Τουρκο-Αλβανικές Σχέσεις (Μέρος Δ΄)

Δημοσιεύθηκε: 26/04/2017 15:15 Τελευταία Ενημέρωση: 26/04/2017 15:15 Από: Tachydromos

Το 2012, ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Τζεμίλ Τσιτσέκ επισκέφθηκε την Αλβανία και συναντήθηκε με την πρόεδρο της αλβανικής Βουλής Γιοζεφίνα Τοπάλι. Η επίσκεψη έγινε με αφορμή την 100η επέτειο της ανεξαρτησίας της Αλβανίας.

Ο Τσιτσέκ σε ομιλία του τόνισε ότι είναι σημαντική η ειρήνη στα Βαλκάνια και η Αλβανία είναι μια χώρα που αποτελεί βάση για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Το 2013, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ δέχθηκε την πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου Γιοζεφίνα Τοπάλι στο μέγαρο Τσανκάγια. Η αλβανική αντιπροσωπεία πήγε να επιβεβαιώσει εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας.

Η Συνεργασία Τουρκίας Αλβανίας στον στρατιωτικό τομέα

Αξιοσημείωτες είναι, πέρα από τις πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις, οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αλβανίας.

Μετά από την υποστήριξη χρόνων της Τουρκίας, η Αλβανία όταν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ ανέπτυξε περαιτέρω τις στρατιωτικές σχέσεις με την Τουρκία.

Η Τουρκία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του αλβανικού στρατού παρέχοντας δωρεάν στρατιωτικό εξοπλισμό και τη δυνατότητα εκπαίδευσης του στρατιωτικού προσωπικού της Αλβανίας.

Αλβανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στις στρατιωτικές ακαδημίες της Τουρκίας και ασκούνται σε διάφορα εξειδικευμένα μαθήματα. Συγχρόνως γίνονται δεκτοί οι Αλβανοί σε δημόσια σχολεία της Τουρκίας σε τομείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την οργάνωση της αλβανικής διοίκησης.

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας «sot.com.al», σημειώνει ότι το προσωπικό των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα εκπαιδεύεται στο Κέντρο Σύμπραξη για την Ειρήνη στην Τουρκία.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με δαπάνες της Τουρκίας, βάσει της εφαρμογής της πρόσφατης συμφωνίας για την οικονομική συνεργασία μεταξύ των Στρατιωτικών Συμβουλίων των υπουργών της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Η εκπαίδευση θα είναι σε διάφορες μορφές, ορισμένες μάλιστα θα παραμείνουν μυστικές.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία θα αυξήσει την στρατιωτική παρουσία της στην Αλβανία, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Η Τουρκία αποφάσισε να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Kuçovë. Το έργο προβλέπει σε μια κοινή στρατιωτική βάση στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την προστασία της Αλβανίας. Συμφωνήθηκε, ακόμη, η Τουρκία να βοηθήσει τον αλβανικό στρατό, όχι μόνο με την εκπαίδευση και την οικονομική υποστήριξη αλλά και με την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Έτσι συγχρόνως με την παρουσία των Αμερικανών στην Αλβανία υπάρχει έντονη η παρουσία του τουρκικού στρατού, που σύμφωνα με το δημοσίευμα της «sot.com.al» αυτό έχει θορυβήσει την Αθήνα που την βλέπει ως απειλή για την ελληνική κυριαρχία στα Βαλκάνια.

Συμφωνίες

Η Τουρκία και η Αλβανία έχουν συνάψει σχετικές στρατιωτικές συμφωνίες.

Ορισμένες που έχουν δημοσιευθεί από την τουρκική πλευρά (tuicakademi.org) αναφέρονται:

Συμφωνία του 1992 που τέθηκε σε ισχύ το 1993, για την κατάρτιση στον στρατιωτικό τομέα μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας καθώς και συμφωνία τεχνικής και επιστημονικής συνεργασίας.

Συμφωνίες που υπεγράφησαν το 2005, 2007, 2008, 2009 και προβλέπουν Στρατιωτική Βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό του αλβανικού στρατού.

Συμφωνία του 2010, που τέθηκε σε ισχύ το 2011, προβλέπει την οικονομική υποστήριξη του αλβανικού στρατού.

Ακολούθησαν παροχές στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία στην Αλβανία. Μερικές που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας όπως αυτή του Δεκεμβρίου του 2013 από το τουρκική «dunya.com», όπου σημειώνεται η δωρεά 37 στρατιωτικών οχημάτων, γεννητριών, πολυβόλων, ασύρματα τηλέφωνα, κλπ, συνολικής αξίας 137 χιλιάδων δολαρίων για τη βελτίωση των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μάλιστα, κατά την τελετή παράδοσης, σε στρατόπεδο πλησίον των Τιράνων, μίλησε η νέα τότε υπουργός Άμυνας Μίμη Κοδέλι, η οποία ευχαρίστησε τον Τούρκο πρέσβη, Χινταγέτ Μπαϊρακτάρ, ενώ ο στρατιωτικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας διάβασε μήνυμα του επικεφαλής του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Ντεζντέτ Όζελ:

«Η Αλβανία και η Τουρκία έχουν 500 χρόνια κοινής ιστορίας, οι Αλβανοί είναι αδέλφια μας. Η Αλβανία έγινε σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Η Αλβανία παρά του ότι είναι μια μικρή χώρα διαδραματίζει ενεργό ρόλο. Από το 1993, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του αλβανικού στρατού εργαζόμαστε μαζί για να τον κάνουμε έναν σύγχρονο στρατό. Η βοήθειά μας είναι τόσο στον εξοπλισμό όσο και στην παιδεία».

Τουρκο – Αλβανικές Σχέσεις (μέρος Α΄)

Τουρκο-Αλβανικές Σχέσεις (Μέρος Β΄)

Τουρκο-Αλβανικές Σχέσεις (Μέρος Γ΄)

Συνεχίζεται

http://www.echedoros-a.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon