Αντικυβερνητική διαδήλωση σήμερα στα Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 17/12/2017 21:42 Τελευταία Ενημέρωση: 18/12/2017 17:35 Από: Tachydromos

Με αφορμή μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης για παραβατική μονομερή εκλογή του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας, το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί σήμερα τους οπαδούς του σε μεγάλη κινητοποίηση. Συγκεκριμένα σε συνεργασία με άλλα συμμαχικά κόμματα της κεντροδεξιάς αλλά και το ΣΚΙ του Προέδρου της Δημοκρατίας αύριο, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου και ώρα 9:30 ξεκινάει συλλαλητήριο στο κέντρο των Τιράνων με στόχο την περικύκλωση του κτιρίου της Ολομέλειας της Βουλής.

Υπό άλλες συνθήκες προφανώς έστω και η μονομερή εκλογή του Γενικού Εισαγγελέα δεν θα προκαλούσε το αίσθημα των πολιτών. Δεδομένης της κοινοβουλευτικής άνεσης του ΣΚ του Ράμα θα ήταν απλά στην καλή του διάθεση η αναζήτηση συνέναισης. Ωστόσο όμως η συγκυρία που διέρχεται η χώρα εντείνει τις επιφυλάξεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της κοινωνίας ότι η συνταγματική εκτροπή επιχηρείται απ το Ράμα για πολύ επικίνδυνους λόγους. Η χώρα είναι ήδη στην παγίδα της αδυναμίας της πολιτείας να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα. Η περίπτωση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών ο οποίος βρίσκεται υπό διαδικασία ποινικής φύσης στην Αλβανία και Ιταλίας για ανάμειξη σε δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών είναι η πλέον ενδεικτική για το ενδιαφέρον του Ράμα να τοποθετήσει δικό του Γενικού Εισαγγελέα.

Θέλει με τον τρόπο αυτό να ελέγξει τις ενέργειες διωκτικών και δικαστικών αρχών στην όλη εξέλιξη ακραίων περιπτώσεν διαφθοράς και εμπορίας ναρκωτικών.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ερχεται επίσης σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή και για ένα άλλο λόγο. Η Αλβανία ελπίζει ότι θα καταφέρει την άνοιξη να πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης. Προς τούτο βασική προυπόθεση είναι η πρόοδος και ολοκλήρωση της δικαστικής μεταρρύθμισης. Το νομοθετικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο έχει εγκριθεί. Η υλοποίηση όμως απαιτεί διαρκή πολιτική συναίνεση. Με την μονομερή ενέργεια για την εκλογή Γενικού Εισαγγελέα στην οράξη όμως η κυβέρνηση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση με την επιβεβλημένη λογική των συνεκτικών λύσεων και της συνοχής των διακριτών ρόλων με την αντιπολίτευση.

Έχει ενδιαφέρον επίσης εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θα παραμείνει στην καταγγελία της επιχειρούμενης εκλογής Γενικού Εισαγγελέα ή θα προχωρήσει σε ευρύτερες κινητοποιήσεις εκμεταλευόμενη την πολιτική συγκυρία που έχουν δημιουργήσει τα σκάνδαλα μεγάλων διαστάσεων με τα ναρκωτικά. Πρόσφατη έκθεση της EuroPol ονομάτιζε τρεις χώρες: Μαρόκο, Τουρκία και Αλβανία ως πηγές για χασίς, ηρωίνη και συνθετικά ναρκωτικά που προμηθεύουν την ΕΕ.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon