Ρήξεις και διχασμό προκαλεί ο Τραμπ στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 22/12/2017 20:03 Τελευταία Ενημέρωση: 23/12/2017 17:48 Από: Tachydromos

Η στάση του μόνιμου Αλβανού αντιπροσώπου στον ΟΗΕ κατά της απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ για μεταφορά της Πρεσβείας τους στο Ισραήλ στα Ιεροσόλυμα, προκαλεί τεράστιες δονήσεις στο εσωτερικό της Αλβανίας.

Δεν είναι φαινόμενο μικροπολιτικής πλέον. Εάν μέχρι αυτή την ώρα οι αντιθέσεις αφορούσαν στα κόμματα και τους πολιτικούς αναλυτές τώρα πλέον οι διαστάσεις είναι σε ανώτερο πολιτειακό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα απαντώντας με ένα μήνα σχεδόν καθυστέρηση στον Αμερικανό Πρόεδρο για ευχετήρια επιστολή για την Ανεξαρτησίας της Αλβανίας διατυπώνει σαφώς την αντίθεση του για τη στάση της Κυβέρνησης Ράμα και του ΥπΕξ. Είναι πρώτη φορά τέτοια εκδήλωση. Θα μπορούσε να εκληφθεί ως κίνηση διασκέδασης των εντυπώσεων. Δεδομένου όμως ότι το θέμα αφορά στις ΗΠΑ και επί το πλείστον την πολιτική ρευστότητα στο εσωτερικό της Αλβανίας τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από πολιτικό - διπλωματικό ελιγμό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαράσσει διαχωριστική γραμμή πολύ ξεκάθαρη με την Κυβέρνηση. Διαβεβαιώνοντας τον Πρόεδρο Τραμπ για τα αισθήματα του Αλβανικού λαού και έθνους για τις ΗΠΑ του ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση ελλήφθη ερρήμιν του και χωρίς διαβουλεύσεις στο Κοινοβούλιο.

Στην ουσία και με αφορμή σοβαρό θέμα ίπως η στρατηγική συβεργασίας της χώρας του με την υπερδύναμη, ο Μέτα έριξε το γάντι στο Ράμα.

Προφανώς και η απόφαση του Ράμα δεν ήταν εύκολη. Μπορεί οι τεχνοκράτες του στο ΥπΕξ να κρύβονται πίσω απ τη γραμμή της ΕΕ, μην όμως όντες μέλη της δεν δεσμεύονται, στην ουσία όμως τρέμουν αποσταθεροπηοιτικές επεμβάσεις του Ερντογάν μέσω του δικτύου των ιμάμιδων και της πληθώρας των τεμένων που ελέγχει.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon