Η Ελλάδα ο μεγαλύτερος «αιμοδότης» της Αλβανίας!

Δημοσιεύθηκε: 07/07/2017 12:21 Τελευταία Ενημέρωση: 07/07/2017 12:21 Από: Tachydromos

Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές στην Αλβανία, ο κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού Έντι Ράμα, φαίνεται να προετοιμάζει απροσδόκητες ανατροπές, καθώς φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθέσει κυβερνητικά αξιώματα σε Κοσσοβάρους Αλβανούς πολιτικούς, ενισχύοντας έτσι τον εθνικισμό στη χώρα του.

Την ίδια ώρα, παραμένει ανοικτό το ζήτημα της άρσης της εμπιστοσύνης του (και του Σοσιαλιστικού κόμματος εννοείται) από τον εκλεγέντα με υπόδειξή του Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα (που αναλαμβάνει καθήκοντα υπό κανονικές συνθήκες εντός του Ιουλίου), με τον οποίο όμως κονταροχτυπήθηκε πολύ άγρια την προεκλογική περίοδο. Όποιες και αν τελικά είναι οι αποφάσεις Ράμα σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, οι σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα, θα εξακολουθήσουν να περνάνε από «σαράντα κύματα», ενόσω ενισχύεται το ανθελληνικό κλίμα από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό, στο οποίο άλλωστε είχε επικεντρωθεί και σημαντικό μέρος της προεκλογικής του καμπάνιας. Η πρώτη ένδειξη συνέχισης της ίδιας πολιτικής εκ μέρους της Αλβανικής Κυβέρνησης, αποτελεί η στήριξή της προς τις οργανώσεις των Τσάμηδων, στις αλυτρωτικές τους διεκδικήσεις έναντι της χώρας μας. Υπάρχει βέβαια και η άποψη την οποία ενστερνίζονται πολιτικοί παράγοντες της Αλβανίας, που θέλει τον Έντι Ράμα, όχι απλά να στηρίζει τις κινήσεις των «Τσάμηδων» προς διεθνείς Οργανισμούς κλπ. αλλά να είναι εκείνος που τις ενθαρρύνει και παρασκηνιακά τις καθοδηγεί.

Η γενικότερη πολιτική του Ράμα έναντι της Ελλάδας και των Ελλήνων της Αλβανίας, έχει όλα τα χαρακτηριστικά της αγνωμοσύνης. Έρχεται μάλιστα σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές διαθέσεις των Ελληνικών Κυβερνήσεων, των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των επιχειρηματιών. Όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα στήριξε ποικιλοτρόπως την Αλβανία στους διεθνείς Οργανισμούς (ΝΑΤΟ,Ε.Ε.), σε εξοπλισμό, σε τεχνογνωσία, κυρίως όμως οικονομικά καθώς φιλοξενεί περί τους 800.000 Αλβανούς πολίτες που είκοσι πέντε και πλέον χρόνια με τα εμβάσματα τους στήριξαν και στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξή της.

Πρώτη η Ελλάδα

Εξ ίσου σημαντικές είναι όμως οι Ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία που κατέχουν εξέχουσα θέση, δημιουργώντας υποδομές και θέσεις εργασίας. Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, το α΄ τρίμηνο του 2017, οι άμεσες ξένες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα ανέρχονται σε 1,22 δισ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 όταν είχαν διαμορφωθεί σε 1,17 δισ. ευρώ. Με την «επίδοση» αυτή η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία, αφήνοντας πίσω χώρες με μεγαλύτερο οικονομικό αποτύπωμα αναφέρει η Τράπεζα της Αλβανίας στην έκθεσή της.

Σύμφωνα μάλιστα με οικονομικούς αναλυτές οι Ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, καθώς οι επιχειρηματίες τη θεωρούν χώρα στην οποία μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Μετά την Ελλάδα και σε μεγάλη απόσταση σε επίπεδο επενδύσεων στο α΄ τρίμηνο βρίσκονται η Ολλανδία (με 869 εκ. ευρώ) και ο Καναδάς (με 839 εκ. ευρώ).

Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους

Τα στοιχεία αυτά, αλλά και η εν γένει πολιτική καλής γειτονίας- σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων πολλές φορές- που ασκεί η Ελλάδα, θα έπρεπε να προβληματίσουν τον Έντι Ράμα και ευρύτερα τον Αλβανικό πολιτικό κόσμο, που πρέπει τώρα που έχει κατακαθίσει η προεκλογική «σκόνη» να πάρουν σαφή, ξεκάθαρη σχέση: Επιθυμούν ειλικρινώς να υπάρχουν καλές σχέσεις με την Ελλάδα; Αν ναι, οφείλουν να εγκαταλείψουν τον ανθελληνισμό, τον εθνικισμό, να σταματήσουν εν τη γενέσει τους τις προκλήσεις των Τσάμηδων, να προστατευθούν οι Βορειοηπειρώτες σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Αν όχι, ας σταματήσουν τη διπροσωπία και να το πουν ξεκάθαρα, ώστε ο καθένας και η κάθε χώρα να αναλάβει τις ευθύνες της. Παρατράβηξε το «θέατρο του παραλόγου» που παίζεται στα Τίρανα.

Οι επενδύσεις

Η αυξητική τάση των Ελληνικών επενδύσεων προς την Αλβανία, εντείνει τον προβληματισμό και εντός Ελλάδος για τη συνεχιζόμενη φυγή κεφαλαίων προς ξένες αγορές, τη στιγμή μάλιστα που δεν αποδίδουν οι προσπάθειες για προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα τονίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι, τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, απλά επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται, ότι η φορομπηχτική πολιτική που προωθεί και επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στην πραγματικότητα εξωθεί Έλληνες επιχειρηματίες στη «μετανάστευση».

Οι νέες προκλήσεις των «Τσάμηδων»

Οι «Τσάμηδες» για προπαγανδιστικούς λόγους, εγγράφηκαν στον Οργανισμό μη εκπροσωπούμενων λαών και εθνών, που είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που εξυπηρετεί ύποπτες σκοπιμότητες. Με επικεφαλής τον Festim Lato, που αυτοαποκαλείται «πρωθυπουργός» της «Τσαμουριάς» (ζει στην Ολλανδία και αλβανικές εφημερίδες του καταμαρτυρούν διάφορα), επιχειρούν να προκαλέσουν ζήτημα «Τσαμουριάς» συμπεριλαμβάνοντας στο «παιχνίδι» τους και τους Αρβανίτες, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους «Τσάμηδες». Οι «Αρβανίτες» είναι ελληνικής καταγωγής. Αρβανίτες ονομάστηκαν, όπως συνήθως ονομάζονται κάποιοι που πάνε από ένα μέρος σε άλλο μέρος, γιατί προέρχονταν από το Άρβανον της Βορείου Ηπείρου. Σήμερα οι απόγονοι των Ελλήνων Αρβανιτών τονίζουν ότι οι μακρινοί πρόγονοί τους ήταν απόγονοι γηγενών αρχαίων Ελλήνων. Ιστορικά οι «Τσάμηδες» εμφανίζονται κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας σε ορισμένα μέρη της Ηπείρου, αποκαλούμενοι αργότερα Τουρκοτσάμηδες και ήταν όλοι Μουσουλμάνοι.

Εκτός Βουλής ο Ιντρίζι

Ο πρόεδρος του «Τσάμικου» κόμματος PDIU στην Αλβανία Σπετίμ Ιντρίζι, έμεινε εκτός Βουλής, καθώς αν και πρώτος στη λίστα στην περιφέρεια Τιράνων, δεν πήρε την έδρα για λίγες ψήφους, σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Έτσι, παρότι οι «Τσάμηδες» εκλέγουν τρεις βουλευτές, είναι αποδυναμωμένοι στο κοινοβούλιο, αφού ο αρχηγός τους ήταν αυτός, που κινούσε τα νήματα για τις ανθελληνικές θέσεις, που ακραίες και προκλητικές, όπως είναι, δυναμιτίζουν το κλίμα καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Η ένσταση που υπέβαλλαν απορρίφθηκε και κύκλοι του «Τσάμικου κόμματος», έφτασαν ακόμη και στο σημείο να απευθύνουν δημόσια την κατηγορία πως κάποιοι πληρώθηκαν από ελληνικούς κύκλους για να μην έχει το ψευτο «τσάμικο θέμα» στη Βουλή την πιο ισχυρή φωνή του.

proinoslogos.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon