμβανομένης θεωρώντας τμήμα προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό, χρειάστηκε δευτερολογία του κ. Ντούλε. Η Υπουργός μάλιστα ανέφερε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στις απογραφικές διαδικασίες ούτε καν συλλέγονται στοιχεία για εθνική καταγωγή και θρήσκευμα των πολιτών.

Με βάση την θέση αυτή της Κυβέρνησης ο κ. Ντούλες κατέθεσε δύο πρώτες προτάσεις. Η μία αφορά αυτό το υπονοούμενο της Υπουργού και κατ επέκταση της Κυβέρνησης που εκπροσωπεί για την δευτερεύουσας σημασίας απογραφή των μειονοτήτων, που ωστόσο αποτελεί ιδιαίτερη επισήμανση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεδομένου ότι στην Αλβανία απουσιάζει εντελώς βάση δεδομένων που να αφορά στις εθνικές μειονότητες και που να έχει καταρτιστεί υπό συνθήκες ελευθερίας με βάση την αρχή του αυτοπροσδιορισμού, η όντως τεχνοκρατική διαδικασία απογραφής προσλαμβάνει έντονο χαρακτήρα προσήλωσης, σεβασμού και εφαρμογής δικαιωμάτων για τα μέλη των μειονοτήτων ή παραβίασης αυτών. Ο κ. Ντούλες απαίτησε μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία στην κατεύθυνση αυτή. Η δεύτερη και πιο ουσιαστική πρόταση που θα απασχολήσει την πολιτική συζήτηση προσεχώς αφορά στην δυνατότητα που πρέπει να παράσχει η Κυβέρνηση για ηλεκτρονική συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία Απογραφής. Πρόκειται για πρακτική που εφαρμόστηκε και στις γειτονικές με την Αλβανία χώρες που προηγήθηκαν στη διενέργεια απογραφών.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon