Απέλπιδα προσπάθεια Ράμα για να προσεγγίσει τον Ντ. Τραμπ

Δημοσιεύθηκε: 21/04/2017 21:24 Τελευταία Ενημέρωση: 21/04/2017 21:24 Από: Tachydromos

Ο Έντι Ράμα είχε καταφερθεί με σκληρές εκφράσεις κατά του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο της Αμερικής, υπηρετώντας πιστά τα σχέδια του περιβόητου Τζόρτζ Σόρος.

Αποτέλεσμα αυτής της στάσης, ήταν το γεγονός ότι παρά τις παρασκηνιακές προσπάθειές του, ουδέποτε έλαβε πρόσκληση για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου ή και σε κάποια άλλη παράλληλη εκδήλωση, όπως συνέβη με αρκετά άλλα πρόσωπα της Αλβανικής πολιτικής σκηνής.

Το κλίμα δυσμένειας που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ για την Αλβανική Κυβέρνηση, δεν ήθελε και πολύ να γίνει αντιληπτό και έτσι ο Έντι Ράμα, αναζητούσε εδώ και καιρός προσβάσεις προς τη νέα Αμερικανική Κυβέρνηση. Και όπως φαίνεται αυτή θεωρεί ότι μπορεί να είναι εταιρεία επικοινωνίας που συνδέεται στενά με τα συμφέροντα του Τραμπ, με την οποία ο Ράμα συνήψε συμφωνία ενόψει των προσεχών βουλευτικών εκλογών. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Εστία», η πρόθεση του Έντι Ράμα είναι να προσεταιρισθεί την Ουάσιγκτον δια της οδού αυτής.

Πρόκειται για την εταιρεία Ballard Partners, με την οποία το κόμμα του Ράμα υπέγραψε σύμβαση ύψους 240.000 δολαρίων προκειμένου να τούς παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο επόμενο δίμηνο.

Όμως η σύμβαση αυτή, ή οποία έχει κατατεθεί στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, μπορεί να περιέχει και άλλα στοιχεία συνεργασίας, καθώς ή εταιρεία περιλαμβάνει στα αντικείμενά της και τη δημιουργία λόμπι για την υποστήριξη θέσεων ξένων χωρών προς την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο.

Σημειωτέον, ότι ανάλογο συμβόλαιο, με άλλη αμερικανική εταιρεία, την Muzin Capitol Partners, έχει συνάψει και το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Αυτό όμως είναι σημαντικά χαμηλότερο, καθώς ανέρχεται σε 75.000 δολάρια. Η διαφορά των δύο συμβολαίων, σύμφωνα με στελέχη της Αντιπολίτευσης, ενισχύει τους φόβους για τη διακίνηση «μαύρου χρήματος» ενόψει των επικείμενων εκλογών από κυβερνητικά στελέχη, υπενθυμίζοντας ότι μια από τις βασικές καταγγελίες κατά της Κυβέρνησης Ράμα είναι οι σχέσεις της με τα κυκλώματα διακίνησης χασίς.

Ένταση με Ε.Ε. και Σερβία

Οι απειλές που διατύπωσε ο Έντι Ράμα, στα πρότυπα του νεοσουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν, όπως έγραψε ο «Πρωινός Λόγος» την περασμένη Τετάρτη, ότι αν η Ε.Ε. δεν δεχθεί την Αλβανία χωρίς προϋποθέσεις στους κόλπους της, αυτή θα προχωρήσει σε ένωσή της με το Κοσυφοπέδιο, προκαλούν νέες αντιδράσεις στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο. Η πρώτη «απάντηση» ήλθε από τη Σερβία, με τον Υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Έντι Ράμα για τη δημιουργία Μεγάλης Αλβανίας, «σημαντική απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά και την Ευρώπη». Έθεσε μάλιστα και το ερώτημα προς τη διεθνή κοινότητα, «τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο Βούτσιτς ζητήσει την ένωση της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας [της Βοσνίας] σε περίπτωση που δεν ενταχθούμε στην ΕΕ. Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα ακούγαμε κατηγορίες εναντίον της Σερβίας».

Τέλος κατηγόρησε τον Έντι Ράμα ότι με τις δηλώσεις του θέλει να βλάψει την ΕΕ και ότι «είναι έτοιμος να πυροδοτήσει πόλεμο και συγκρούσεις στα Βαλκάνια». Τις δηλώσεις Ράμα σχολίασε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ευημερίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος τις χαρακτήρισε «προβοκάτσια», ενώ υπογράμμισε ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία μπορούν να ενωθούν μόνο με πόλεμο.

Η εκλογή Προέδρου

Ο Έντι Ράμα, χρησιμοποιεί στα πολιτικά παιχνίδια του και την εκλογή του νέου Προέδρου. Παρά το γεγονός ότι διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, στην πρώτη ψηφοφορία δεν «κατέβασε» κανέναν υποψήφιο, επιχειρώντας να εγκλωβίσει την απέχουσα αντιπολίτευση, καλώντας την σε συμφωνία για πρόσωπο που πρέπει να είναι κοινής αποδοχής. Σύμφωνα με το αλβανικό Σύνταγμα, εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος μετά από πέντε ψηφοφορίες, τότε το Κοινοβούλιο διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές.

Proonoslogos.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon