Χρέος, Μακεδονικό και ελληνοαλβανικά επί τάπητος στο Νταβός

Δημοσιεύθηκε: 23/01/2018 16:47 Τελευταία Ενημέρωση: 23/01/2018 22:57 Από: Tachydromos

Σημαντικές για τα εθνικά θέματα, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας είναι οι συναντήσεις που θα έχει κατά την τριήμερη παραμονή του στο Νταβός της Ελβετίας, για την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης στο Νταβός, όπου φέτος οι συμμετέχοντες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 3.000. Ανάμεσα τους αρκετοί αρχηγοί κρατών και ακόμη περισσότερα σημαίνοντα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου. Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα ξεκινούν με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, προς τους οποίους ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες για επενδύσεις στην χώρα, αξιοποιώντας και τις θετικές εξελίξεις στο Eurogroup της Δευτέρας.

Στον απόηχο της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και των δηλώσεων εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών ότι πρέπει να ανοίξουν και άλλα θέματα (ελάφρυνση χρέους, μεταμνημονιακή Ελλάδα) ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να παρουσιαστεί ως εκπρόσωπος μιας χώρας η οικονομία της οποίας σταθεροποιείται θετικά και εξελίσσεται.

Με τον αέρα του Eurogroup στις συζητήσεις για το χρέος

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται ότι θα κινηθεί και η διμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί, η οποία είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Πέμπτης. Είναι δεδομένη η ικανοποίηση των Βρυξελλών για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, την οποία έχει εκφράσει και ο ίδιος ο Επίτροπος.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών η συζήτηση πλέον θα στραφεί στα επόμενα βήματα που, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, «θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας». Βασικότερο θέμα αναμένεται να είναι η ελάφρυνση του χρέους, συζήτηση, η οποία άνοιξε ήδη από το Eurogroup, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν.

Στο ίδιο πλαίσιο θα είναι και η διμερής συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπου αναμένεται να συζητηθούν όλα τα κρίσιμα θέματα για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένως εκφράσει την θέση ότι είναι ανάγκη να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει και σε αυτήν την συνάντηση. Άλλωστε, ήδη από το Eurogroup του Ιουνίου 2017, αλλά κυρίως από το τελευταίο Eurogroup, έχει τεθεί πλέον επί τάπητος το θέμα της λήψης συγκεκριμένων μεσοπρόθεσμων μέτρων για την αναδιάρθρωσή του.

Κρίσιμη συνάντηση με Ζάεφ

Στο άλλο μεγάλο θέμα, το Μακεδονικό, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την Τετάρτη μια κρίσιμη συνάντηση με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι η πρώτη που γίνεται σε επίπεδο πρωθυπουργών. Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, συνεχίζονται στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών με την παρουσία του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με βάση τις προτάσεις Νίμιτς, αλλά και στον απόηχο του μεγάλου συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης. Επισήμως, η κυβέρνηση λέει ότι το συλλαλητήριο δεν επηρεάζει την διαπραγμάτευση. Ωστόσο, το λαμβάνει σοβαρά υπόψη της, καθώς έχει αντίκτυπο στον ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό της. Υπάρχουν, μάλιστα, πληροφορίες ότι θα έχουμε κάποιες διαφοροποιήσεις στην ελληνική στάση.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επισημάνει αρκετές φορές ότι ο Ζάεφ έχει δείξει διάθεση συνεννόησης για την επίλυση του θέματος, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Γκρούεφσκι. Κατά την συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα θέσει ζήτημα κατά πόσο υπάρχουν προϋποθέσεις για αλλαγή της συνταγματικής αναθεώρησης στη FYROM.

Είναι κοινή εκτίμηση πως αν μία συμφωνία πάει σε δημοψήφισμα, όπως έχουν δεσμευθεί και η κυβέρνηση Ζάεφ και η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι πολύ δύσκολο να περάσει στο κλίμα εθνικιστικού πυρετού που έχει καλλιεργηθεί. Πρόβλημα υπάρχει και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Η κυβέρνηση Ζάεφ δεν διαθέτει την απαραίτητη ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας, θέμα που αποτελεί και την ουσία της διαπραγμάτευσης.

Επισήμως πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στην συνάντηση με την εκφρασμένη εθνική θέση: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων.

Με φόντο τα Δυτικά Βαλκάνια

Όσο, όμως, και αν το Μακεδονικό αποτελεί διμερή διαφορά, δεν μπορεί να προσεγγισθεί ξεχωριστά από την συνολική κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας τους. Αυτό το ζήτημα θα είναι και το βασικό θέμα συζήτησης στην συνάντηση (το πρωί της Πέμπτης) του Αλέξη Τσίπρα με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Γιοχάνες Χαν, ο οποίος ασκεί ισχυρή επιρροή στα Σκόπια.

Η Αθήνα θα επισημάνει για άλλη μία φορά το ιδιαίτερο βάρος και την στάση της Ελλάδας στα ζητήματα της διεύρυνσης, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής. Αναμένεται, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον αρμόδιο επίτροπο την περαιτέρω ενίσχυση αυτών των προσπαθειών και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνησή του.

Πριν την συνάντηση με τον επίτροπο Χαν, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει άλλωστε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με τον οποίο θα συζητήσει όλο το πλέγμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, η θετική εξέλιξη των οποίων επηρεάζει την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ. Η συνάντηση Τσίπρα-Ράμα γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα και την έναρξη των εργασιών για την δικαίωση των «άταφων νεκρών» του Αλβανικού Μετώπου.

Ο πρωθυπουργός, την ίδια ημέρα θα έχει επαφές και με τον Κροάτη ομόλογό του Αντρέι Πλένκοβιτς, καθώς και με τον αναπληρωτη πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς.

Slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon