Με Προεδρικό Διάταγμα: Υπηκοότητα στον Αρχιεπίσκοπο- Χριστουγεννιάτικο δώρο στην Ορθόδοξη Κοινότητα

Δημοσιεύθηκε: 24/12/2017 18:57 Τελευταία Ενημέρωση: 26/12/2017 10:56 Από: Tachydromos

Με προσωπική επιστολή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα κοινοποίησε προ ολίγου, ανακοινώνει στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο γνωστοποιεί το ειδικό Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο παραχώρησε στον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας την Αλβανική ιθαγένεια.

Μια όμορφη Χριστουγεννιάτικη έκπληξη τόσο το Διάταγμα όσο ειδικά τα πολύ θερμά λόγια του Προέδρου για το πρόσωπο και το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Για τον ίδιο έχει προφανώς τυπικούς λόγους καθώς έτσι κι αλλιώς εκείνος είχε δωθεί σ' αυτό τον τόπο και την κοινωνία με θυσιαστική διάθεση κι ανιδιοτελή αγάπη. Η σημασία είναι πολύ μεγαλύτερη για την Ορθόδοξη Κοινότητα που βλέπει την κίνηση αυτή στα πλαίσια της ισοπολιτείας και της σωστής αντιμετώπισης απ την πολιτεία των Ορθοδόξων Χριστανών.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Μέτα αναφέρεται στο σπουδαίο έργο του Αρχιεπισκόπου για την αναγέννηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την κατάρτιση του ιερού κλήρου αλλά και το πλούσιο κοινωνιό έργο. Επισημαίνει την ανεπανάληπτη προσφορά του Αρχιεπισκόπου στο να προσδώσει κύρος και ρόλο στο διεθνή γίγνεσθαι για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Επίσης ως ένα τρίτο λόγο για την απόφαση του αναφέρει το σπουδαίο ρόλο του Αρχιεπισκόπου για την προαγωγή και ενδυνάμωση της διαθρησκευτικής συνύπαρξης στην Αλβανία.

Όπως και να έχει θα πρέπει να επισημανθεί η αποφασιστηκότητα του Προέδρου Μέτα που έχει αποδείξει τη συνέπεια θέσεων αλλά και το ανάλογο πολιτικό θάρρος. Ενώ φαίνεται κάτι προφανές η παραχώρηση της αλβανικής υπηκοότητας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο εκκρεμεί τώρα 25 χρόνια και όλοι οι προηγούμενοι Προέδροι το αντιμετώπισαν με εθνικιστική δηλεία και περίεργους δυσταγμούς.

Ένα όμορφο δώρο λοιπόν για τους Ορθοδόξους ανήμερα τα Χριστούγεννα και για τον Αρχιεπίσκοπο μια δικαίωση στην 25η Επέτειο της Ποιμαντορίας του.

Μήνυμα ΥΠΕΞ κ. Νίκου Κοτζιά

«Χαιρετίζω την απόδοση σήμερα της αλβανικής υπηκοότητας στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, έναν σοφό άνθρωπο, από τον Πρόεδρο της χώρας κύριο Μέτα. Ένα μέτρο αναγνώρισης του βαθιά ανθρωπιστικού έργου του και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας».

Το Προεδρικό Διάταγμα έχει ως εξής :

Δ Ι Α Τ Α Γ Μ Α

ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

Βάσει του άρθρου 92, σημείο "γ", και του άρθρου 93 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 9, σημείου 7, και του άρθρου 20 του υπ αρ. 8389, της 05-08-1998 Νόμου «Περί αλβανικής ιθαγένειας», όπως τροποποιήθηκε,

Θ Ε Σ Π Ι Ζ Ω

Άρθρο 1

Χορηγείται η αλβανική ιθαγένεια, κατόπιν αιτήσεώς του, στον :

Αναστάσιο Γεράσιμο Γιαννουλάτο

Άρθρο 2

Το Διάταγμα αυτό τίθεται αμέσως σε ισχύ.

Τίρανα, 22.12.2017

Αρ. Διατάγματος: 10700

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon