Αντιγράϕουν κι επικαιροποιούν την προηγούμενη απόϕαση της Κυβέρνησης Μπερίσα: Την πουλούν ως νέα απόϕαση.

Δημοσιεύθηκε: 19/12/2017 20:44 Τελευταία Ενημέρωση: 20/12/2017 21:54 Από: Tachydromos

Κάνοντας μια πρώτη ανάγνωση στις δύο αποϕάσεις για την κατασκευή των κοιμητηρίων των ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν στον Έλληνο-Ιταλικό Πόλεμο του 1940-1941 της κυβερνήσεως Μπερίσα, στις 29.6.2011 και της κυβερνήσεως Ράμα, στις 13 Δεκεμβρίου 2017, θα διαπιστώσει κανείς ότι πέρα από κίνηση εντυπωσιασμού, δεν υπάρχει καμιά πρόοδος ουσιαστική πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Και οι δύο αποϕάσεις βγαίνουν κατ εϕαρμογή της Συμϕωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας για την έρευνα, την εκταϕή, την ταυτοποίηση και την ταϕή των ελλήνων ϕαντάρων που έπεσαν στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού Πολέμου του 1940-1941 και για την κατασκευή των κοιμητηρίων γι αυτούς, εντός της επικράτειας της Αλβανικής Δημοκρατίας, επικυρωμένη με το νόμο αρ. 10256, στις 25.3.2010. Ο εν λόγος Νόμος, για όσους έχουν ισχυρή μνήμη κι εθνική ευαισθησία ψηϕίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Κυβέρνησης Μπερίσα-Μέτα, σε ημερομηνία σταθμό για την Ελληνική Ιστορία, την Ημέρα της Εθνικής Εορτής της Ελλάδος, την 25 Μαρτίου, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα των σοσιαλιστών εγκατέλειψε την αίθουσα.

Άρα ο Νόμος υπήρχε και υπάρχει, αλλά οι κυβερνήσεις των Σοσιαλιστών, που διαδέχτηκαν την Κυβέρνηση Μπερίσα, μέχρι πρότινος, δεν εϕάρμοζαν την Απόϕαση της προηγούμενης Κυβερνήσεως και σήμερα, σε μια προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια και να καλοπιάσουν την Ελληνική Δημοκρατία, ξαναϕέρνουν την ίδια απόϕαση που δεν εϕάρμοζαν ως δική τους απόϕαση.

Κι ενώ η προηγούμενη απόϕαση είχε σαϕώς προσδιορίσει δύο νεκροταϕείου και είχαν γίνει οι πρώτες εργασίες κατασκευής, χωρίς να προχωρήσουν, αϕού οι ίδιοι οι σοσιαλιστές είχαν δηλητηριάσει το κλίμα με σκευωρίες και κατηγορίες. Κι έρχονται σήμερα και στην απόϕασή τους δεν αναϕέρουν την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής στα δύο αδειοδοτημένα και υπό ανέγερση κοιμητήρια, αλλά με αοριστολογίες κάνουν λόγο για κατασκευή κοιμητηρίων, χωρίς να προσδιορίζουν που.

Είναι μερικά πρόχειρά συμπεράσματα από ένα πρόχειρο διάβασμα. Για να κρίνουν οι αναγνώστες του Ταχυδρόμου, αναδημοσιεύουμε και τις δύο Αποϕάσεις.

Η απόϕαση του Υπουργικού Συμβουλίου

(Κυβέρνηση Ράμα, στις 17 Δεκεμβρίου 2017)

Σύμϕωνα με το άρθρο 100 του Συντάγματος και των άρθρων 4 και 5 της συμϕωνίας συνεργασίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την έρευνα, την εκταϕή, την ταυτοποίηση και την ταϕή των ελλήνων ϕαντάρων που έπεσαν στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού Πολέμου του 1940-1941 και για την κατασκευή των κοιμητηρίων γι αυτούς, εντός της επικράτειας της Αλβανικής Δημοκρατίας, επικυρωμένη με το νόμο αρ. 10256, στις 25.3.2010, μετά από πρόταση του Υπουργού Αμύνης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποϕάσισε:  

  1. Το Υπουργείο Αμύνης και το Υπουργείο Υποδομών να παρακολουθήσουν τη διαδικασία απαλλοτρίωσης των εδαϕών για την κατασκευή των ησυχαστηρίων των ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-1941, όπως ορίζεται βάσει της συμϕωνίας συνεργασίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανικής Δημοκρατίας και της κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας για την έρευνα, εκταϕή, ταυτοποίηση και ταϕή των ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940-1941 και για την κατασκευή των κοιμητηρίων γι αυτούς εντός της επικράτειας της Αλβανικής Δημοκρατίας, επικυρωμένη με το νόμο αρ.10256, ημερομηνίας 25.3.2010, βάσει του νόμου αρ. 8561, ημερομηνίας 22.12.1999 «Για τις απαλλοτριώσεις και την ανάληψη προς προσωρινή χρήση της περιουσίας ατομικής ιδιοκτησίας για δημόσιο συμϕέρον», τροποποιημένος.  

  2. Το Υπουργείο Αμύνης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, να αναλάβει όλες τις νομικές διαδικασίες για την ανάληψη υπό διαχείριση των εδαϕών για την κατασκευή των κοιμητηρίων, σύμϕωνα με το νόμο αρ. 8743, ημερομηνίας 22.2.2001 «Περί ακινήτων περιουσιών του κράτους».    

  3. Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με τους δήμους, οι οποίοι θα είναι μέρος της διαδικασίας έρευνας, ταυτοποίησης, εκταϕής και ταϕής των οστών, να εξασϕαλίσει όλες τις άδειες για τη διαδικασία, να καταρτίσει τα συνοδευτικά έγγραϕα, καθώς και να αναλάβει όλα τα μέτρα για να γίνει δυνατή η έναρξη και η συνέχιση της διαδικασίας προς εϕαρμογή της αποϕάσεως.     

  4. Ο περιϕερειάρχης της περιϕέρεις όπου θα διεξαχθούν οι εργασίες έρευνας, ταυτοποίησης, εκταϕής και ταϕής των οστών, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους δήμους, να προσϕέρει όλη την απαιτούμενη υποδομή για την εϕαρμογή της διαδικασίας έρευνας, ταυτοποίησης, εκταϕής και ταϕής στην επικράτειά τους.  

  5. Με εντολή του Πρωθυπουργού, κατ  εϕαρμογή των άρθρων 2 παράγραϕος 5 και 4 σημείο «α» της συμϕωνίας, να οριστούν οι εμπειρογνώμονες της αλβανικής πλευράς στην Μικτή Επιτροπή των Αλβανών και Ελλήνων Εμπειρογνωμόνων για την έρευνα, την εκταϕή, την ταυτοποίηση και την ταϕή των οστών, καθώς και τους επιτόπου εμπειρογνώμονες της αλβανικής πλευράς.    

  6. Τα υπουργεία και τα υπόλοιπα κρατικά ιδρύματα που θα εκπροσωπούνται με εμπειρογνώμονες στην επιτόπου Μικτή Επιτροπή να αντιμετωπίσουν τα έξοδα για την εϕαρμογή των καθηκόντων των εμπειρογνωμόνων, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. ,  

  7. Το Υπουργείο Αμύνης, κατ εϕαρμογή της παραγράϕου 8 του άρθρου 1 της συμϕωνίας, να διοργανώσει, σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά, τις επίσημες τελετές προς μνημόνευση των πεσόντων στον πόλεμο κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου.  

  8. Το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας να αναλάβει τα αναγκαία μέτρα για την εϕαρμογή όλων των διαδικασιών των εκτελωνισμών και της υπεξαίρεσης από τους τελωνιακούς δασμούς, βάσει του νόμου 10256, ημερομηνίας 25.3.2010.    

  9. Η απόϕαση αρ. 496, ημερομηνίας 29.6.2011 του Υπουργικού Συμβουλίου «Για την εϕαρμογή της συμϕωνίας συνεργασίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανικής Δημοκρατίας και της κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την έρευνα, την εκταϕή, την ταυτοποίηση και την ταϕή των ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940-1941 και για την κατασκευή των κοιμητηρίων γι  αυτούς, εντός της επικράτειας της Αλβανικής Δημοκρατίας, επικυρωμένη με το νόμο αρ.10256, ημερομηνίας 25.3.2010» ακυρώνεται.  

  10. Επιϕορτίζονται το Υπουργείο Αμύνης, το Υπουργείο Υποδομών κι Ενέργειας, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών κι Οικονομίας και οι περιϕερειάρχες των περιϕερειών όπου θα γίνουν οι εργασίες για την εϕαρμογή αυτής της αποϕάσεως.  

Η εϕαρμογή της αποϕάσεως τίθενται σε ισχύ μετά τη δημοσίευση στην Εϕημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).  

Ο  ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

EDI RAMA

ΑΠΟΦΑΣΗ αρ. 496, ημερομηνίας 29.6.2011

(Κυβέρνηση Μπερίσα)

Για την εϕαρμογή της Συμϕωνίας Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την έρευνα, την εκταϕή, την ταυτοποίηση και την ταϕή των ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι έπεσαν στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940-1941 και την κατασκευή των κοιμητηρίων τους, νετός της επικράτειας της Αλβανικής Δημοκρατίας, επικυρωμένη με το Νόμο αρ. 10256, ημερομηνίας 25.3.2010.   

Κατ εϕαρμογή του άρθρου 100 του Συντάγματος και των άρθρων 4 και 5 της συμϕωνίας συνεργασίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Για την έρευνα, την εκταϕή, την ταυτοποίηση και την ταϕή των ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940-194, και για την κατασκευή των κοιμητηρίων γι  αυτούς, εντός της επικράτειας της Αλβανικής Δημοκρατίας, επικυρωμένη με το Νόμο αρ. 10256, ημερομηνίας 25.3.2010, μετά από πρόταση του Υπουργού Αμύνης, το Υπουργικό Συμβούλιο ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ:    

  1. Το Υπουργείο Αμύνης να παρακολουθήσει την διαδικασία απαλλοτρίωσης των εδαϕών για την κατασκευή των κοιμητηρίων των ελλήνων στρατιωτικών, που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940-1941, όπως ορίζεται μέσω της συμϕωνίας συνεργασίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την έρευνα, εκταϕή, ταυτοποίηση και ταϕή των ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940-1941 και για την κατασκευή των κοιμητηρίων γι  αυτούς εντός της επικράτειας της Αλβανικής Δημοκρατίας, επικυρωμένη δια του Νόμου αρ. 10256, ημερομηνίας 25.3.2010, βάσει του Νόμου αρ. 8561, ημερομηνίας 22.12.1999 «Για τις απαλλοτριώσεις και την αντιπαροχή για προσωρινή χρήση της περιουσίας ατομικής ιδιοκτησίας για δηυμόσιο συμϕέρον».  

  2. Το Υπουργείο Αμύνης, σε συνεργασία με τα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης στο Δήμο Κλεισούρας, νομού Πρεμετής, και στην Επαρχία Άνω Δρόπολης, νομού Αργυροκάστρου, Περιϕέρειας Αργυροκάστρου, να παρακολουθήσει την ανάπτυξη των εργασιών σ’ αυτά τα κοιμητήρια, σε συνταύτιση με την ισχύουσα νομοθεσία.    

  3. Το Υπουργείο Αμύνης να αντιμετωπίσει τα έξοδα για τις απαλλοτριώσεις των εδαϕών για την κατασκευή των κοιμητηρίων των ελλήνων στρατιωτικών, που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940-1941.   

  4. Το Υπουργείο Αμύνης, σε συντονισμό με το Υπουργείο Εσωτερικών, να αναλάβει όλες τις νομικές διαδικασίες για να αναλάβει υπό διαχείριση των εδαϕών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα της ελληνικής πλευράς για την κατασκευή των κοιμητηρίων  βάσει του Νόμου αρ, 8743, ημερομηνίας 22.2.2001 «Περί ακίνητης κρατικής περιουσίας».   

  5. Με εντολή του Πρωθυπουργού, κατ εϕαρμογή των άρθρων 2, παράγραϕος 5 και 4, σημείο «α», της Συμϕωνίας, θα οριστούν οι εμπειρογνώμονες  της αλβανικής πλευράς  στη μικτή επιτροπή για την έρευνα, εκταϕή, ταυτοποίηση και ταϕή των οστών.  

  6. Το Υπουργείο Αμύνης, κατ εϕαρμογή της παραγράϕου 8 του άρθρου 1 της Συμϕωνίας, να διοργανώσει, σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά τις επίσημες τελετές προς μνημόνευση των πεσόντων στον πόλεμο, κάθε χρόνο, στις 28 Οκτωβρίου.    

  7. Το Υπουργείο Οικονομικών, να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εϕαρμογή όλων των διαδικασιών εκτελωνισμού και υπεξαίρεσης από τους τελωνιακούς δασμούς, βάσει του Νόμου αρ. 10256, ημερομηνίας 25.3.2010.    

  8. Επιϕορτίζονται το Υπουργείο Αμύνης, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών για την εϕαρμογή αυτής της αποϕάσεως.  

Αυτή η απόϕαση τίθενται σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της στην Εϕημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).   

Ο   ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

SALI BERISHA

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon