Η πονηρή αναφορά του Αλβανού ΥΠΕΞ στο «τσάμικο»

Δημοσιεύθηκε: 09/01/2018 12:49 Τελευταία Ενημέρωση: 10/01/2018 21:47 Από: Tachydromos

Σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στα πλαίσια τηλεοπτικής συνέντευξης, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι επανήλθε στο αποκαλούμενο από την αλβανική διπλωματία «Τσάμικο ζήτημα».

Συγκεκριμένα και αναλύοντας τις εν εξελίξει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογου του κ. Νίκο Κοτζιά για άλλη μια φορά προσδιόρισε τα καλάθια υποθέσεων που έχουν θεσμοθετήσει ως μέθοδο των κυλιόμενων διαπραγματεύσεων. Για να μην υπεισέρθει σε λεπτομέρειες της τριήμερης συνάντησης στην Κρήτη επικαλέστηκε την ανάγκη διατήρησης μιας σχετικής σιωπής προκειμένου να υπάρχουν περιθώρια τακτικών ελιγμών στη διπλωματική διαπραγμάτευση των θεμάτων.

Προκλητικά όμως αποκάλυψε ότι στο πακέτο των ιστορικών θεμάτων που κατ αυτόν αφορούν σε θέματα που κληρονομούνται στις σχέσεις των δύο χωρών απ’ τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, υπάρχει και το «Τσάμικο ζήτημα». Ενώ εξηγούσε ότι στο καλάθι αυτό των ζητημάτων του πολέμου, το κορυφαίο είναι αυτό της άρσης του Νόμου Εμπολέμου Κατάστασης, πράγμα το οποίο βλέπει πολύ πιθανό να συμβεί με πρωτοβουλία της Ελληνικής κυβέρνησης, έκανε την άθλια ατάκα:

«Συγνώμη, το «πακέτο πολέμου», διότι είναι και το Τσάμικο ζήτημα…»

Για να διευρύνει μάλιστα την πρόκληση του: «…το πακέτο του πολέμου, μέσα εκεί είναι οι ιδιοκτησίες, είναι το τσάμικο ζήτημα, είναι το ζήτημα των νεκροταφείων ή κοιμητηρίων των πεσόντων ελλήνων στρατιωτών στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, εδώ, και με τη σειρά…».

Αναφέροντας θέματα της επικαιρότητας που αποτελούν το δεύτερο πακέτο με δόλιο τρόπο πάλι τοποθέτησε τα πράγματα καθώς έβαλε στην ίδια σειρά βαρύτητας ζητήματα που άπτονται των δικαιωμάτων της ΕΕΜ και των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.

Το ζήτημα της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που το συνέδεσε ασαφώς και απροσδιόριστα ο κ. Μπουσάτι το εντάσσει στο τρίτο καλάθι θεμάτων, αυτών δηλαδή που δύναται μελλοντικά να επηρεάσουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Δήλωσε ότι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν οι συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Κοτζιά από 19-21 Ιανουαρίου στην Κορυτσά.

Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι η Αλβανική κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη την πρόθεση της για ουσιαστική βελτίωση και προσέγγιση με την Ελλάδα. Η γλώσσα του Υπουργού Μπουσάτι περισσότερο από διπλωματική δείχνει να επιχειρεί τη συντήρηση στο τραπέζι δηλητηριωδών θεμάτων που δύναται να δημιουργήσουν δυσκολίες και να επαναφέρουν την ψύχρα που από τη συνάντηση στην Κρήτη φάνηκε να απομακρύνεται.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της παροχής υπηκοότητας της Δημοκρατίας της Αλβανίας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ξεκαθάρισε ότι ένα τέτοιο ζήτημα δεν απασχόλησε ποτέ τις διμερείς συναντήσεις και συνομιλίες. Ωστόσο όμως δεδομένης της Ελληνικής καταγωγής του Αρχιεπισκόπου δύναται θεωρηθεί εξέλιξη που βελτιώνει το κλίμα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon