Στο Αργυρόκαστρο ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Δημοσιεύθηκε: 25/09/2017 14:23 Τελευταία Ενημέρωση: 25/09/2017 14:57 Από: Tachydromos

Στα πλαίσια επίσκεψης του στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος, χθες Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στο Αργυρόκαστρο, συλλειτουργούντων του επιχώριου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου καθώς και του Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ.

Η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά πανηγυρική και γίνονταν αυτό αισθητό στον αύλειο χώρο του Συγκροτήματος αλλά και τη γύρω περιοχή, καθώς όλοι οι κληρικοί της Μητροπόλεως, απ’ όλες τις άκρες, Χιμάρα και Πρεμετή, μαζί με δεκάδες πιστούς που τους ακολούθησαν μετείχαν στην κοινή προσευχή και χαιρέτησαν τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, που την ανέστησε εκ του μηδενός και την αποκατέστησε σε θέση και καταστάσεις που ουδέποτε γνώρισε τους προηγούμενους αιώνες σ’ αυτά τα μέρη. Παραβρέθηκε επίσης ο βουλευτής και Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες, εκπρόσωπος του Γενικού Προξένου Αργυροκάστρου κ. Ι. Μιχελής, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μ. Παντούλας κ.α.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος «παραδίδοντας» πρακτικό μάθημα στους πιστούς – που έχουν πλέον ενηλικιωθεί, 25 χρόνια μετά την κανονική ανόρθωση της Εκκλησίας μας – για την προσφορά και τους τρόπους πως μπορεί ο καθένας να γίνει μέτοχος και αλληλέγγυος στο έργο που επιτελείται, έβγαλε το «δίσκο» στο οποίο κάλεσε τους πιστούς να εναποθέσουν τον όβολο τους. Τους ερμήνευσε με πολύ κατανοητό τρόπο την έννοια της συμβολής και το γεγονός ότι απ’ την πράξη αυτή περισσότερο ωφελείται πνευματικά εκείνος που δίνει παρά εκείνος που παίρνει. Πέραν απ’ το ποσό που ο καθένας μπορεί να συμβάλει σημασία έχει ώστε καθ’ όλη την εβδομάδα θα σκέφτεται κάτι να βάλει στην άκρη να το προσφέρει την Κυριακή. Πρόκειται στην ουσία για μάθημα πίστεως και πνευματική καλλιέργεια παρά για πράξη οικονομικής συναλλαγής το να προσφέρεις στην Εκκλησία τόσο για τις ανάγκες του ίδιους του ναού όσο και για να ανταποκρίνεται η Εκκλησία μας στο τεράστιο κοινωνικό έργο που αναπτύσσει και που συνάδει με την παράδοση της όπως η βοήθεια στους πιο αδύναμους, η συντήρηση των σχολείων, η συνδρομή για τους ασθενείς και ηλικιωμένους κ.α. Ειδικά ο Μακαριώτατος απευθύνθηκε στους παρόντες πολυάριθμους νέους και μαθητές ώστε να το μετατρέψουν αυτό σε μια χρήσιμη συνήθεια για όλης τους τη ζωή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επανήλθε σε πολύ χρήσιμε πνευματικές συμβουλές για τους πιστούς και κατά το Θείο Κήρυγμα του για το Ευαγγελικό της Ημέρας Ανάγνωσμα. Ερμήνευσε εκείνο το μεγάλο δίλλημα ενώπιο του οποίου τέθηκαν οι μαθητές του Κυρίου όταν τους κάλεσε να ρίξουν τα δίκτυα σε ακατάλληλη ώρα για να ψαρέψουν ότι δεν είχαν μπορέσει να κάνουν όλη τη νύχτα. Το δίλλημα μεταξύ της πείρας που τους έλεγε ότι μάταια θα κουραστούν και της πίστης στο λόγο του Κυρίου που λέει ας κάνουμε υπακοή στην εντολή και το θέλημα του Εκείνος ξέρει καλύτερα. Αυτό το δίλλημα πολλές φορές απασχολεί τον κάθε πιστό σε συνηθισμένες ή έκτακτες περιστάσεις της ζωής του. Για να επιλέξει όμως σωστά ο πιστός και να παραβλέψει τι του «συνιστά» η πείρα του ή η συσσωρευμένη πείρα της κοινωνίας και να ακολουθήσει την εντολή του Θεού θα πρέπει κάποιες προϋποθέσεις να πληροί: πίστη στο λόγο του Θεού, υπακοή στο θέλημα Του, ταπείνωση που τον απαλλάσσει απ’ το εγώ του και θάρρος ώστε να μην καμφθεί απ’ τις δυσκολίες που προβάλει η πείρα. Ειδικά στο τελευταίο στάθηκε αρκετά ο Μακαριώτατος και απευθύνθηκε ειδικά στους νέους ώστε να επιλέξουν το δρόμο που θα ακολουθήσουν στη ζωή τους με πολύ θάρρος. Με θάρρος επίσης θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι όλοι οι πιστοί καθώς επανέλαβε ο Μακαριώτατος ένα γνωστό σύνθημα του για την 25-ετή πορεία του στην Αλβανία: «Όταν ο Θεός είναι μαζί μας ποιος μπορεί να είναι εναντίον μας!».

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας ακριβώς γι’ αυτή την πνευματική κατάσταση της επιλογής μεταξύ της πείρας και της εντολής του Θεού έκανε εμπεριστατωμένη αναφορά στην πορεία που ακολούθησε η όλη αυτή ιστορία της ανασυγκρότησης της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας. Πρόκειται για ένα θαύμα διότι ακριβώς δεν ακολουθήθηκαν όσα υποδείκνυε η πείρα αλλά με πίστη έγινε υπακοή στις εντολές του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Η πείρα έλεγε ότι στην κατάσταση που ήταν η Αλβανία το 1990, γεμάτη μπούνκερ, απογοήτευση και διάθεση εγκατάλειψης, δεν θα μπορούσε να σταθεί ιεραποστολική προσπάθεια παρά λίγους μήνες. Παρόλα αυτά έχουν περάσει 26 ευλογημένα χρόνια δημιουργικής προσπάθειας. Η πείρα υπό τις αντίξοες συνθήκες έλεγε να μην αναληφθούν πρωτοβουλίες που δεν είχαν οικονομικό υπόβαθρο και εγγυήσεις επιβίωσης. Ακολουθήθηκε η εντολή του Κυρίου για τη σπορά του Λόγου Του και την καλλιέργεια της πίστης και σήμερα πέραν των άλλων εκατοντάδες παιδιά και νέοι μαθαίνουν σε πρωτοποριακά σχολεία. Και ένα σωρό άλλες τέτοιες καταπληκτικές ενέργειες επιβεβαιώνουν αυτή την ευαγγελική αλήθεια: την απόλυτη υπακοή στην εντολή του Κυρίου ακόμη και όταν η πείρα τα βλέπει αδιέξοδα αλλά και σωστή χρήση της πείρας στην υπηρεσία της εφαρμογής της εντολής του Θεού.

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος ευχαρίστησε το Μακαριώτατο για την επίσκεψη και κυρίως για τα σπουδαία πνευματικά και όχι μόνο δώρα με τα οποία έχει προικίσει και συνεχίζει να στηρίζει την Μητρόπολη αυτή. Συμβολικά και αναμνηστικά για την επίσκεψη δώρισε στον Μακαριώτατο αρχιερατική ράβδο.

Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 9- Χρόνου Ελληνοαλβανικού Σχολείου «Πνοή Αγάπης», δίπλα απ’ τον Καθεδρικό, ακολούθησε σύντομη μαθητική γιορτή αφιερωμένη στην 25η Επέτειο της Ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου, όπου μαθητές διαφόρων σχολείων που λειτουργούν στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου υπό τη φροντίδα του Αρχιεπισκόπου εξέφρασαν τη χαρά τους και την ευγνωμοσύνη για όσα εκείνος κάνει για την πρόοδο τους. Ο Αρχιεπίσκοπος και πάλι επανέλαβε και επεσήμανε ώστε όλη η Ορθόδοξη κοινότητα, στο Αργυρόκαστρο αλλά και τις γύρω ενορίες να μην πάψουν να αποτελούν όχι μια κλεισμένη ομάδα και λέσχη ολίγων, αλλά ανοικτό παράθυρο που θα διαχέει και θα ακτινοβολεί σε όλη την κοινωνία τα δώρα του Αγίου Πνεύματος: την αγάπη, την ειρήνη, την μακροθυμία, την υπομονή, την ταπεινότητα κλπ.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε πατρικά με τους κληρικούς της Μητροπόλεως, οι περισσότεροι των οποίων δικές του χειροτονίες, στηρίζοντας και ενισχύοντας τους στον αγώνα που καθημερινά κάνουν για την ενδυνάμωση των ενοριών και την εδραίωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ξεχωριστή συνάντηση είχε ο Αρχιεπίσκοπος και με τους εκπαιδευτικούς που επωμίζονται το δύσκολο έργο της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας και το διεκπεραιώνουν με πολλές επιτυχίες και υψηλά αποτελέσματα όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι αργά το μεσημέρι συνεχίστηκε αυτό το συγκινητικό αντάμωμα που αναπτέρωσε στους πιστούς της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου την αισιοδοξία και την ελπίδα και την υπομονή της συνέχειας της πνευματικής προσπάθειες με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon