Πανήγυρι Αγίας Παρασκευής στην Πρεμετή

Δημοσιεύθηκε: 27/07/2017 16:26 Τελευταία Ενημέρωση: 27/07/2017 16:26 Από: Tachydromos

Στο ιστορικό ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Πρεμετή που πανηγυρίζει σήμερα τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάσυρου κ. Δημήτριος. Ένα όμορφο και κατανυκτικό Συλείτουργο με τους ιερείς της Αρχιςρατικής Περιφέρειας Πρεμετής και Κλεισούρας και με τη συμμετοχή δεκάδων πιστών της πόλης αυτής που η χάρις της Αγίας συγκέντρωσε στη λατρευτική σύναξη. Ειδικά οι γυναίκες, ένα πολύ δραστήριο στοιχείο στην περιοχή, μαζί και πολλά παιδιά και νέοι, έψαλαν στη Θεία Λειτουργία και άκουσαν στη συνέχεια τον πνευματικό λόγο του πατέρα και ποιμένα της περιοχής. Ο Μητροπολίτης μιλώντας για το βίο της Αγίας που τιμούμε σήμερα στάθηκε ειδικά στο χαρακτηρηστικό της πίστης και της τόλμης στην ομολογία του Χριστού, πράγμα το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει διαχρονικά τους πιστούς που θέλουν να μιμούνται την Αγία. Παρότρυνε τους Χριστιανούς να μείνουν μακριά από φαινόμενα μαγείας και αιρέσεων που στόχο έχουν να φθήρουν το σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην περίπτωση του μαρτυρικού ναού των Εισοδίων της Παναγίας που νας θυμίζει ότι οι διωγμοί και οι αδικίες δεν είναι μακρινό φαινόμενο της εποχής της Αγίας Παρασκευής μόνο.

Ο Μητροπολίτης μίλησε επίσης για την Επέτειο των 25 χρόνων απ την εθρόνιση του Αρχιεπισκόπου μας Αναστασίου θεωρώντας το πιο σπουδαίο δώρο που η χάρις του Θεού έκανε για τους Ορθοδόξους στην Αλβανία. Περιγράφοντας όσα ο Μακαριώτατος έκανε και κάνεο για την Εκλησία κάλεσε τους πιστούς να αναλογίζεται ο καθένας πως απαντάει σ αυτά τα δώρα πως ανταποκρίνεται στο προσωπικό χρέος του Ορθόδοξου Χριστιανού.

Στο Πνευματικό Κέντρο δίπλα στο Ναό της Αγίας Παρασκευής που ήταν το παλιό Παρθεναγωγείο και που συνεχίζει να ανακαινίζεται ακολούθησε κέρασμα που είχαν προετοιμάσει οι κυρίες της Ενορίας. Ο Μητροπολίτης επανήλθε και πάλι στο έργο που αναμένει η Εκκλησία, στην ανάγκη της ενότητας των Ορθοδόξων και στα άμεσα καθήκοντα για την Πρεμετή. Ανείγγειλε δε πρόγραμμα για το νέο Εκλλησιαστικό Έτος που αφορά στη συνέχισει των ομάδων πνευματικής εργασίας, τα κατηχητικά και ιδιαίτερα τις συνάξεις γυναικών.

...και στη Δερόπολη

Στο λαοφιλές Προσκήνυμα της Αγίας Παρασκευής στη Δερόπολη και κατά την παράδοση των τελευταίων ετών επίσης ήταν πλούσιπ το πρόγραμμα των Ακολουθιών και ιδιαίτερα μεγάλη η προσέλευση των πιστών. Ειδικά χθες το απόγευμα Τρίτης εψάλη ο Εσπερινός, έγινε Λιτάνευση της Εικόνας, Αρτοκλασία στο προαύλιο και Παράκλιση στην Αγία Παρασκευή. Ανάμεσα στις δεκάδες πιστών απ όλα τα χωριά της Δερόπολης ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Βασίλειος Τόλιος με κλιμάκιο.συνςργατών του καθώς και ο Δήμαρχος της περιοχής κ. Αχιλλέας Ντέτσικας. Σήμερα είχε Όρθρο και Θεία Λειτουργία ενώ συνεχίζεται λαικό πανηγύρι που θα ολοκληρωθεί με τον Εσπερινό της Απόδοσης της Αγίας Παρασκευής.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon